Genindvind oprenset aske og slam


Genindvind oprenset aske og slam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans Dalsager, Bygmarksvej 31, Harlev J.
Jens Thaysen/Scanpix Denmark
Læserbrev. 

Min køkkenhave dyrkes bæredygtigt, fordi jeg hvert år supplerer med diverse mineralsk og kvælstofholdig gødning. Og så længe jeg kan supplere med det, jeg fjerner med afgrøderne, er det bæredygtigt.

Både konventionelt og økologisk landbrug gør det samme. Det økologiske supplerer med økologisk godkendte organiske materialer, der indeholder mineraler, mens det konventionelle hovedsagelig bruger kunstgødning.Så længe man skaffer erstatningsmateriale, er det bæredygtigt. I øjeblikket lever vi højt på istidens aflejringer af ler og sten med de nødvendige mineraler. Men selv en brakmark er ikke "bæredygtig" på langt sigt. Langsomt og sikkert udvandes mineralerne i jorden og forsvinder i grundvand og vandløb. I løbet af nogle tusinde år bliver jorden f.eks. til ørken eller højmoser.Jo større udbytte vi kræver af jorden, jo hurtigere får vi brugt mineralerne. Så Danmarks udfordring er at sikre bedst muligt genbrug af de mineralske stoffer, der kommer til at mangle på markerne.Kommuner landet over opsamler aske fra forbrændings-anlæg og slam fra vandrensning. Det er på tide, at man politisk og økonomisk understøtter genindvinding. Aske og slam indeholder både uønskede og ønskede mineraler. En oprensning af aske og slam kræver i første omgang forskning og udvikling. Men hurtigt giver det plads til lokale virksomheder, der i samarbejde med kommunerne behandler det lokale affald optimalt til gavn for kommunen og for Danmark. Både for landbruget og alle os andre.

At sprede slam og aske på markerne er før forsøgt, men uden at fjerne de uønskede stoffer først. Og så kan det selvfølgelig ikke godkendes. Så vil de uønskede stoffer ophobes eller trænge ned i grundvandet.

Genindvind oprenset aske og slam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce