Kronik. Se Grønlands og grønlændernes styrke


Kronik. Se Grønlands og grønlændernes styrke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Jørn Holbech, direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus
Billede
Læserbrev. 

Grønlands stemme i Danmark er for spæd, og den er ofte præget af de negative billeder. Vi må finde et andet fokus, hvor vi bliver lige og behandler hinanden med respekt.

I forbindelse med Kulturby 2017 har vi i Det Grønlandske Hus i Aarhus taget temaet Rethink til os. "Nukiga" betyder "min styrke" på grønlandsk. Det er også navnet på det initiativ, vi har sat i gang, hvor man kan opleve det moderne Grønland og grønlændere i Danmark folde sig ud igennem en række events.

Vi har i hele dette kulturår haft fokus på oplevelser med det ypperste inden for kunst og kultur. Nu har vi fokus på udvikling af erhvervslivet og iværksætteri, hvor vi ser store muligheder for at samarbejde på tværs. Gletsjermel som gødning og kolde enzymer til klimavenligt vaskepulver er eksempler på nogle af de mange nye produkter, Grønland har at byde verden på. Det er et af de reneste steder i verden, hvor der kan produceres fødevarer.

Vi har planlagt en grønlandsk erhvervsmesse 6.-7. september i Centralværkstedet i Aarhus, og vi prøver med denne messe at få Grønland på dagsordenen for erhvervslivet i Danmark med udgangspunkt i Aarhus.

Prøv at tænke på, hvordan Grønland er blevet beboet. Et sted, hvor det er koldt og goldt. Dér skal du have et instinkt for at overleve, ellers dør du. Grønlænderne har derfor formået at udvikle sig med boliger, tøj og alt, hvad de havde brug for, og har flyttet sig og iværksat efter forholdene.

Det er der, forskellen mellem Danmark og Grønland viser sig. Vi har set os selv som de kloge fra den vestlige verden, som skulle lære "de dér uudviklede naturfolk" at klare sig i en moderne verden.

Men glæde, umiddelbarhed og stor åbenhed overfor andre måder at tænke og løse tingene på, det er dét, jeg mødte i Tasiilaq på Grønlands østkyst, hvor jeg har boet med min familie, fået børn og arbejdet som skoleleder gennem otte år. Ved at bo og leve i Grønland oplever man de store menneskelige værdier, som ikke er dem, vi hører om normalt.

Jeg ved alt om, at der også er problemer i Grønland, men vi kan ikke sammenligne med Danmark og andre lande. Hele den vestlige verdens selvopfattelse er jo, at vi er dem, som tegner verdens udvikling i dag. Vi har fået placeret os så højt på piedestalen, at det er svært at komme ned derfra. Men måske kan vi lære noget?

Der er stadig meget vrede i Grønland mod Danmark. Man kunne jo vælge fra politisk side at anerkende den rolle, som Danmark har haft som koloniherre gennem tiden, så tror jeg, at det vil gøre det lettere at italesætte de problematikker, som vi har været en del af. Men når politikere stadig kan bruge billedet af et mor-barn-forhold, om relationen mellem Danmark og Grønland, så har vi i Danmark ikke bevæget os hen til, at vi ser på Grønland i øjenhøjde.

Grønland har så meget mere at byde på. Og det skal danskerne vide mere om. Der er så mange velintegrerede og veluddannede grønlændere, som passer deres arbejde og deres børn i dette land. Men de gemmer sig - da de ofte bliver mødt med fordomme og dumme spørgsmål, når de siger, at de kommer fra Grønland.

Vi skal have dem, det går godt for, og som har gode ideer til at hjælpe Grønland videre, til at stå frem som rollemodeller, der kan vise vejen og komme i fokus, hvilket ellers er meget atypisk adfærd i Grønland. Der er så mange grønlandske unge, som nu har fået en uddannelse og har mange gode ideer til, hvor der skal tages fat - også inden for iværksætteri og erhvervsliv.

Kigger man på, hvordan væksten i Grønland har været inden for uddannelse de seneste 10 år, er der jo ikke noget vestligt land, som kan præstere en lignende udvikling. Der, hvor det går galt er, at vi sammenligner de tal med, hvad der sker i Danmark. Det er ikke en fair sammenligning. Vi skal derimod se på, hvordan vi kan understøtte denne udvikling og få gang i hjulene - for alles skyld.

Det bliver spændende med den første grønlandske erhvervsmesse i Aarhus. Her kommer deltagere både fra vækstlaget i Grønland, politikere og centrale spillere i erhvervslivet i Grønland. Vi håber, flere danske virksomheder ser nogle muligheder i at etablere kontakter til grønlandsk erhvervsliv. Aarhus har en stærk iværksætterkultur og kan på mange måder være en inspiration for grønlandske iværksættere og for det grønlandske erhvervsliv generelt. 

Det kan kun blive bedre, hvis folk får mere viden om hinanden, så vi ikke oplever angsten for det fremmede. Vi er sammen i et rigsfællesskab. Hvordan kan vi blive så fremmede for hinanden?

En vej frem er ikke at italesætte frygten - men derimod italesætte styrken.

Kronik. Se Grønlands og grønlændernes styrke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce