Læserbrev: 38 procent kvindelige vejnavne klinger hult

Sofie Lippert, næstformand for SF Aarhus Midt og Nord. Privatfoto

Læserbrev: 38 procent kvindelige vejnavne klinger hult

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70'erne bugner af kvindelige kulturpersonligheder, og derfor er det mærkeligt at der kun er blevet plads til 5 ud af 13 nye vejnavne i Godsbane-området, lyder det fra SF i Aarhus.

Fredag 17. august kunne man i Århus Stiftstidende læse om navngivningen af vejene i det nye kvarter omkring Godsbanen. Temaet for disse bliver kulturpersoner fra 70'erne, og man kan finde alt fra Dan Turèlls Gade til Tommy Seebachs Gade.

I artiklen beskrives, hvordan det for embedsmændene, der har navngivet gaderne, har været vigtigt at vælge flere kvindenavne for at "få en bedre kønspolitisk balance i vejnavnene". Dette kommer, efter Socialdemokratiet i april stillede forslag i byrådet om, at flere veje skulle opkaldes efter kvinder, da fordelingen i Aarhus Kommune er meget skæv. Derefter opfordrede et enigt Teknisk udvalg til, at man fremover opkalder et flertal af vejene efter kvinder for at udjævne skævheden.

Bestræbelserne efter kønslig ligestilling er derefter endt på, at hele 5 af de 13 veje er opkaldt efter kvinder. Altså cirka 38 procent. Det klinger utrolig hult, at embedsmændene skulle have taget det kønspolitiske op til overvejelse, når det ikke engang er lykkedes dem at ramme 50 procent. Desuden er det dybt uambitiøst, at man ikke er i stand til for det første at følge opfordringen fra Teknisk Udvalg, men for det andet reelt mener, man har gjort noget for ligestillingen ved at lade lidt mere end hver tredje vej opkalde efter en kvinde.

Hvorfor det ikke er lykkedes at ramme en bedre fordeling inden for dette emne, er mig en gåde. 70'erne bugner af kvindelige kulturpersonligheder. På de 13 valgte navne virker det til, at det er et krav, de skal være døde, hvilket udelukker åbenlyse bud som Anne Linnet og Annisette Koppel, men Tove Ditlevsen, Inger Christensen, Etta Cameron, Sanne Brüel eller Bodil Udsen havde været oplagte bud til at skabe en mere progressiv fordeling.

Med Benny Andersens nylige død er han velfortjent selvskrevet til den sidste plads, der ifølge Stiftens artikel skal bestemmes ved en konkurrence, men så ender vi på fem kvinder ud af 14, og dermed er man så langt fra en lige fordeling, at det er decideret pinligt at påstå, det er noget, man har taget højde for.

Ønsker Aarhus Kommune at blive taget seriøst, når den siger, at den arbejder for en mere mangfoldig navngivning af veje, gader og pladser med en bedre balance mellem kønnene, må den altså gøre sig lidt mere umage.

I øjeblikket er der ifølge Socialdemokratiets forslag 7,8 procent af vejene, der er opkaldt efter kvinder, og hvis det ikke lykkes at navngive mere end 38 procent af de nye veje med kvindenavne, når vi aldrig til noget, der bare ligner en lige fordeling.

Læserbrev: 38 procent kvindelige vejnavne klinger hult

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce