Læserbrev: Aarhus og havnen har brug for en ny masterplan


Læserbrev: Aarhus og havnen har brug for en ny masterplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peder Størup, Kystvejen, Aarhus C
Jens Thaysen
Læserbrev. 

Det netop veloverståede VM i sejlsport bør give byen - og særligt vore politikere - stof til eftertanke. For havde arealerne på havnen været tæt bebyggede, som den nuværende masterplan for området tilsigter, så kunne sejlsportsaktiviteterne ikke være afviklet. Det er de ubebyggede arealer, der muliggør aktuelle aktiviteter.

Det er ikke svært at forestille sig, at andre events fremover kan afvikles i samme område; men begivenhederne kræver alle plads. Et rekreativt område på Pier 3 (Molslinjens plads), som skitseret i et tidligere indlæg 27. september 2017 "Stem - skal Aarhus have en park på havnen", vil give byen en unik mulighed for en masse forskellige aktiviteter til gavn for byen og et stort opland. Bebygges havnen i stedet for at give plads til et rekreativt område, forpasses denne mulighed for altid. Det er nu, vi har chancen.

I et kortsigtet perspektiv kan det måske synes dyrt at vælge plads til en park frem for grundsalg, men jeg er ikke i tvivl om, at økonomisk vil parken kunne blive et stort aktiv for byen. Lige nu gøres arealernes værdi alene op i etagekvadratmeter til boliger og erhverv, mens alternativer fortrænges.

Ville det ikke være sund fornuft at regne på værdien af alternative anvendelser for området, når vi har med et så unikt område at gøre? Langsigtede løsninger til gavn for mange generationer kan ofte helt eller delvis finansieres hos vore mange fonde, der gerne støtter projekter, der har et bredt og offentligt sigte.

Selvfølgelig indebærer en park, at man mister nogle boliger i midtbyen; men ser man på byen i en større sammenhæng, er der plads til at bygge og udvikle andre steder. Måske ville det være fornuftigt at fordele bosætningen mere, så bymidten ikke lukker helt til. Allerede nu er der etableret væsentligt flere boliger, end den nuværende masterplan rummede. Det kan blive en dobbelt gevinst at lade andre dele af byen få del i tilflytningen.

Når havneområdet skal bebygges, argumenteres der ofte med tal, der viser, hvor mange der vil flytte til Aarhus, og særligt til midtbyen. Men den tilgang kan virke som skruen uden ende. For jo flere boliger, der etableres i midtbyen, jo flere vil flytte til, og så kan man igen argumentere for, at der skal bygges endnu flere - hvornår stopper det?

Havneområdet er unikt, ikke kun i et lokalt perspektiv, men også i et nationalt og europæisk. Hvis vi ikke passer på, spiller vi et af vores mest værdifulde kort af hånden.

Sammenfattende vil jeg opfordre til, at byudviklingen af havneområdet fra Nørreport og ud til Aarhus Ø, Pier 2 og Pier 3 sættes i bero, og der i stedet sættes en proces i gang, hvor områdets brug og værdi revurderes, så både politikere og borgere får en reel mulighed for at vælge de bedste løsninger for havneområdet og Aarhus. En aktiv indragelse vil være godt i tråd med Aarhus som Frivillighovedstad 2018.

Måske kan det 600 meter lange skovbad, der var etableret ud til Aarhus Ø under festugen, inspirere og tegne konturerne af, hvordan en anden udvikling for området kunne være - det var jo fristende at foreslå, at træerne etableres fra Nørreport og ud til parken og Aarhus Ø som første skridt til en anden og grønnere udvikling i området.

Læserbrev: Aarhus og havnen har brug for en ny masterplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce