Læserbrev: Afbureaukratisering rammer borgere med handicap


Læserbrev: Afbureaukratisering rammer borgere med handicap

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kirsten Normann Andersen (SF), medlem af Folketinget, valgt i Østjylland, handicapordfører
FT_Kirsten_N_Andersen
Læserbrev. 

Kulturministeren vil afbureaukratisere reglerne for tilskud til højskoler, således at alle højskoler fra og med 2021 får et ensartet SPU-grundtilskud på 60.000 kroner for at motivere dem til at optage elever med et handicap. I dag skal en højskole søge om midler til specialpædagogisk støtte til den enkelte elev. Konsekvensen bliver bare, at de midler, der i dag gives til denne indsats, smøres tyndt udover alle højskoler og dermed risikerer at indgå i den almindelige drift.

Dette vil især ramme Egmonthøjskolen i Odder og Djurslands Folkehøjskole, der i dag er specialindrettet og modtager mange elever med handicap og særlige behov, og de må måske indskrænke eller tilbyde færre kurser til borgere med handicap.

Det duer ikke. Derfor er jeg også dybt betænkelig ved det lovudkast, som lige nu er i høring blandt interessenterne. Enten har kulturministeren ikke taget sin kollega i Socialministeriet i ed, eller også har hendes ønske om en mere simpel model vejet tungere end hensynet til borgere med handicap.

Det foreslåede grundtilskud vil nemlig langt fra dække udgifterne for specialhøjskolerne. Det er langt fra alle højskoler, som er indrettet på en handicapvenlig måde. Og de færreste højskoler har hjælpemidler på lager, og en ansøgning om disse hjælpemidler vil blive en besværlig, langstrakt og bureaukratisk proces. Lovforslaget vil uvægerligt få som konsekvens, at der bliver færre pladser til borgere, der har brug for specialpædagogisk støtte. Men nogle højskoler tjener bare et rigtig godt formål for borgere med handicap, og de kan være med til at lette overgangen fra barn til voksen for den unge med handicap, som med tiden skal stå på egne ben.

Det er vigtigt for mig, at pengene bliver brugt der, hvor der er behov, og derfor håber jeg også, at kulturministeren vil tage en snak med handicaporganisationerne og måske en snak med sin kollega i Socialministeriet og høre deres vurdering af forslaget. Der må da være en anden og bedre model til afbureaukratisering, som ikke går ud over borgere med handicap.

Læserbrev: Afbureaukratisering rammer borgere med handicap

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce