Læserbrev: Begge køn skal se sig selv som hele mennesker af kød og blod


Læserbrev: Begge køn skal se sig selv som hele mennesker af kød og blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tyge Ingerslev, Sommerlyst 22, Grenaa
Billede
Læserbrev. 

Kvindemuseet har inviteret manden indenfor. Kunstneren Peter Land udstiller en række værker (udstillingen Dagens Helt, red.), hvori han ifølge Århus Stiftstidende beskriver den uperfekte mand. Rigtigt er det, at Peter Land med stort kunstnerisk talent afdækker menneskets skrøbelige, usikre, sårbare og uperfekte liv og gør det på den mest sympatiske måde ved at bruge sig selv som eksempel.

Ved ferniseringen fremhævede talerne, at machomanden er død, og at fremtidens mand har styrken til at vise sin svage og bløde sider, hvilket jo passer smukt ind i forestillingen om menneskets grundlæggende sårbarhed, og at vi som mænd må se at få aflagt den falske forestilling om, at vi bare klarer det hele.

Nu bliver han så inviteret til at udstille på Kvindemuseet - fordi denne mandetype passer smukt ind i en agenda om den nye mand - en kønslighed, hvor "alle er feminister - også mændene", som museumsinspektør Julie Rokkjær Birch påstod. Man kan ikke lade være at føle sig en smule manipuleret, for spørgsmålet er, om Kvindemuseet mener, at det uperfekte er forbeholdt manden og ikke er et almengyldigt menneskeligt vilkår. Den nye magtfulde kvinde - smuk, stærk og selvsikker, spartlet fri for fejl med stilethæl og stram nederdel fortæller en anden historie.

Peter Land står ved sin menneskelighed, men jeg oplever ikke moderne kvinder slippe forestillingen om det smukke og perfekte og heller ikke, at de har samme agenda som ham. Den maskerede perfektion og det ægte menneske. Deri manipulationen.

Krænkelseskulturen og store dele af feministerne har samme manipulerende udgangspunkt, fordi der i offerrollen ligger en renhed og uskyld - ja, en skønhed, hvor man ikke kan bære at se sig selv som grim, usympatisk, magtsyg eller skyldig.

Som menneske deler mænd og kvinder både grimheden og skønheden, og heldigvis er livet meget andet end kønskamp og sårbarhed, men uden et opgør med både mænds og kvinders endimensionale kønsopfattelser opnår vi aldrig reel ligestilling. En meningsfuld kønsdebat forudsætter, at begge køn gør op med deres bedrageriske forestillinger og ser sig selv som hele mennesker af kød og blod.

Jeg forstår, at Peter Lands udstilling blot er en af tre, og at næste udstilling handler om kvinden. Det bliver spændende at se, om Kvindemuseet i den næste udstilling har styrken til et opgør med kvindens uskyld, skønhed og offerrolle, så vi kan begynde at tale sammen som mennesker.

Læserbrev: Begge køn skal se sig selv som hele mennesker af kød og blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce