Læserbrev: Der kan spares millioner ved at droppe virksomhedspraktik


Læserbrev: Der kan spares millioner ved at droppe virksomhedspraktik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jesper Thorup, formand for HK Østjylland, og Cliff Præstegaard, formand for HK Handel Østjylland
Billede
Læserbrev. 

Politikerne i Aarhus byråd har vedtaget et budgetforlig, hvor sparekniven rammer bredt. Men de kan finde millioner til kommunekassen, hvis de dropper virksomhedspraktik på butiksområdet.

150 butiksassistenter, der er medlemmer af HK Østjylland, er lige nu på udkig efter et job. I stedet for en fast indkomst fra et job bliver de forsørget af det offentlige i form af dagpenge. I HK Østjylland gør vi, hvad vi kan, for at hjælpe dem. Når vi lykkes, er det sjældent et job som butiksassistent, de bliver ansat i.

Det er der en særlig grund til. Aarhus Kommune - og mange andre kommuner - benytter sig nemlig af muligheden for at sende ledige i virksomhedspraktik. Særligt i detailhandlen. Alene i Aarhus Kommune sendes løbende 700 ledige ud som gratis arbejdskraft. Butikkerne betaler dem ikke løn, til gengæld slipper de for at ansætte personer, der kan udføre det arbejde, virksomhedspraktikanterne laver.

På landsplan forærer samfundet gratis arbejdskraft for op mod én milliard kroner om året alene til de to store detailhandelskæder, Salling Group og Coop. Det mener vi i HK Østjylland, bør stoppe omgående.

I forbindelse med spareplanen i Aarhus Kommune, har politikerne udtalt, at antallet af borgere på overførselsindkomst skal nedbringes. Det sparer nemlig kommunen for rigtig mange penge. Derfor har vi i HK Østjylland holdt møde med beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) og forklaret ham, at et stop for den systematiske brug af virksomhedspraktikanter på detailområdet kan åbne muligheden for, at de 150 ledige butiksassistenter kan komme i arbejde.

Vi ved nemlig fra vores tillidsrepræsentanter, at virksomhedspraktikanternes arbejdskraft ikke kan undværes i butikkerne.

Argumentet for at sende ledige i virksomhedspraktik er, at det hjælper den ledige tilbage i job. Det er dog sjældent, at de ansættes i den butik, hvor de har været i virksomhedspraktik. Forklaringen fra butikkerne er, at det ikke nødvendigvis er hos dem, de skal have et job.

Det er vi enige i. Men de ledige i virksomhedspraktik kommer heller ikke kommer i arbejde andre steder. Helt nye tal fra RAR (Det Regionale Arbejdsmarkedsråd) viser, det kun er mellem 16 og 17 procent, der er i ordinær beskæftigelse et år efter praktikken.

Vi bruger altså langt over én milliard om året på et system, der kun i meget begrænset omfang fører til beskæftigelse. Vi ved derimod, at nyuddannede butiksassistenter har svært ved at få arbejde. 22,8 procent af HK Østjyllands nyuddannede butiksassistenter har uddannet sig til ledighed. Det vidner om, at det er særdeles svært at få et ordinært job inden for butiksområdet.

HK Østjylland er vi ikke modstandere af virksomhedspraktik. Det kan være en rigtig god mulighed for nogle ledige. Men på butiksområdet har det taget overhånd. Det er blevet en industri, der betyder, at uddannede butiksassistenter fastholdes i ledighed. Beskæftigelsesrådmanden kender også fakta. Vi har fortalt ham, hvad vi mener, at han bør gøre ved det.

Læserbrev: Der kan spares millioner ved at droppe virksomhedspraktik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce