Læserbrev: Det er ikke en politisk falliterklæring, når borgerne tager ansvar


Læserbrev: Det er ikke en politisk falliterklæring, når borgerne tager ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Isabella Arendt, næstformand for Kristendemokraterne
Billede
Læserbrev. 

Salling Group har valgt at fjerne cigaretterne lidt, så man ikke står og kigger på dem, når man lægger sine varer på båndet. Det, synes jeg, er en vildt god idé. Rygning er farligt, og særligt har vi et ansvar for, at unge ikke begynder at ryge.

Min umiddelbare glæde blev dog lidt slået ud, da jeg så reaktionerne på Twitter. Her mente mange, at det var en falliterklæring fra politikernes side, at det er en privat virksomhed, som skal gøre noget - og ikke et forbud eller anden lovgivning. Her må jeg altså lige stoppe op og komme med en velment opsang til det forkælede velfærdsfolk - det er ikke en falliterklæring, når borgere eller virksomheder tager ansvar for sig selv og hinanden. Det er hele pointen!

Samfundet er bygget af menneske og for mennesker. Lovgivningen er til for at hjælpe os på vej, når sager og emner bliver så store, at vi ikke kan løse dem selv. Vi har en stat til at sikre tryghed og sikkerhed for alle - især for dem, som har mindst. Vi har IKKE en stat for at fritage alle voksne mennesker for deres helt naturlige ansvar for sig selv og hinanden. Det er ikke statens ansvar at bestemme, hvor meget du skal ryge. Det er heller ikke statens ansvar at bestemme, hvor cigaretter skal stå i en privat butik. Det kan det blive, men det er da langt bedre, når butikker og borgere selv tager det ansvar. Jo mere, jo bedre faktisk.

Jeg så da helst et samfund, hvor vi alle tog mere ansvar for os selv og hinanden - så staten ikke behøvede det. Ikke kun i forhold til rygning, men helt generelt. At vi besøgte vores ældre på plejehjemmene, så det ikke blev et statsligt ansvar at tage sig af ensomhed. At vi læste lektier med vores børn - og måske naboens, så lektiecaféer ikke kom på statens regning. At vi sendte vores børn og unge (og os selv) til sport, så vi bliver sunde og lever bedre og længere. Det er i de nære relationer, i sammenholdet, i naboskabet, at vi finder os selv og hinanden. Det er her, vi udvikler os som mennesker. Det er ganske enkelt i de nære relationer, vi lever det gode liv.

Står det til mig, skal staten blande sig så lidt som muligt i de nære relationer og i vores alles ansvar. Det er derfor virkelig godt, når virksomheder som Salling tager ansvar i forhold til rygning. Det er ikke en falliterklæring fra politikerne. Det er et sundhedstegn, at samfundet og vi alle formår at løse vores problemer uden først at vente på lovgivning og statslig indblanding.

Læserbrev: Det er ikke en politisk falliterklæring, når borgerne tager ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce