Læserbrev: Er en velfærdsstat lykken?


Læserbrev: Er en velfærdsstat lykken?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Niels Sunesen, Ådalsvej 28, Risskov
Billede
Læserbrev. 

Velfærd er jo nok afledt af det gamle nordiske udtryk, at færden går vel, eller på mundret nutidsdansk: God tur.

Men er det en god tur velfærdsstaten giver os, og er der grænser for den altomfavnende stat? Mister vi noget, når velfærdsstaten tager over?

Idéen om velfærdsstaten fik luft under vingerne allerede i 50'erne. Og da kom så også den første satire over begrebet, nemlig en film med Kjeld Pedersen i 1959. Han er en almindelig dansker, der indkaldes til torskegilde, og her bliver hans skattepligtige indkomst ubarmhjertigt skruet opad, uanset om det er værdien af egne grøntsager eller sparede lønomkostninger på grund af familiehjælp. Fortvivlet spørger han om, hvorledes han skal skaffe alle de penge til skatten og hvorfor. Svaret er, at velfærdsstaten skal jo finansieres, så han kan nyde alle dens goder.

Desorienteret forlader han mødet, fast besluttet på at bruge alle de goder, der kan fås. Han deler herved interessefællesskab med mange danskere, der også vil have noget for deres skattepenge. Dette er skruen uden ende: Skatten stiger, mange kræver del i goderne, så stiger skatten igen...

Desuden har velfærdsstaten en formidabel evne til at skabe nye behov, og til at brede sig, samt til at øge bureaukratiet, ofte hjulpet på vej af emsige politikere. New Public Management kræver dokumentation og atter dokumentation.

Men det er muligt at skære overflødigt "fedt" og regler væk. Der er muligheder for at skære ind til benet af denne velfærdsstat, så det offentlige kun beskæftiger sig med det nødvendigste, og der kan bruges mindre detailstyring og gives mere tillid til de ansatte. Selv Socialdemokratiet er begyndt at se lidt af lyset efter at have forslugt sig på New Public Governance, der docerer mere tillid til de ansatte og mere samarbejde med den private sektor.

Læserbrev: Er en velfærdsstat lykken?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce