Læserbrev: Erhvervslivet: Universiteterne skal kunne levere fremtidens arbejdskraft


Læserbrev: Erhvervslivet: Universiteterne skal kunne levere fremtidens arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bente Steffensen, direktør i Erhverv Aarhus
Jonas Laurien
+4528739649
Læserbrev. 

Regeringen har for nylig lanceret et udspil, der pålægger universiteterne at reducere antallet af pladser på engelsksprogede uddannelser med 1.000 studerende. Omvendt melder erhvervslivet, at de har et stigende behov for dygtige hænder og hoveder på både kort og lang sigt.

Det er Erhverv Aarhus' klare holdning, at Østjyllands fortsatte stærke position inden for viden og uddannelse har stor indflydelse på regionens udvikling og erhvervslivets konkurrenceevne. En balanceret fødekæde af dygtige og innovative medarbejdere er en væsentlig forudsætning for fortsat vækst og udvikling.

Derfor synes det ugennemtænkt og udtryk for kortsigtede prioriteringer, når der skæres ned på adgangen til talent udefra. Det gælder ikke mindst risiko for, at regeringens indgreb negativt påvirker muligheden for at afhjælpe erhvervslivets aktuelle behov for kompetencer inden for it og ingeniører. Her viser alle undersøgelser en massiv efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft - en efterspørgsel, som forventes at vokse i de kommende år.

Erhverv Aarhus, som repræsenterer mere end 600 virksomheder med over 110.000 arbejdspladser, er skeptisk over for regeringens udspil. Erhverv Aarhus har i en årrække arbejdet for at tiltrække og fastholde internationalt talent i Aarhus, og regeringens tiltag bidrager ikke til den dagsorden. I stedet risikerer vi at lukke os om os selv i en situation, hvor mange virksomheder i Østjylland er afhængige af eksport og internationale kompetencer.

Erhverv Aarhus har med tilfredshed noteret sig planerne på Aarhus Universitet om at uddanne flere ingeniører og efterspurgte kompetencer på it-området. De satsninger er helt i tråd med de meldinger, Erhverv Aarhus hører fra erhvervslivet. Grundfos er blandt de virksomheder, som i øjeblikket oplever udfordringer med at besætte stillinger og derfor er interesserede i internationale studerende og medarbejdere.

"Talent går på tværs af grænser. Når vi leder efter nye medarbejdere, er vi altid på udkig efter de bedste kandidater til jobbet, og for os er det vigtigt at kunne anlægge et internationalt perspektiv i vores rekruttering. Derfor ser vi også gerne, at vores universitetsmiljøer fortsat har et internationalt snit til gavn for såvel faglige miljøer som antallet af kandidater med udgangspunkt i Danmark," siger Henrik M. Christiansen, group senior vice president, HR, Grundfos.

Erhverv Aarhus er enige i, at det vil være et alvorligt tilbageskridt med langsigtede konsekvenser, hvis universiteterne får vanskeligere ved at understøtte erhvervslivets vækst. Vi og erhvervslivet appellerer til, at regeringen i stedet imødekommer erhvervslivets behov for nem adgang til talent på områder med stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Fokus bør være på tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter frem for begrænsninger, ifølge Michael Holm, CEO hos it-virksomheden Systematic i Aarhus.

"Det er væsentligt, at man finder ud af, hvordan vi får internationale studerende til at blive i Danmark til gavn for danske virksomheder. Behovet for højt kvalificeret arbejdskraft indenfor it er for stort til, at vi selv kan løse det i Danmark, men det er samtidig vigtigt, at vi formår at fastholde kompetencerne. Men så lad os i stedet diskutere sammenhængen mellem tiltrækning af udenlandsk talent og jobs i danske virksomheder - måske den diskussion bør optage dagsordenen frem for restriktioner?", spørger han.

Den opfordring bakker Erhverv Aarhus op om.

Læserbrev: Erhvervslivet: Universiteterne skal kunne levere fremtidens arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce