Læserbrev: Et barsk kompromis i Norddjurs

Else Søjmark (S), formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune. Pressefoto

Læserbrev: Et barsk kompromis i Norddjurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budgetsituationen har været meget anderledes, end jeg har prøvet før og ikke håber at opleve igen. Forligspartierne har indgået en aftale, et barsk kompromis med besparelser, der gør ondt på borgerne. Jeg har som andre undervejs haft det svært ved flere forslag.

Baggrunden var blandt andet, at det på arbejdsmarkedsområdet viste sig, at forsørgelsesudgifterne i 2019 ville blive 55 millioner større end forventet. Oprydningen i Jobcentret, som kommunalbestyrelsen besluttede i 2015, førte til en stigning i ressourceforløb, fleksjob og førtidspensioner. Der er ikke delt rundhåndet ud, som der faldt bemærkning om under førstebehandlingsdebatten. Vi fik en stigning, vi ikke har råd til, og det skete sideløbende med at kommunens refusionsindtægter faldt drastisk.

Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede derfor at investere i tidlig indsats for at få flest mulig ud på et arbejdsmarked, som har brug for arbejdskraften. Vi er også i gang med at se på tildelingspraksis på førtidspensionsområdet for at lære af det, der virker.

I budgetaftalen reduceres kommunens erhvervsservice, og de nye erhvervshuse forventes at spille en væsentlig rolle. Udvalgets midler til initiativer og udvikling halveres i 2019 og reduceres stærkt i overslagsårene. I høringssvarene fremhæves, at de økonomiske problemer skader vores omtale i pressen, vores image og dermed kommunens muligheder for at tiltrække og fastholde borgere og virksomheder og dermed arbejdspladser og skatteindtægter. Vi skal styrke fokus på at være en attraktiv kommune, spille hinanden gode, og skabe aktiviteter og synlighed sammen. Vi opfordres til at prioritere eksempelvis udvalgte klynger og kompetenceområder. I budgetaftalen står:

"Aftalepartierne lægger vægt på, at vi fortsat kan tiltrække og fastholde virksomheder og arbejdskraft gennem et styrket samspil med virksomhederne. Fokus skal være på et stærkt, gensidigt og forpligtende samarbejde, der kan skabe synergi mellem erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet herunder sammen med virksomhederne formidle de gode historier om erhvervspolitiske emner med stor interesse og synlighed".

En anden positiv ting er, at sammenhængen til det sociale omrade skal sikres, sa borgere med komplekse og sammensatte problemstillinger far deres indsats samlet et sted med en plan og en gennemgaende kontaktperson. Politisk skal der fremlægges forslag til en organisering, der understøtter en helhedsorienteret indsats i ungeindsatsen.

På skoleområdet giver fællesledelse og klasseoptimering nye udfordringer, men forhåbentlig også nye muligheder. Det samme gælder én samlet overbygning i den østlige del af kommunen (Grenaa-området) og ingen i Midt. I syd skal Toubro og Mølle være del af øst-området, og der er efter en turbulent proces lagt op til en dialog.

I sidste time fik vi blandt andet mulighed for at undgå lukning af Læsecentret og Familieskolen samt bevaret juniorklubberne. Det er jeg glad for.

Borgerne i Norddjurs har vist et imponerende engagement, som fortjener stor respekt. Tusind tak for det. Jeg håber, som mange andre, på en mere retfærdig udligning. Her og nu skal vi videre sammen og bygge op igen.

Læserbrev: Et barsk kompromis i Norddjurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce