Læserbrev: Flere offentlige opgaver kan sagtens udliciteres til private


Læserbrev: Flere offentlige opgaver kan sagtens udliciteres til private

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anahita Yazdani, Blomstervej 72, Tilst, kommende gymnasieelev, medl. Liberal Alliances Ungdom Aarhus
Billede
Læserbrev. 

Der er i den grad brug for, at udlicitering får endnu mere vind i sejlene end hidtil. I hvert fald hvis man er interesseret i bedre service for pengene.

Udliciteringsniveauet i Danmark er og har altid været beskedent. Men den nuværende regering har en målsætning om, at omkring 33 procent af alle offentlige opgaver i kommunerne skal udliciteres de kommende år, hvor den nuværende konkurrenceudsættelsesgrad ligger på 27 procent. Det er et skridt i den rigtige retning, men der er faktisk langt flere udbudsegnede offentlige opgaver, som sagtens kan udliciteres til private. Det står nemlig klart i en undersøgelse foretaget af konsulenthuset Struensee og co. og tænketanken CEPOS, at det i dag kun er omkring en fjerdedel af de udbudsegnede offentlige opgaver, der bliver sat i udbud.

Og fordelene ved udlicitering er mange.

Udlicitering skaber først og fremmest konkurrence mellem de forskellige udbydere, hvilket skaber et incitament for effektivitet og innovation. På den måde holder man leverandørerne i kort snor til at optimere deres arbejdsgange for færre omkostninger. Og når det private, som bekendt, ofte har et langt højere serviceniveau end det kommunale, er der ingen grund til at tøve med at udvikle den frie konkurrence. For målet er i den sidste ende at give borgeren den mest optimale service for pengene. Og det er nemlig muligt med det store besparelsespotentiale, der er ved udlicitering. Det er der, blandt andet fordi alt det bureaukrati, som kommunerne drukner i, vil blive sparet væk med udlicitering til private hænder, og uden at servicen bliver forringet.

I samme undersøgelse konkluderer Struensee og Co., at den største hindring for udlicitering er den holdningsmæssige barriere mellem den offentlige og private sektor. For mentaliteten i det offentlige har altid været, "at hvis noget skal blive bedre, kræver det flere ressourcer"- altså en krævementalitet.

Der har man en helt anden tilgang i det private. Der handler det selvfølgelig også om at skabe overskud, men det er ikke spørgsmålet om at bruge flest penge, men at yde den bedste service.

Så i korte træk går vi går glip af besparelser, innovation og effektivitet, hvis ikke vi sørger for at udlicitere nok, vel vidende om, at borgene får den samme service for færre penge.

Læserbrev: Flere offentlige opgaver kan sagtens udliciteres til private

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce