Læserbrev: Fra klimapolitik til klimakamp


Læserbrev: Fra klimapolitik til klimakamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bo Thyge Bisgaard, Borgerlisten for en mulig nutid, Hasselvej 3, Odder
Billede
Læserbrev. 

I denne populismens tidsalder er det nemt at klandre politikerne for manglende mod til at sætte ind over for de centrale problemer i vores kultur-epoke såsom klima- og miljøsammenbruddet. Mange vil med rette beskrive det moderne demokratis repræsentanter som holdningsløse levebrødspolitikere. Men de er jo blot koncentratet af menigmands ego-grådige verdensopfattelse; kortsigtet og med det højst mulige afkast til sig selv.

Man vælger fra politikernes og pressens side at benævne denne psykiske tilstand som vækstideologi. En betimelig bortforklaringsstrategi for dem med magt og for dem, der allerede har opgivet at forholde sig til kerneproblemernes uoverskuelige omfang og blot håber, at det hele ikke bryder sammen i deres levetid.

Men det impotente demokratis bevidste vandren omkring den varme grød løser jo ikke de reelle grundproblemer i den globale og lokale civilisation, men udskyder dem i bedste fald til de næste generationers forsøg på feberredninger ved afgrundens rand! Og måske er løbet kørt for den frihedselskende vesterlandske kultur. Hvorfor blive ved med at kæmpe for noget, der iboende har sin egen undergang som en grundpræmis? Det må være det helt centrale spørgsmål for alle, der beskæftiger sig med den frie, kritiske tanke.

Hvorfor ikke erkende, at løbet er kørt? At den nye Messias-åbenbaring er megaraketten, der kan flyve resterne af en fejlslået civilisation til en fjern galakse, hvor en jomfruelig blå planet ligger og venter på at blive koloniseret. At den Antropocæne tidsalder ("menneskets tidsalder", red.), hvor mennesket er centrum for al udvikling, og årsag og virkning derfor ikke længere giver mening at definere, er og bliver determineret gennem sin selvopfyldende dommedagsprofeti. Svaret fra den kritiske systemtænkning må være: "Fordi det, der adskiller det kritisk reflekterende menneske fra den strukturelle hjernevask, som alt for mange har været udsat for i alt for lang tid, er, at den kritiske refleksion ikke kan acceptere den grundpræmis, der siger, at det bestående vil bestå i al evighed. Hverken som politisk eller religiøs fremtidsvision. At vi ikke vil redde vores brune planet, for at alting fortsat skal bestå i sin nuværende form, men for at alting skal forandres"!

Den radikaliserede klimakamp er en kamp for den nødvendige re-evolution af en ikkebæredygtig samfundsidé. En re-evolution, der forudsætter modet til at sætte spørgsmålstegn ved det bestående, opfattet som de herskende værdi- og handlingsmønstre. Og dermed et paradigmeskift fra klimapolitik til klimakamp!

Ovenstående kan læses som en opfordring til, at kritiske intellektuelle sætter sig sammen og forfatter "Klimakampens Manifest. En handlingsorienteret manual til konkret samfundsomstilling".

Læserbrev: Fra klimapolitik til klimakamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce