Læserbrev: Gymnasiefusion kan skade lokalområdet


Læserbrev: Gymnasiefusion kan skade lokalområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jakob Thulesen Dahl, næstformand i Danske Gymnasier og rektor på Skanderborg Gymnasium
Flemming Krogh/Scanpix Denmark
Læserbrev. 

En fusion mellem det trængte Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech er på papiret en rigtig god idé - men kun hvis stx bevares i Tilst. Desværre er der lagt op til at reducere udbuddet af stx-klasser på Langkaer for i stedet at udbygge kapaciteten i Midtbyen. Gør man det, risikerer man at sætte gang i en udvikling, der langsomt men sikkert vil fjerne elevgrundlaget for skoler i en række omegnskommuner. Først i den nærmeste ring om Aarhus: Rønde, Favrskov, Odder og Skanderborg, men potentielt med kaskadeeffekt til skoler længere væk fra byen.Der er brug for et godt og seriøst uddannelsesudbud i Aarhus V. Alligevel ligner fusionsplanerne et forsøg på at "gafle" elever fra eksisterende stx-uddannelser i Aarhus C og vil i sidste ende fjerne elevgrundlaget netop dér, hvor man ønsker at redde det. Oveni underminerer det regeringens overordnede politiske vision om at sikre alle unge solide uddannelsestilbud indenfor en rimelig afstand og transporttid.

Sidste år søgte ikke færre end 222 elever fra oplandskommunerne plads på Aarhus' eksisterende stx-skoler. Det er også argumentet for, at den nye fusionerede skole skal have lov at oprette tre stx-klasser på Dollerupvej i Midtbyen. Men åbner vi først for stx på Dollerupvej, åbner vi også for en regulær glidebane: For hvordan kan vi være sikre på, at skolen ikke vil opskrive sin kapacitet på Dollerupvej og tilsvarende nedskrive - eller ligefrem lukke - stx i Tilst? Det har ingen gavn af - mindst af alle eleverne.

Vi ved, at lang vej til skole øger risikoen for frafald på ungdomsuddannelserne, og alene derfor ligger der også en samfundsmæssig interesse i at bevare ungdomsuddannelser ude i landet.

Danske Regioner har dokumenteret, at de mindre ungdomsårgange, som i disse år rykker ind i uddannelsessystemet, truer ikke bare de mindre uddannelsesinstitutioners eksistens, men også bosættelsesmønstret og dermed virksomhedernes muligheder for at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Eksisterer der ikke skoler og ungdomsuddannelser lokalt, så vil familier ikke bo der, og så søger de ikke de ledige job i de lokale virksomheder. Derfor er det hverken i regionernes, regeringens, eller kommunernes - for slet ikke at tale om dansk erhvervslivs - interesse at understøtte elevernes vandring mod de store byer.

Målet med fusionen mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech bør alene være at støtte og måske endda udvikle uddannelsesmulighederne i det vestlige Aarhus. I den henseende ligner det et klogt og tiltrængt træk at udbyde erhvervsuddannelser i Aarhus Vest. I hvert fald det første Grundforløb (GF1). Det vil sikre eleverne i området en bredere vifte af uddannelsesmuligheder - både den klassiske stx og nogle nye og mere erhvervsrettede tilbud, hvor Aarhus Techs særlige ekspertise kan komme til sin ret.

På den måde kan vi styrke både de fusionerede skoler, elevernes frie valg og gøre de mindre byer mere attraktive uden at lukke omegnsgymnasier.

Læserbrev: Gymnasiefusion kan skade lokalområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce