Læserbrev: Hastværk med nyt skolefag gavner hverken skoler eller elever


Læserbrev: Hastværk med nyt skolefag gavner hverken skoler eller elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune
Axel Schütt
Læserbrev. 

Åbent brev til undervisningsministeren:

I disse dage er en bred kreds af partier i Folketinget ved at lægge sidste hånd på et forslag om at skabe et nyt obligatorisk praktisk-musisk fag i folkeskolen. Hensigterne er gode. Faget bidrager til at give eleverne indsigt i flere fag og praktiske måder at arbejde på - og det giver igen reelle forudsætninger for at træffe et frit og mangfoldigt uddannelsesvalg.

Men i jeres iver for at vise handling, er I på Christiansborg godt på vej til at spænde snubletråde ud for de lærere og andre professionelle, der skal gøre eleverne parate til at tage en ungdomsuddannelse.

For det første er der timingen. Skolerne står aktuelt lige midt i planlægningen af næste års undervisning, uden at kende konkrete rammer og krav til faget, der ifølge lovforslaget skal indføres allerede efter sommerferien. En del skoler har allerede kommunikeret med forældre og elever om næste års valgfag.

For det andet er der skolernes lokale frihed. I sin nuværende form ændrer lovforslaget skolens selvstændige kompetence til at fastlægge en undervisning, der tilgodeser eleverne bedst muligt, herunder en bred vifte af valgfag. Vi har i Aarhus skoler, som bevidst arbejder med at tone deres udskoling og valgfag i retning af science, idræt eller sprog i samarbejde med det lokale foreningsliv og erhvervsuddannelser. Som lovforslaget er udformet nu, kan disse valgfag ikke anvendes som obligatoriske valgfag fremover.

For det tredje er der økonomien. De lokale valgfag skal med det foreliggende lovforslag tilbydes som frivillige valgfag, altså et 2. eller 3. valgfag. Disse fag ligger ud over den obligatoriske undervisning. Det er skolernes vurdering, at eleverne kun i begrænset omfang har mod på at tage valgfag, der ligger udover den obligatoriske undervisning. Hvor skolen alligevel vælger at forsøge at fastholde toninger/valgfag som frivillige valgfag, skal skolen finansiere eventuelle merudgifter indenfor budgetter, der i forvejen er stramme.

Det er ærgerligt, at gode intentioner skal presses så hårdt af et forhastet lovarbejde. Derfor beder jeg dig og forligspartierne bag aftalen lytte til skolernes og de professionelles input. Alt andet lægger sten i vejen for det ønske, de færreste vel er uenige i: At klæde vores børn og unge bedst muligt på til at træffe et solidt og rigtigt uddannelsesvalg.

Læserbrev: Hastværk med nyt skolefag gavner hverken skoler eller elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce