Læserbrev: Hvad skal vi arme borgere stille op?


Læserbrev: Hvad skal vi arme borgere stille op?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd, Aarhus C
Billede
Læserbrev. 

I flere år har beboerforening og naboer til villaen Langelandsgade 106, Aarhus C, argumenteret og protesteret mod planerne om nedrivning og opførelse af seks-syv-etagers byggeri.

Villaen, en del af "Officerskvarteret", er sammen med Øgadekvarteret udnævnt til kulturmiljø, som skal udløse skærpet hensyn til bevaring og sammenhæng. Hele kvarteret er beskrevet i en SAVE-registrering med samme formål. Og hele Øgadekvarteret er - efter et år med intenst forarbejde mellem beboere og planafdelingen - i gang med myndighedsbehandling af en helhedsplan. Sådan en plan må da kunne beskytte en bydel godt?

Alle disse tiltag peger på, at der skal tages særligt hensyn til kvarterets kulturhistoriske værdier, hvor den varierede, selvgroede byhistorie er lyslevende og synlig.

Vi har gang på gang oplevet at tabe enkeltsager om fortætning og store projekter i vores - i forvejen - meget tætte kvarter, men troet på, at en samlet plan for kvarteret forhåbentlig vil kunne sikre området. Ok, så arbejder vi intenst, sammen med mange beboergrupper og kommunen for en helhedsplan. Som borgere og enkeltpersoner oplever vi, at det ikke nytter at blande sig. Men hvis vi organiserer os og danner et fællesråd, så skal kommunen jo lytte, og så nytter vores møder, læserbreve og henvendelser måske?

Har det nyttet?

Byrådet har på trods af alt 30. januar vedtaget, at Langelandsgade 106 skal rives ned. Under debatten oplyses, at det er den tidligere rådmands direkte indblanding, som gør, at nybyggeriet bliver fem-seks etager højt. Ødelagt kulturminde, ren spekulation og grim fortætning.

For os beboere i midtbyen er byrådsbeslutningen som en hæl i øjet. Jeg selv har et langt liv været aktiv beboer i Øgaderne. Jeg - og vi - lærte ikke at tage et nej for et nej, men holde ud, gå i dialog, blive ved. Nogle ting er lykkedes i det lange træk: Vi skabte Børnenes og Beboernes Jord og Beboernes Hus, vi fik en trafiksanering osv., alt sammen takket være en sej beboerindsats, som i dag har gjort bydelen til et dejligt sted at leve, kendt for fællesskab og bo-kvalitet.

Men nu? Jeg oplever, at vi som beboere og borgere i den grad bliver kørt over; at "developere" og store bygherrer får lov at komme før byens borgere. Det opleves som sammenspisthed, når kommunens planchef går af og bliver chef for en af de store byggematadorer, og når borgmesterens kommunalvalgkampagne køres fra en anden developers domicil.

Hvem har et bud på, hvordan vi kan bevare tiltroen på, at forvaltning og folkevalgte ønsker at passe på byen, og ja, på demokratiet i vores by?

PS. Snart skal byrådet tage stilling til endnu et stort byggeri i Langelandsgade 35, hvor en fin gammel villa bliver ofret.

Læserbrev: Hvad skal vi arme borgere stille op?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce