Læserbrev: Ingen bliver efterladt med aftalen om de udsatte boligområder


Læserbrev: Ingen bliver efterladt med aftalen om de udsatte boligområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester i Aarhus Kommune og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Aarhus Vest
Billede
Læserbrev. 

27. juni bringer Århus Stiftstidende et læserbrev fra Jo Falk Nielsen, beboer i den almene boligsektor - der er meget ophidset over, at et bredt flertal i Aarhus Byråd for nylig vedtog en aftale om byens udsatte boligområder. En aftale, som Jo betegner som "vanvittig", ligesom hun efterlyser de dage, hvor Socialdemokratiet arbejdede for at forbedre forholdene for arbejdere, familier og børn.

For det første: Et bredt politisk flertal i Folketinget indgik tidligere på året en aftale med en målsætning om, at der ikke skal være svært udsatte boligområder i 2030. Det er således en bunden opgave, byrådet i Aarhus har, og det kræver gennemgribende forandringer, når der maksimalt må være 40 procent almene boliger.

For det andet: De fleste af os kender det - hvis der ikke er råd til at flytte, så må man blive boende. Gennemsnitsindkomsten i Aarhus Kommunes almene boliger er cirka 220.000 om året, og det er en ofte ignoreret sandhed, at et stort antal af beboerne i de udsatte boligområder motiveres af en drøm om at flytte derfra. Ja, der er beboere, der er glade og tilfredse - men der mange, der ønsker sig væk. Der er således stor gennemstrømning af beboere i både Gellerup og Toveshøj.

Med denne massive hjælp til vores udsatte boligområder river samfundet det økonomiske stavnsbånd midt over og giver tusindvis af beboere noget, de længe ikke har haft i forhold til deres bopæl: Et valg.

For det tredje: Jos billede af en almen boligsektor, der lider under behovet fra de svageste medlemmer af deres egen organisation, er en kende skudt forbi. For Gellerup og Bispehaven er jo almene boliger, og lejernes penge bruges således stadig på lejere i den almene boligsektor. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fik regeringen bort fra dens mest rabiate finansiering og sikrede et investeringsniveau, som Lejernes Landsorganisation beskriver således: "Samlet set er der med aftalen af 9. maj tale om en klar forbedring i forhold til det nærmest lejerfjendske udgangspunkt i regeringens udspil fra marts 2018."

Oveni det har Socialdemokratiet fremlagt en fuldt finansieret plan for at få bygget tusindvis af nye almene boliger, samtidig med at vi ønsker at sænke huslejerne i en del af den almene boligmasse, fordi nogle af de nyere byggerier simpelthen er for dyre til mennesker med en gennemsnitlig årsindkomst på 220.000 kroner. Lyder det som et forsøg på at privatisere den almene boligsektor?

For det fjerde: Det er endnu ikke afklaret, hvordan denne transformation egentlig skal gennemføres, hvorfor det også er en misforståelse at tale om tvangsflytninger som et anvendeligt redskab, når det er det absolut sidste instrument, der vil blive taget i brug. Der er formodentlig heller ikke nogen danske folkeskoler, der bliver sat under regeringens administration - men det giver et mere farverigt indslag i medierne.

Ifølge Aarhus Kommunes sundhedsprofil er der i gruppen med de sværest belastede bydele af Aarhus - herunder Gellerup og Bispehaven - 16 procent, der lider under svær ensomhed, i den bedst fungerende gruppering er tallet syv procent. Fysisk inaktivitet: 23 procent mod 16 procent, højt stressniveau: 42 procent mod 26 procent. De tal beskriver, at en masse mennesker har det skidt i de nabolag. Derfor tror jeg, at mange beboere vil se, at der i denne plan er mulighed for en ny skole til deres børn, mulighed for en lille have, mulighed for øget tryghed for deres kære i en nybygget moderne bolig, som der også er råd til. Kort sagt: Der er mennesker, der gerne vil bo et andet sted, hvis de får muligheden.

Tilbage står så de tidligere udsatte boligområder, revitaliserede af en ændret beboersammensætning, styrkede af både offentlige og private arbejdspladser, parat til at få del i den succes, som Aarhus er. Hvis ikke det er at forbedre forholdene for arbejdere, familier og børn, hvad er så?

Der er ingen, der bliver efterladt i det her, ikke andre end et par politiske partier, der kynisk forsøger at oppiske en folkestemning - mod et nødvendigt initiativ. Et initiativ, der har til formål at styrke de samme mennesker, som disse partier hævder at ville beskytte.

Læserbrev: Ingen bliver efterladt med aftalen om de udsatte boligområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce