Læserbrev: Klimaet har brug for en rød regering


Læserbrev: Klimaet har brug for en rød regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jens Joel (S), medlem af Folketinget, klima- og energiordfører for Socialdemokratiet
Steen Brogaard
Læserbrev. 

På Christiansborg forhandlinger vi i disse dage en aftale om 10 års energipolitik. Det nuværende forlig udløber i 2020 og skal erstattes af et nyt. I forhandlingerne kæmper Socialdemokratiet sammen med de andre røde partier for en grønnere og mere ambitiøs aftale. Vi mener, at Danmark skal være en grøn stormagt igen.

I forhandlingerne har regeringen haft serveretten. Men desværre har de seneste 25 år vist os, at der er pokker til forskel på, om det grønne initiativ udgår fra Centrum-Venstre eller fra partiet Venstre. Med den nuværende regering har vi set historien gentage sig.I 2002 forsøgte VK-regeringen at aflyse vindmølleparker for fem milliarder kroner. Man mente, at Svend Auken havde sat alt for meget i gang.

Igen i 2016 forsøgte V-regeringen at aflyse vindmølleparker. Denne gang fordi de ifølge Venstre nu var både grimme og dyre - selvom de egentlig viste sig at være billigere, end vi troede, dengang vi aftalte at opføre dem. Danmarks klimamålsætning om at reducere CO2-udledningen med 40 procent blev i 2015 droppet af V-regeringen på vej til klimatopmødet i Paris. Og også energiforskningen blev halveret, mens Løkke ellers i blitzlys og i selskab med Bill Gates i næsten samme åndedrag lovede at bruge flere penge på forskning.

Synderegisteret er langt. Desværre. Og senest har VLAK spillet ud med et energiudspil, hvor klimaet er helt forsvundet. Det er udskudt, må man forstå. Som om vi havde god tid.

Socialdemokratiet mener, vi skal en helt anden vej. Verden står nemlig over for massive udfordringer, og vi bliver nødt til at handle, hvis vi vil forbedre chancen for at hindre alt for store klimaforandringer. Hvert år stiger CO2-udledningen fra transportsektoren. Og derfor går det ikke, at det borgerlige flertal gang på gang sænker priserne på store fossile biler, mens de hårdnakket modsætter en ambitiøs indsats for el-, brint- og hybridbiler. Vi har stadig et forbrug af sort energi i Danmark. Og derfor er det både dyrt og dumt, at regeringens energiudspil har droppet indsatsen for at spare på energien i de boliger, som står for 40 procent af vores energiforbrug. I EU har regeringen modsat sig højere klimaambitioner. Og herhjemme har man færre.

I Danmark er vi heldigvis blevet verdens bedste til at lave grøn energi. Men hvis vi skal tage klimaet alvorligt, er vi jo nødt til at tage de næste skridt i den grønne omstilling. Uanset hvor meget vi kæmper for at få aftalt et ambitiøst og hurtigt energiforlig, så kan selv en blind se, at klimaet har brug for et centrum-venstre-flertal efter næste valg. Og uanset hvor mange gang Løkke hævder, at han er grøn forkæmper, så står han stadig noget afklædt tilbage. Klimaet har brug for et nyt flertal - og et fokus, som kun centrum-venstre kan levere.

Læserbrev: Klimaet har brug for en rød regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce