Læserbrev: LGBT+hus bliver et fundament til forbedret psykisk og seksuel sundhed


Læserbrev: LGBT+hus bliver et fundament til forbedret psykisk og seksuel sundhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Didde M. Lønne, projektleder i LGBT-sundhed, AIDS-Fondet, byrumsrepræsentant i udvalget for mangfoldighed og ligestilling i Aarhus Kommune
Billede
Læserbrev. 

LGBT+-personer har gennemsnitligt væsentligt lavere livskvalitet end resten af befolkningen. Mange har det heldigvis fint, men som gruppe i vores samfund har LGBT+personer et negativt mønster hvad angår mental og fysisk sundhed, som vi som samfund er nødt til at reagere på. Alt andet vil være et svigt.

Vi ved fra undersøgelser at LGBT+personer oftere lider af langvarig sygdom og manglende fysisk velvære sammenlignet med resten af befolkningen. Og den mentale trivsel præges af ensomhed, skam, internaliseret homofobi og stress, som munder ud i en selvmordsrate, der er langt højere end generalbefolkningens.

I Aarhus hører vi ofte om LGBT+-temaer, når vi fejrer Pride i byen. vores viden om LGBT+personers sundhedsudfordringer fortæller os om nødvendigt af at sikre fokus, viden og fællesskaber, der stikker dybere end en årlig fejring. Derfor er det både ansvarligt og ordentligt, når Aarhus Kommune i øjeblikket påtænker at skænke byen et LGBT+hus. Et fysisk helle integreret i byen for en stor, bred og meget divers gruppe mennesker, der er bundet sammen af det at stå udenfor samfundet
normer for køn og/eller seksualitet.

I sig selv vil bare det at have et sted at gå hen være en styrkelse af en stor del af gruppen, især i forhold til ensomhed og mentale sundhed. Men man bør ikke undervurdere betydningen af, at civilsamfundsorganisationer som eksempelvis AIDS-Fondet får ny stabil kontaktflade med en vigtig del af vores målgruppe. LGBT+-huset kan derved også blive en vigtig spiller i forhold til at forbedre den generelle- og seksuelle sundhed for gruppen.

Der er selvfølgelig flere væsentlige udfordringer, der skal have opmærksomhed, når den endelige ordning skal udtænkes. Diskretion, finansiering af vigtige sundhedsindsatser og inklusion af dobbeltminoriteter bør være to centrale elementer. Men i første omgang bør det anerkendes, at Aarhus Kommune med et LGBT+hus vil løfte en stor del af det ansvar, en stor by har over for seksuelle minoriteter.

Et LGBT+hus i Aarhus kan blive et fundament for det videre vigtige sundhedsarbejde med en gruppe i vores samfund, der i dag ikke er inkluderet særligt godt i de tilstedeværende tilbud. LGBT+personer skal have et hus fordi der er store reelle problemstillinger for LGBT+gruppen, som et fysisk hus vil kunne afhjælpe og gruppen skal have et fristed, fordi det er det rigtige at gøre.

Læserbrev: LGBT+hus bliver et fundament til forbedret psykisk og seksuel sundhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce