Læserbrev: Landsdelsteatrene er vigtige


Læserbrev: Landsdelsteatrene er vigtige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Mette Bock (LA), kulturminister og kirkeminister
NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix
Læserbrev. 

Landsdelsteatrene - og kulturtilbuddene i det hele taget - er vigtige overalt i landet. Det ved vi blandt andet fra borgerundersøgelser i Aarhus og Aalborg, hvor borgerne på spørgsmålet om, hvad der gør deres by god at bo i, sætter kulturtilbud ind på en førsteplads.

Kulturen binder os sammen, udfordrer os og giver os indsigt i, hvem vi er. Og det er noget af det vigtigste i dette menneskeliv. Som en del af finansloven har regeringen derfor besluttet at tilbageføre midler til kulturområdet.

I Århus Stiftstidende undrer blandt andet Jens Joel (S) sig (23. december, red.) i den forbindelse over, at Odense Teater og Aalborg Teater modtager ekstra midler i de kommende år, mens det ikke er tilfældet for Aarhus Teater i denne omgang. Jens Joel synes, at det er oplagt, at Aarhus Teater også får del i puljen og vil derfor stille et såkaldt § 20-spørgsmål herom. Det er Joel velkommen til, men jeg vil da også gerne fortælle om baggrunden her i avisen.

Lad mig først slå fast, at Aarhus Teater gør det fremragende. Teatret er en vigtig landsdelsscene og rækker meget flot ud til borgere i alle aldre, ligesom teatret er rigtig dygtig til at bryde nye veje og samarbejde med andre institutioner.

Sagen er bare den, at vi for øjeblikket også forsøger at rette op på de meget forskellige niveauer for de statstilskud, som også sammenlignelige kulturinstitutioner modtager.

Det forholder sig sådan, at der i dag er en betydelig forskel på størrelsen af de statslige tilskud til de tre landsdelsscener. I 2018 har Aarhus Teater modtaget 69,2 millioner i statstilskud. Til sammenligning har Odense Teater modtaget 54,9 millioner og Aalborg Teater 41,9 millioner Aarhus Teater modtager altså aktuelt mere end 27 millioner kroner mere om året end for eksempel Aalborg Teater, selvom begge har status som landsdelsteatre.

Derfor er det ikke udtryk for manglende anerkendelse af Aarhus Teater, når Odense Teater får en million kroner mere de kommende år, og Aalborg Teater får to millioner kroner mere. Det er alene et forsøg på at få tilskuddene til at blive blot en anelse mere sammenlignelige, da alle landsdelsteatrene er vigtige og udfylder en væsentlig opgave.

Dette blot til oplysning, så baggrunden for beslutningen bliver bedre belyst. Jeg glæder mig til at følge udviklingen af Aarhus Teater i de kommende år.

Læserbrev: Landsdelsteatrene er vigtige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce