Læserbrev: Mere umotiveret vold i Aarhus midtby end i Gellerup


Læserbrev: Mere umotiveret vold i Aarhus midtby end i Gellerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Keld Hvalsø og Lone Norlander, medlemmer af Aarhus Byråd for Enhedslisten
Kim Haugaard/Scanpix Denmark
Læserbrev. 

Gellerup ligger lavere end Aarhus som helhed, når det drejer sig om kriminalitet med overtrædelse af straffeloven. Det vil overraske mange. Men ifølge politiet er der mere umotiveret vold i Aarhus midtby, end der er i Gellerup. Dette bør få konsekvenser i debatten og sandelig også for de politiske beslutninger om de århusianske boligområder, der beskrives som "ghettoer".

Tal fra Østjyllands Politi viser, at Gellerup ikke er et sted, hvor der bliver begået mere kriminalitet end andre steder i Aarhus. Antallet af anmeldelser af straffelovs-overtrædelser i Gellerup har været faldende siden 2013, og i 2017 var der 258 anmeldelser. Omregner man til antal anmeldelser pr. 1.000 indbyggere og sammenligner med hele Aarhus Kommune, så ligger Gellerupparken lavere med 43,9 mod 67,8 i hele Aarhus. Overtrædelse af straffeloven drejer sig især om vold, overfald, indbrud og tyverier. Overtrædelse af færdselsloven og lov om euforiserende stoffer er ikke med her.

Jens Espensen, leder af lokalpolitiet i Gellerup, har til Lokalavisen i Aarhus sagt: "Det er en fordom, at der er mere utrygt i Gellerupparken. Hvis man for eksempel kigger på umotiverede voldssager, så har der altid været langt flere sager inde i midtbyen."

Gellerup og Toveshøj er på regeringens "ghetto"-liste, endda på den hårde. Og ja, de to boligområder er blandt andet med på grund af kriteriet "antal dømte". Men det er med tal fra 2015-16, og kriminaliteten er altså faldet siden.

Tre ud af fem kriterier skal være opfyldt, for at et boligområde er på "ghetto"-listen. Et andet kriterie, som Gellerup-Toveshøj opfylder, er: "Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent." Men officielle tal viser, at 69,8 procent af beboerne er danske statsborgere. Så hvad er meningen med sådan et diskriminerende kriterie? Tages det ud, vil Gellerup formentlig inden længe være væk fra "ghetto"-listen på grund af den faldende kriminalitet.

Området vil da kun opfylde to kriterier: Få med tilknytning til arbejdsmarkedet og få med en uddannelse udover grundskolen. De to kriterier ændres ikke for de folk, der opfylder dem, ved at man med tvang flytter dem til andre dele af Aarhus, sådan som et flertal i byrådet har besluttet, med stærk modstand fra Enhedslisten.

Gellerup-Toveshøj er i en positiv udvikling, i høj grad fordi de lokale beboere har været inddraget i vigtige beslutninger blandt andet om fysiske og sociale helhedsplaner. Enhedslisten går ind for demokrati og medinddragelse, for det virker. Vi er modstandere af tvang, som et flertal i byrådet desværre hellere vil benytte sig af.

Læserbrev: Mere umotiveret vold i Aarhus midtby end i Gellerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce