Læserbrev: Nej til fuldtidspres i sundhedsvæsenet


Læserbrev: Nej til fuldtidspres i sundhedsvæsenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Marianne Karlsmose, medlem af regionsrådet i Midtjylland for KD, Birkevej 3, Tarm
Billede
Læserbrev. 

Vi har brug for flere hænder og flere medarbejdere i sundhedsvæsenet. Der er mangel på flere faggrupper herunder sygeplejersker, og derfor har Danske Regioner sat sig en målsætning på 80 procent ansatte på fuldtid i 2021. Denne målsætning har ført til et øget pres på de ansatte for at gå op på fuldtid - også selv om de måtte ønske at være på deltid.

Undersøgelse fra Danske Regioner i 2018 viser, at der fra 2013 til 2018 kun er sket en stigning i de fuldtidsansatte fra 60 til 61 procent, hvilket er langt fra målsætningen om 80 procent på fuldtid i 2021. Det viser, at mange medarbejdere ikke ønsker fuldtid, og jeg har også fået flere henvendelser fra ansatte i Region Midtjylland, som bekræfter dette.

Det er den forkerte vej at gå, hvis arbejdsgiverne lægger massivt pres på medarbejdere for at få dem på fuldtid, hvis medarbejderen ikke ønsker det. Vi risikerer, at flere mistrives og bukker under for stress. I yderste konsekvens kan det få ansatte i sundhedsvæsenet til helt at fravælge arbejdet, og så har vi da for alvor skudt os selv i foden med ønsket om at presse flere op på fuld tid for at løse manglen på arbejdskraft.

I Kristendemokraterne vil vi en anden vej. Vi ønsker at tage udgangspunkt i medarbejdernes ønsker og behov og bruge positive incitamenter frem for pres. I KD tror vi på, at balance mellem arbejdsliv og familieliv er en afgørende forudsætning for, at medarbejdere trives. Vi tror på, at fleksibel arbejdstid er en god menneskelig investering for hele familien herunder børnenes trivsel. Vi går ind for valgfrihed, så mennesker, der ønsker fuld tid, skal have mulighed for det. Her er vi enige med Dansk Sygeplejeråd. Men samtidig er det vigtigt, at der er respekt og mulighed for at være på deltid.

Lad 2019 være året, hvor vi lytter til medarbejderne. Et år, hvor vi åbner op for flere uddannelsespladser for blandt andet sygeplejersker for eksempel på VIA, som der helt aktuelt er forslag om. Lad 2019 bliver et år, hvor vi gør det attraktivt at arbejde i sundhedsvæsenet, så vi sikrer balance mellem arbejdsliv og familieliv og balance mellem arbejdsopgaver, tid og krav på arbejdspladsen. Det giver langt mere arbejdslyst hos medarbejderne, hvis de oplever at have et meningsfyldt arbejde med et godt arbejdsmiljø og anerkendende ledere og kollegaer. Det er vejen frem.

Godt nytår.

Læserbrev: Nej til fuldtidspres i sundhedsvæsenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce