Læserbrev: Nye rammer til Skanderborg Museum og lokalarkivet?


Læserbrev: Nye rammer til Skanderborg Museum og lokalarkivet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Birte M. Andersen (V), byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, næstformand i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, folketingskandidat Østjy

Billede
Læserbrev. 

Rethink - eller på godt dansk "Gentænk" - var temaet for året med europæisk kulturhovedstad Aarhus, som vi netop har lagt bag os. Vi lever i det hele taget i en tid, hvor det er moderne at gentænke. Man kan også sige, at man en gang imellem er nødt til at forny, for at kunne bevare.

For nylig var jeg på besøg på Skanderborg Museum, som jeg har været mange gange gennem årene. Efter det seneste besøg var det så, jeg kom i tanke om det med at gentænke. Skanderborg Museum er på den ene side meget traditionelt, som bymuseer ofte er. På den anden side er det med sin arkæologiske afdeling og særlige forpligtigelser overfor Illerup-fundene noget meget specielt og originalt.

Nu har jeg undersøgt og tænkt lidt over tingene omkring Skanderborg Museum og det tilknyttede lokalarkiv, som bliver hjemløst, når arkivets nuværende bygning indgår i det nye byggeprojekt omkring det gamle rådhus.

Museet med dets arkæologiske forpligtigelser overfor Illerup-fundene samt vores lokalarkiv er med til at give Skanderborg sin karakter og identitet. Men både museets og lokalarkivets nuværende bygningsmæssige rammer er simpelthen for små og for ringe. Samtidig ændrer Skanderborg by i disse år karakter. Byudvikling og infrastruktur ændrer sig og "flytter" i nogen grad byens centrum og tyngdepunkt. Så er det, jeg synes, vi skal prøve at se muligheder, som forener forskellige lokale hensyn og interesser.

Da posthuset ved banegården for år siden havde udtjent sit formål, som det oprindelig blev bygget til, blev ejendommen opkøbt af Skanderborg Kommune. Det var et såkaldt strategisk opkøb, så kommunen sikrede sig råderet over bygningen og området. Jeg kunne godt se en idé i at gentænke vores gamle museum og vores snart hjemløse lokalarkiv i de rammer, som nu er ledige, fordi det gamle posthus er nedlagt. Ejendommen ligger godt i forhold til infrastruktur, der er gode parkeringsmuligheder, bygningen rummer de kvadratmeter og funktioner, som et gentænkt museum og lokalarkiv har brug for. Bygningen er sund og solid, og det visuelle udtryk kan også gentænkes, så det passer ind i et nyt formål. Som et kuriosum ligger bygningen jo netop, set fra midtbyen, på vejen mod Illerup Ådal og Alken Enge.

Det er naturligvis et stort og visionært projekt, men sådan bør vi også en gang imellem tænke.

Jeg har drøftet ideen med mine kollegaer i min byrådsgruppe. På den baggrund vil jeg sætte ideerne på dagsordenen i byrådets Kultur, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalg. Jeg synes, at tankerne fortjener at blive undersøgt og konkretiseret, så vi kan få en egentlig sagsfremstilling og få de relevante fagpersoner ind over, ligesom vi naturligvis skal have vendt alle økonomiske aspekter i et så stor projekt. Der tegner sig en spændende opgave, som jeg vil følge meget tæt.

Læserbrev: Nye rammer til Skanderborg Museum og lokalarkivet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce