Læserbrev: Parallelsamfundet skabes af ghettoudspillet selv


Læserbrev: Parallelsamfundet skabes af ghettoudspillet selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Keld Hvalsø, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus
Billede
Læserbrev. 

LÆSERBREV: Danmark er i en så alvorlig situation, at grundlovens frihedsrettigheder sættes ud af kraft.

Venstre - i skikkelse af det lokale byrådsmedlem Gert Bjerregaard (GB) - har åbenbart den opfattelse af vores øjeblikkelige situation (Stiften 07.03.18). Lighed for loven og den private ejendomsret m.m. må vi vælge at se stort på ifølge byrådsmedlemmet.

Med ghettoudspillet og GBs begejstrede tilslutning til det vil der for alvor blive tale om et parallelsamfund. Et samfund, der har en retspraksis og strafferamme i udvalgte boligområder, og en anden i resten af landet.

Bor du hos en privat udlejer, i en bolig ejet af banken eller i en boform, hvor andre tjener penge på, at du har tag over hovedet, kan du denne gang tørre sveden af panden. Her gælder grundloven stadig. Det er kun, hvis du har valgt at bo demokratisk i almen bolig, at den private ejendomsret og andre frihedsrettigheder sættes ud af kraft.

GB vil gerne udfordre begreber som lighed for loven og retten til at bestemme over sine egne børn og sin bolig. Jeg troede, det var liberalistisk hjerteblod at forsvare individet mod statslige overgreb, men jeg har åbenbart taget fejl.

GB er også klar til at placere skylden for de usympatiske handlinger, som regeringen åbenbart er tvunget til: Det er "Det socialdemokratiske flertalsstyre" som han udtrykker det. Der findes ganske vist ikke et socialdemokratisk flertalsstyre.

Hvis debatten om ghetto skal give mening, er det en god idé at lade den bygge på nogle faktuelle udviklinger. Vi starter med karaktergennemsnit hos unge, der afslutter 9 klasse. I 2008/09, hos dem der er bosat i områder med helhedsplan, var der 35 procent, der fik minimum 5. I 2015/16 var det 52 procent. Den samme udvikling i almenboligområder uden helhedsplan var 46 procent i 2008/09 til 58 procent i 2015/16.

Også når man ser på de 20-åriges uddannelsesstatus har de unge i de udsatte boligområder i Aarhus indhentet en del af efterslæbet. Andelen af 20-årige fra de udsatte boligområder, som har gennemført en gymnasial uddannelse, er de seneste 7 år steget fra 31 til 45 procent.

Også kriminaliteten blandt de 10-17 årige går den rigtige vej i de udsatte boligområder i Aarhus, hvor den er faldet fra 6,7 procent i 2008/09 til 4,4 procent i 2015/16, når det drejer sig om mistanker og sigtelser.

Pointen er, at vi har aldrig været i nærheden af parallel samfund i Aarhus. Og med flere målrettede sociale indsatser kan vi minimere endnu flere forskelle på gennemsnitstilstandene og tilstandene i de udsatte boligområder. Men så må vi stoppe med at kalde det ghetto og stoppe den politik, der skaber udsatte boligområder.

Læserbrev: Parallelsamfundet skabes af ghettoudspillet selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce