Læserbrev: Pengene kan bruges bedre ved udlicitering


Læserbrev: Pengene kan bruges bedre ved udlicitering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Efter at jeg i mit forrige læserbrev redegjorde for de gode grunde til at udlicitere langt flere offentlige opgaver, kom Niels Graverholt med et modsvar, hvor han konstaterer, at jeg tager godt og grundigt fejl.

Niels Graverholt konkluderer bl.a., at udlicitering "hverken giver besparelser eller højere serviceniveau", og at der "i øvrigt er masser af incitament for effektivitet og innovation i det offentlige".

Det er ikke overraskende, at det private i fht. udlicitering bliver mødt med masser af skepsis og modstand, fordi man langt hen ad vejen ikke vil erkende, at det private kan tilbyde en bedre service for pengene. Altså en ideologisk blokering.

Niels Graverholt påpeger, at der er eksempler på, at private plejefirmaer måtte gå konkurs, og udlicitering derfor ikke er effektivt. Men det er netop det, der kan være det gode ved udlicitering. For i det private er det konkurrencen, der regulerer, at de dårligste falder fra, for kan virksomheden ikke leverer varen, kan den heller ikke drives. Alternativet er jo det offentlige, der forstener, fordi der ikke er konkurrence, og selvom de ældre ikke får det bedre, går det offentlige desværre ikke fallit.

Og sidst påstår Niels Graverholt, at man ved udlicitering kun kan levere varen billigere, fordi man udnytter arbejdskraften. Den påstand er for mig at se helt ude i skoven. For de offentlige ansatte har nogle urimeligt bekvemme arbejdsvilkår via deres overenskomster, der giver betalt frokostpause og flere antal syge -og omsorgsdage. Det gør, at der bl.a. er et meget højt sygefravær i det offentlige. Dansk Arbejdsgiverforening offentliggjorde tilbage i 2013, at sygefraværet i det offentlige er 70 procent mere end i den private sektor. Tænketanken CEPOS lavede i samme omgang beregninger, der viste, at hvis det offentlige nedbragte sygefraværet til niveauet i den private sektor, ville man årligt kunne spare 4,2 milliarder kroner og ansætte omkring 10.00 flere personer for samme ressourcer. Så man kan ikke påstå, at de offentligt ansatte ikke har gode arbejdsforhold, og der mangler penge til velfærd. Pengene skal bare bruges bedre.

Tilgangen til løn er også en helt anden i det private, hvor lønnen afhænger af produktivteten. Men da lønningerne i det offentlige følger det private, læner fagforeningerne sig tilbage og venter på, at produktiviteten i det private øges, og det offentlige dermed høster en lønstigning. Dette resulterer i, at der ikke er nok effektiv anvendelse af ressourcerne i det offentlige, og medarbejderne i øvrigt heller ikke har et incitament for at præstere det bedste, hvilket også medfører dårlig ledelse i det offentlige, fordi det ikke bliver gjort tydeligt nok, hvad de enkelte medarbejdere præsterer. Med andre ord er der ikke nok transparens i den offentlige sektor. Og i modsætning til det offentlige får man i det private en højere løn, hvis man gør det godt, men en fyreseddel, hvis man gør det knap så godt.

Læserbrev: Pengene kan bruges bedre ved udlicitering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce