Læserbrev: Plantebaseret kost inden for fornuftens rammer


Læserbrev: Plantebaseret kost inden for fornuftens rammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, og Jacob Bundsgaard (S), borgmester, Aarhus Kommune
Jørgen Kirk/Jørgen kirk
Læserbrev. 

Vores planet sveder. Klimaet forandrer sig. I Aarhus Byråd har vi besluttet, at kommunen skal være CO2-neutral i 2030. Fordi vi vil tage vores del af ansvaret for at bremse klimaforandringerne. Det er ikke en let opgave, og den kræver, at vi ændrer vores vaner. Også i forhold til hvad vi spiser. Vi skal vænne os til at spise mindre kød og mere plantebaseret kost. En mere plantebaseret kost er et vigtigt redskab til at mindske klimabelastningen.

Vi vil gerne være med til at lette klimapresset via vores fødevarepolitik, som det blev foreslået i byrådet onsdag aften. Men byrådet skal ikke kræve, at alle institutioner skal tilbyde vegansk mad. Det er at gå for langt.

Der er mange gode grunde til at spise mindre kød. Det er vi helt enige i. Men valgfrihed i den offentlige sektors madudbud er ikke vigtigere end hensynet til børns grundlæggende byggesten for deres videre vækst og udvikling. I Aarhus Kommune følger vi naturligvis Sundheds- og Fødevarestyrelsens retningslinjer om, at vegansk kost ikke anbefales til spædbørn, småbørn og større børn. Der ligger solid forskning bag anbefalingerne, som skal sikre, at børn i den første sårbare periode af deres liv får præcis den ernæring, de behøver for at vokse optimalt.

Vi skal vælge en anden vej til at mindske klimabelastningen fra kosten. Vi mener, at vi i stedet skal gå videre i den retning, som kommunens målsætning om mere økologi allerede har udstukket.

På kort tid har vi som kommune hævet andelen af økologi i kommunen fra 11 til 60 procent. Det er sket i samarbejde med forældrebestyrelser, medarbejdere og ledelse på vores institutioner. Udvikling har løftet madens kvalitet, minimeret madspildet og betydet, at der bliver serveret mindre kød. Der er plads til at fortsætte den gode udvikling - til gavn for miljøet og klimaet.

Økologimålsætningen har også være med til at løfte den faglige stolthed blandt medarbejderne. Det værktøj skal vi fortsætte med at bruge. Vi skal inspirere medarbejderne i de kommunale køkkener til at tilberede flere vegetariske retter. Samtidig skal vi fastholde, at det er forældrene i den enkle dagtilbudsbestyrelse, der beslutter en lokal kostpolitik og opstille principper for kostordningen for deres børn.Vi vil gerne være med til at fremme en mere plantebaseret kost. Vi skal finde løsninger, der følger de anbefalinger, som myndighederne har sat op, men som også fungerer i hverdagen - både for de ældre på vores lokalcentre, for medarbejdere i vores køkkener, og for forældre og børn.

Læserbrev: Plantebaseret kost inden for fornuftens rammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce