Læserbrev: Præmature børn presses for tidligt i børnehave


Læserbrev: Præmature børn presses for tidligt i børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jacob og Grete Fogtmann Johnsen, Kolt Østerparken 100, Hasselager
Billede
Læserbrev. 

Fødselsdatoen bestemmer, hvornår et barn skal udskrives fra vuggestue og starte i børnehave. Det betyder, at børn født for tidligt skal starte tidligere i børnehave, end de reelt er klar til. At starte for tidligt i børnehave kan være skadeligt for alle børns udvikling - også dem født til tiden. Men for præmature børn kan det betyde, at en god udvikling ødelægges, og barnet begynder at vise tegn på senfølger.

Omkring 4000 børn fødes hvert år for tidligt, og i 2016 blev vores søn en del af denne statistik. Vores søn blev født 10 uger for tidligt og kunne ved fødslen hverken trække vejret, spise eller holde varmen. At blive født for tidligt betyder nemlig, at et barn skal starte livet uden for livmoderen, før det er modent.

Når et barn fødes for tidligt, er det ofte i længerevarende medicinsk behandling, og en del for tidligt fødte børn får psykiske eller fysiske senfølger på grund af den for tidlige fødsel eller den underliggende årsag til, at de blev født for tidligt. Derfor er det vigtigt, at for tidligt fødte børn - udover den medicinske behandling - også støttes i deres mentale og motoriske udvikling, så flest mulige senfølger forebygges.

På trods af vores søns meget for tidlige fødsel trives han og udvikler sig meget positivt - og senfølgerne er heldigvis svære at få øje på. Vi forældre og personalet i hans vuggestue har også arbejdet hårdt i forebyggelsens tegn, hvilket uden tvivl spiller en afgørende rolle.

Men nu frygter vi, at det hele sættes over styr. Reglerne i Aarhus Kommune siger nemlig, at personnummeret følger barnet, når det skal udskrives fra vuggestue og starte i børnehave. Der er ikke en paragraf, der tager hensyn til for tidligt fødte børn, der reelt først burde starte efter deres terminsdato og ikke fødselsdato.

For vores søn betyder det, at han skal presses hurtigere frem, end han reelt er klar til - og vi forældre synes jo, at han er blevet presset rigeligt i sit korte liv. Men da han udvikler sig så positivt, er det ikke muligt at søge børnehaveudsættelse; det gives kun til børn, der er stærkt tilbagestående eller for eksempel venter på plads i en specialinstitution. Med andre ord hjælper systemet først, når der er symptomer fra barnet, frem for at forebygge.

Vores ønske er derfor, at der i systemet tages hensyn til præmature børn, så de kan få den livsvigtige tid og ro, som de blev snydt for inde i maven. Det vil give dem en bedre chance for at nå at blive rustet til at tackle overgangen til børnehave, der kan være en stor mundfuld for alle børn.

Læserbrev: Præmature børn presses for tidligt i børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce