Læserbrev: Regeringsforslag er gift for VUC's eksistens i lokalområdet


Læserbrev: Regeringsforslag er gift for VUC's eksistens i lokalområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet
Billede
Læserbrev. 

Skal voksne kortuddannede i Midtjylland kun kunne opkvalificere deres almene færdigheder i Aarhus og Randers?

Det scenarie kan blive virkelighed, hvis regeringen giver erhvervsskolerne mulighed for at overtage en stor del af den almene undervisning (AVU) af voksne, som i dag foregår på VUC'er i blandt andet Herning, Horsens, Ringkøbing, Skive, Struer, Lemvig, Odder eller Grenaa. Med forskellige politiske udspil er politikerne nemlig ved at aflive VUC som et bredt, alment og ikke mindst lokalt uddannelsestilbud.

Først besluttede man - med aftalen om den nye forberedende grunduddannelse (FGU) - at unge under 25, som har brug for et løft af deres almene kvalifikationer, fra næste sommer skal have dét på FGU fremfor på AVU på VUC. Og nu har regeringen med sit erhvervsuddannelsesudspil foreslået, at erhvervsskoler skal kunne undervise voksne over 25 i dansk, matematik og dansk som andetsprog.

Bid for bid reducerer man det elevgrundlag, som er afgørende, hvis der fortsat skal være aktivitet nok tilbage på VUC, til at man kan oprette undervisning også uden for større byer. Dermed forsvinder den lokale voksenundervisning.

Er det ikke ligegyldigt, hvor undervisningen foregår? Mit svar er nej!

VUC har spidskompetencen inden for almen voksenuddannelse. De har i mere end 40 år specialiseret sig i at uddanne voksne, som har brug for at lære, hvad de ikke lærte i folkeskolen, med netop en voksenpædagogisk tilgang. Den er forskellig fra den måde, man bedst møder unge på. Derfor er det vigtigt, at voksne, som skal starte uddannelse, kan gøre det i et voksenpædagogisk miljø fremfor på en ungdomsuddannelsesinstitution som en erhvervsskole.

De voksne kan jo også have behov for almen undervisning af andre grunde end ønsket om at få en erhvervsuddannelse. Måske har de den i forvejen, eller de kan alene have brug for den almene del af en efteruddannelse, som for eksempel danskundervisning. Her spiller geografien en afgørende rolle, for afstand kan spænde ben for, at de kommer i gang med den uddannelse, de har brug for. Derfor er det vigtigt at fastholde tilbuddet i lokalområdet.

Vi ved fra unge, at det har stor betydning for, om man søger eller gennemfører en uddannelse, at skolen ligger tæt på, hvor man bor. Det er ikke anderledes for voksne. Og selv om det er fint, at man vil hjælpe erhvervsskolerne, bør det ikke ske på bekostning af de voksne kortuddannede, som risikerer, at deres lokale VUC-afdeling i Midtjylland bukker under. Det vil være katastrofalt for de kortuddannede, hvis man fremover er henvist til nærmeste større by, når man har behov for almenundervisning. Derfor er regeringens forslag en ommer.

Læserbrev: Regeringsforslag er gift for VUC's eksistens i lokalområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce