Læserbrev: Respektløst og uciviliseret at skære mere ned på ældreområdet


Læserbrev: Respektløst og uciviliseret at skære mere ned på ældreområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Det er ikke til at forstå, at der overhovedet kan overvejes besparelser på ældreområdet i Aarhus Kommune (eller på landsplan for den sags skyld). Men det vil ske - læs blot "Direktørgruppens spareforslag - fælles om nye løsninger" fra 22. august og med høringssvar-deadline allerede 12. september.

Min far bor på plejehjem i Aarhus V. Et godt plejehjem med en leder, der fuld af energi, kreativitet og omsorg tiltrådte for cirka et år siden. Og med en personalegruppe, der på alle måder gør alt det, de kan, for at vores kære pårørende kan have et godt liv.

Jeg kommer der ofte og på forskellige tidspunkter: eftermiddage og aftener i weekender, i hverdagens dagtimer og aftener i hverdagen. Jeg her gennem årene spist med, sunget med og for beboerne og holder i det hele taget af en lille snak i dagligstuen eller hen over spisebordet. Derfor har jeg et klart indtryk af, hvornår der synes at være fint med personale - og hvornår der er meget stille.

Man skulle tro, at ældre mest har brug for omsorg og pleje mandag til fredag mellem kl. 7 og 16. Om aftenerne er der en vagt pr. etage (plejehjemmet har tre etager med 10-12 beboere hver). I weekenderne er der skåret ned på dagvagter.

Men alle beboere er jo de samme mennesker 24/7 alle ugens dage! Og mange er nu engang skrøbelige, både mentalt og fysisk. De har også brug for opmærksomhed og pleje kl. 19.30 eller en lørdag kl. 14.

Et konkret eksempel er den såkaldte klippekort-ordning, der forslås opgivet, fordi den ikke udnyttes nok. Men hvorfor sker det? Fordi der mangler hænder til de ydelser, klippekortet kan give. Det er afhængigt af pårørendes medvirken, og selv om politikere og andre nok så meget kan mene, at pårørende virkelig burde tage sig sammen - så har vi på godt og ondt udviklet en kultur her i landet, hvor vi forventer, at statens og kommunernes institutioner primært tager sig af vores ældre! Det løser man ikke ved som politiker at appellere til pårørende (og frivillige) med den ene hånd og med den anden hånd skære ned på området igen og igen!

Plejehjemmet er i et område med mange ikke-etniske danskere, og det betyder, at flere og flere af beboerne og deres pårørende ikke er så gode til dansk. Sådan er dét - og boede jeg i et land med et sprog fjernt fra mit eget, var jeg nok heller ikke velbevandret i dagligsproget som gammel og demensramt! Det kræver nu engang ekstra ressourcer at tage sig af den befolkningsgruppe, beboere såvel som pårørende.

Når jeg ser på min far og hans medbeboere, bliver jeg ofte helt bevæget: En generation, der har arbejdet så meget for det samfund, de nu er blevet gamle i. Eller som er kommet hertil på baggrund af begivenheder, de meget sjældent selv har valgt, men som også har arbejdet og virket, hvor de nu var i verden.

Skal plejehjem nærme sig en slags anstalter, der kun tager sig af fodring og vaskning? Eller ønsker vi at udvikle plejehjem til værdige boliger for mennesker, der af mange grunde ikke længere kan bo i egen bolig?

Alle er det mennesker, der hver især er blevet gamle og ikke kan yde mere. Har de da mistet deres værdi? Vel har de ej! De er lige så meget værd som den mest effektive af de "direktører", der nu sidder og laver spareforslag. Det er ældre mennesker med personlighed, med smil og med en skæv kommentar. De er mennesker, vi skal have respekt for og behandle ordentligt.

Derfor er det respektløst og uciviliseret at skære mere ned på ældreområdet/plejehjem. I vores rige samfund har vi selvfølgelig råd til at tage os af vores ældre - ellers sæt bare min skat op, både kommunalt og på landsplan!

Vi har nemlig ikke råd til at skære mere ned på personalet på vores plejehjem. Tværtimod. Der skal endda flere midler til området! Af medmenneskelige, etiske grunde. Både af hensyn til personale og til beboere.

Læserbrev: Respektløst og uciviliseret at skære mere ned på ældreområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce