Læserbrev: Skaber udemokratiske overgreb mere demokratiforståelse i den hårde ghetto?


Læserbrev: Skaber udemokratiske overgreb mere demokratiforståelse i den hårde ghetto?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Irene Brandt, Janesvej 13, 3. 4, Brabrand
Billede
Læserbrev. 

Inden byrådet tidligere på måneden besluttede at rive ni blokke ned i Gellerup/Toveshøj og reducere højden af tre boligblokke i Bispehaven, sendte jeg et brev til byrådets medlemmer og bad dem om at hjælpe mig med at tale vores boligområder op og ikke ned. Flere af byrådets medlemmer har været venlige at svare på min henvendelse. For eksempel skrev rådmand for Sociale forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kristian Würtz følgende i sit svar til mig:

"Samarbejdet med lokale aktører er centralt, da jeg er overbevist om, at de gode idéer er forankret hos dem, som mærker udfordringerne på egen krop, og som kender til hverdagen i lokalområdet."

Dette svar står jo i skærende kontrast til, at byrådet i Aarhus samtidig i sit høringssvar til det lovforslag, som i øjeblikket behandles i Folketinget, beder om en stramning af forslaget, så "det fra central hånd sikres, at kommunerne får de nødvendige redskaber stillet til rådighed," skriver Aarhus Kommune.

Høringssvaret omfatter også følgende ønske fra Aarhus Kommune: "Det er helt centralt, at kommunalbestyrelsen i 'ghettoområder' kan stille krav om salg, nedrivninger, omdannelse (...) Kommunalbestyrelsen bør gives den fornødne hjemmel hertil i lovgivningen. Der bør i den forbindelse tilføjes hjemmel til eventuel ekspropriation i det omfang, at kommunernes påbud giver anledning til ekspropriation."

Dette høringssvar skal ses i lyset af, at Jacob Bundsgaard (borgmester i Aarhus, red.) i sin egenskab af formand for Kommunernes Landsforening (KL) 11. maj udtalte følgende til Altinget: "Det vil kræve voldsomme investeringer, når der skal bygges nyt og genhuses i boliger, der er dyrere. Hvis der skal bygges nyt til for eksempel halvdelen af borgerne i boligerne, der skal omdannes, vil det koste over en milliard kroner. Det er, så vidt vi kan se, ikke noget, der er afsat midler til, og det er stærkt bekymrende."

Jeg er enig. Det er stærkt bekymrende, at kommunens politikere ikke tager sig selv på ordet. Det nytter ikke noget at gennemtrumfe udemokratiske beslutninger, som tilsidesætter beboerdemokratiet i de almennyttige boligforeninger.

Angiveligt har regeringens ghettoplan rod i en forestilling om, at beboerne i ghettoerne er udemokratiske og lever i parallelsamfund. Hvis regeringens antagelse er rigtig, er det så sandsynligt, at disse mennesker bliver mere positive over for vores demokrati, når politikerne anvender udemokratiske beslutninger i deres forsøg på at belære parallelsamfundene om demokratiets fordele?

Læserbrev: Skaber udemokratiske overgreb mere demokratiforståelse i den hårde ghetto?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce