Læserbrev: Sparekniven skal ikke ramme regionens borgere, men administrationen


Læserbrev: Sparekniven skal ikke ramme regionens borgere, men administrationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mikkel Rasmussen, formand for Psykiatri-Listen, regionsrådsmedlem i Region Midtjylland
Billede
Læserbrev. 

Det er en svær økonomisk situation med et underskud på 195 millioner kroner i Region Midtjylland i 2019. Efter udmeldingen fra regionsformand Anders Kühnau omkring prioriteringer og besparelser er der nu høringsmulighed for borgere, patienter, pårørende og ansatte.

Vi vil i Psykiatri-Listen være at finde ved forhandlingsbordet, så vi har indflydelse på fremtiden for psykiatrien i vores region. Det undrer nok ikke nogen, at vores topprioritet er at sikre et løft til psykiatrien blandt andet med fokus på mere personale, øget tværfaglighed og flere senge. I Psykiatri-Listen undrer vi os over processen, hvor det primært er administrationen, der laver et sparekatalog, som der så kan finjusteres i politisk efterfølgende. Sparekataloget er givet primært lavet ud fra en økonomitænkning og ikke så meget ud fra faglige og menneskelige overvejelser. I "sparekataloget" er lagt op til store ændringer på adskillige hospitaler i regionen og flere partier er ved at trække i land i forhold til flere af spareforslagene. Pengene skal dog stadig findes, så hvor skal man så bespare?

Vi er bekymret for regionens psykiatri, som altid har givet millioner væk i de gentagne besparelser. Står psykiatrien så for skud igen? Hvor mange selvmord og dødsfald skal vi acceptere i psykiatrien? Der er personaleflugt i stor grad, og patienterne samt pårørende får ikke den hjælp, de burde, i mange tilfælde. Den nødstedte psykiatri er nødt til at få et løft. Så der skal ske en prioritering midt i endnu en sparerunde i regionen.

Kan vi overhovedet spare mere på hospitalerne i regionen efter mange års gentagne sparerunder? Nogle strukturændringer kan have fordele ved for eksempel sammenlægninger og rokkeringer af sygehusafdelinger, men det skal være fagligt begrundet og ud fra borgerens perspektiv og ikke administrationens økonomiske ideer. Derudover er der også perspektivet om "en region i balance". Der skal være samme tryghed og sundhedstilbud i både regionens østlige og vestlige del. Den nemme men også utilgivelige løsning er at lave en såkaldt "grønthøster". Det vil sige, at man besparer på alle hospitaler ligeligt med en defineret procentsats for at hente millionerne hjem til regionens budget. Det kommer til at ramme frontpersonalet og de patienter, de behandler. Vi har hørt nok skrækhistorier fra både de hårdt belastede medicinske og psykiatriske afdelinger. Det kommer til at koste på både behandlingskvaliteten og patientsikkerheden. Det vil koste menneskeliv og koste mange fyringer af frontpersonale. Strukturændringer vil forårsage færre fyringer end grønthøstermetoden og kan i visse tilfælde også give forbedringer fagligt.

Det oplagte sted at lave en stor besparelse er på administration, direktion og de dertilhørende stabe. Vi har for eksempel ikke brug for horder af HR- og mediefolk til at fortælle "den gode historie", når hospitalet er dysfunktionelt. I øvrigt er det netop det administrative personale, der er vokset eksplosivt i Region Midtjylland de sidste 10 år (66 procent flere end i 2008). Man kan sagtens reducere de centrale administrationsudgifter og flytte pengene ud på hospitalerne. Det er meget mere rationelt at anvende pengene til kerneydelsen, nemlig udredning, behandling, pleje og omsorg. Dette vil give ro til læger og personale til at udføre det arbejde de er sat i verden for; at hjælpe regionens syge borgere.

Ved en sparerunde ender hospitaler ud i at skulle producere det aftalte (og helst mere) men nu for et mindre beløb. Og sparerunder har der været hele vejen gennem regionens historie. Yderligere besparelser på de kliniske afdelinger i regionen er næsten umuligt. Selvfølgelig kan man spare yderligere, men så går man på kompromis med kvaliteten af behandlingen af patienterne. Vi er nødt til at se efter andre muligheder for en optimering af økonomien, og her er de administrative omkostninger helt oplagte.

Udover besparelser på det administrative område, skal der også være større fokus på medicinpriser og brugen af medicin, hvor der også kan findes besparelser. Slutteligt er der en realvækst i anlægsmidler på 53,9 millioner kroner i forhold til forventningen i 2019. En stor del af disse penge skal sammen med besparelserne på administrationen anvendes til at nedbringe besparelser i driften på hospitaler og undgå store strukturændringer, der ikke er fagligt begrundet, og slutteligt sikre et løft til psykiatrien.

Der skal ikke herske tvivl om, at Psykiatri-Listens primære mål er at sikre en bedre balance mellem psykiatrien og somatikken (fysiske sygdomme), men også at man både i somatikken og psykiatrien prioriterer tid til kerneopgaverne og sikrer et godt arbejdsmiljø samt patientbehandling og et vedvarende fokus på både personale, patienter og pårørende. Menneske før system. Tillid i stedet for kontrol. Fokus på ordentlighed og TID.

Læserbrev: Sparekniven skal ikke ramme regionens borgere, men administrationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce