Læserbrev: Stop dæmonisering af de hjemløse


Læserbrev: Stop dæmonisering af de hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kristian Würtz (S), social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, og Knud Aarup, formand for Udsatterådet i Aarhus
Billede
Læserbrev. 

Hjemløshed er et stigende problem i de fleste større byer i landet, og det er også tilfældet i Aarhus, hvor de udsatte traditionelt har samlet sig omkring Klostertorv.

Tendensen er kedelig og alarmerende, for den vidner om noget i vores ellers så solidariske og bysamfund, der ikke virker efter hensigten. Det er en bekymrende udvikling at bevidne i en by som Aarhus, der ellers nyder godt af fremgang og velstand. Derfor bør vi undersøge, debattere og sætte ind med største alvorlighed.

Desværre er den aktuelle debat om byens hjemløse på Klostertorv hverken konstruktiv eller løsningsorienteret. I stedet har historien om problemerne med hjemløshed i vores by udviklet sig til en kampagne mod de hjemløse. Det er en debat, hvor de hjemløses egen fortælling ingen steder er repræsenteret.

I et nyligt indslag i TV2 Østjylland fik seerne eksempelvis at vide, at 'almindelige mennesker' ikke kan færdes på torvet uden at føle sig utrygge. Efterfølgende spurgte en nyhedsvært den ansvarlige rådmand, om ikke det var på tide at tage "skrappere midler" i brug over for de hjemløse, herunder anholdelser og bøder.

Indslaget var desværre symptomatisk for mediernes dækning af problemerne på Klostertorv, der hovedsageligt fremstiller de hjemløse som farlige forbrydere, og ikke som det, de i virkeligheden er: Medborgere med enorme, sociale problemer og et meget svært liv.

I mediernes dækning er de vigtigste ofre for hjemløshed paradoksalt nok ikke er de hjemløse selv, men derimod de raske og ressourcestærke borgere og forretningsdrivende, som er tvunget til at bevidne ulykkeligheden. Det er selvsagt en ubehjælpsom fremstilling af problemet, som helt skyder ved siden af sagens kerne.

Lad os slå fast, at ofrene for hjemløshed først og fremmest er de mennesker, som er ramt af den. De fleste hjemløse ender på gaden på grund af meget store og komplicerede problemer i livet - problemer, som kan ramme os alle sammen, hvis vi er uheldige. For den enkelte er det en helt desperat situation, som kan virke umulig at komme ud af.

Ikke desto mindre er det vores ansvar at forsøge. Derfor har kommunen en lang række indsatser for de hjemløse. De inkluderer alt fra herberger til stofindtagelsesrum, opsøgende teams, varmestuer, gadesygeplejersker, sociale viceværter, være- og hellesteder og en række andre tilbud beregnet til at hjælpe de hjemløse tilbage i retning af en bedre tilværelse - væk fra gaden - og vi leder hele tiden efter nye og bedre metoder.

Nogle gange lykkes indsatsen. Alligevel må vi konstatere, at hjemløsheden er stigende. Det er en udvikling, vi må og skal vende. For hele byens skyld.

Derfor burde debatten om hjemløsheden i vores by fokusere langt mere på, hvorfor flere bliver hjemløse i vores ellers så velslåede velfærdssamfund, hvordan vi forebygger og afhjælper hjemløshed, og hvorfor det er så vanskeligt at komme hjemløsheden til livs, når først den indtræffer.

Det er svære spørgsmål at finde svar på. Måske er det derfor, at den forsimplede kriminalisering af de hjemløse virker mere oplagt for nyhedsmedierne og alle os 'almindelige borgere', der hovedsageligt oplever problemerne på aviser og tv.

Men besnærende som det er at forestille sig, at man blot kan smide alle de hjemløse i fængsel, vil det ikke løse et eneste af de problemer, der fører til stigende hjemløshed i vores by. Det er en farlig tanke, der fornægter en grundlæggende sandhed: At de hjemløse også er borgere i vores by, på lige fod og med de samme rettigheder som alle os andre.

Der er altså brug for en ny tilgang til debatten om, hvordan vi kommer hjemløsheden til livs og skaber en bedre by for alle borgere. Vi må begynde med at erkende, at hjemløshed er et produkt af vores moderne samfund, og at de hjemløse derfor også har krav på en plads i vores fælles rum, imens vi arbejder hårdt med at komme problemet til livs.

Læserbrev: Stop dæmonisering af de hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce