Læserbrev: Synes du, danske politikere er mere troværdige end Grundloven, så stem bare ja

eu skal ikke bestemme alt bestemmer marionet retsforbehold folkeafstemning suverænitet nex


Læserbrev: Synes du, danske politikere er mere troværdige end Grundloven, så stem bare ja

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I disse dage lanceres ja- og nejbudskaber på samlebånd. De er konstruerede ud fra den ene og den anden forudsætning.

Typisk ser vi dem i annoncer og debatindlæg - som dette - hvor debattøren ofte har gjort sig den ulejlighed at simplificere budskaberne lidt, sådan at det kan læses i én sætning.

eu
skal ikke bestemme alt
bestemmer
marionet
retsforbehold
folkeafstemning
suverænitet
nex
eu skal ikke bestemme alt bestemmer marionet retsforbehold folkeafstemning suverænitet nex

Men kun få af de annoncer og kampagneindslag, jeg har set, forholder sig til det reelle indhold i afstemningen. I stedet har de været gennem en kommunikationsmaskine, et PR-bureau eller en spindoktor, for så til sidst at hæfte sig ved noget andet: Nemlig konsekvensen af et nej. Eller konsekvensen af et ja.

Ikke den helt umiddelbare konsekvens, altså at en minister skal skrive under på en ny del af loven. Nej. Kampagnerne omhandler i stedet nogle utydelige konsekvenser på meget langt sigt:

Hvis vi stemmer ja vedrørende retsforbeholdet, hvis vi får tilbud om samarbejde, hvis det er godt EU-lovarbejde, hvis politikerne derefter stemmer ja, så kan det betyde bedre internationalt samarbejde omkring optrevling af pædofili-ringe og måske gøre det nemmere for det danske politi i de sager. Annoncen skriver derfor:

'Hjælp politiet med at optrevle pædofile netværk - stem ja'.

Bingo. Buskab til at forstå. Men vi får samtidigt to andre budskaber med i 'pakken':

1) Afsenderen af budskabet vil gøre hvadsomhelst - inklusive at forfladige budskaber og nærmest lyve - for at få et 'ja'.

2) Afsenderen tror ikke, det kan betale sig at forklare, hvad vi egentlig stemmer om den 3. december.

Det, vi stemmer om, har intet med pædofili at gøre. Det har noget med vores folkeafstemninger at gøre. For det danske forbehold handler om, at vi danskere skal stemme ved folkeafstemning for at afgive suverænitet. Suverænitet er vores mulighed for at bestemme over os selv. Det kaldes suverænitet.

Vi har udformet vores undtagelser overfor EU så smart, at hvis vi skal afgive magt til andre stater - overnationale som FN eller EU - eller Tyskland, Sverige eller Islamisk Stat, så skal folket høres. Med en folkeafstemning.

Det er sund fornuft. Så sund fornuft er det, at politikerne, der typisk har været en del mere positive overfor EU end folket, flere gange har forsøgt at få Danmark til at afgive suverænitet til EU, men ofte er de blevet skuffede, når folket ved folkeafstemning har stemt 'nej'.

Ærgerligt - men demokratisk.

Nu prøver de igen. Denne gang lidt mere spidsfindigt. Nemlig ved at foreslå, at vi fremover lader politikerne selv afgøre, hvis vi skal overgive lidt magt til EU. Sådan i små bidder.

Hvis vi forhandler om politi kan politikerne selv sige 'ja' til at afgive lidt dansk suverænitet til EU, og på den måde 'slipper man' for at skulle folkeafstemme hver gang. Det er ikke blot bøvlet, men med folkeafstemninger hver gang vil man også risikere, at folket stemmer nej!

Politikerne vil gerne have lov at træffe de beslutninger selv. Hver gang. Så med folkeafstemningen den 3. december håber man at få en blanko-check fra folket - et ja - til at 'sælge dansk magt'. Tilvalgsordningen kalder de den.

Med kampagnerne og afsenders implicitte budskab om, at de borgere, kampagnen henvender sig til, ikke vil kunne forstå det reelle budskab, viser politikerne foragt for mig som vælger.

De skriver: »Dette handler om pædofili« når det handler om at give politikerne lov til at stemme for mig. De vil sælge ud af Grundloven. Men først skal de have mit ja til det. Det vil de gøre ved at påstå, det handler om pædofili.

Politikeren siger med deres forfladigede kampagner, at jeg er for dum til at forstå det rigtige budskab. Derpå beder de om min stemme, fordi de vil forvalte den magt, de påstår, jeg er for dum til at forvalte.

Hvis du synes, de virker mere troværdige end den Grundlov, de forsøger at sælge ud af, så stem ja.

Jeg stemmer nej.

Læserbrev: Synes du, danske politikere er mere troværdige end Grundloven, så stem bare ja

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce