Læserbrev: Tag pårørende til demente med på råd

Illustration: Jens Nex

Læserbrev: Tag pårørende til demente med på råd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Stiften var der i tirsdag 3. juli et læserbrev af formanden for Ældrerådet i Favrskov. Man ønsker at fremme en debat om, hvordan man støtter de pårørende i forbindelse med demens. Her er mit bidrag.

Hvis man er pårørende til et menneske med demens - ægtefælle, forældre, søn eller datter - bliver det, som sygdommen skrider frem, de pårørendes sygdom. En forbudt sorg. Som tiden går, bliver det en meget uoverskuelig opgave for hele familien, hvis et familiemedlem rammes af demens.

Kommer den demensramte på plejehjem, bliver det plejepersonalet der tager over. Familien vil altid være dem, der skal tages med på råd, hvis for eksempel det kommer på tale, der som hjælp til overvågning skal en chip i fodtøjet på den syge. Man kan ikke ud fra et etisk synspunkt bare "gemme" den syge ind på et værelse, resten af den syges liv.

Et menneske, der får stillet diagnosen demens, har, før det blev ramt af demens, været med til at bidrage til samfundet i mange år på arbejdsmarkedet. For mange år siden arbejdede jeg på et demensafsnit, på et plejehjem. Det var indimellem svært at nå ind til beboerne. Hvem var de mennesker inde bag ved deres indimellem mørke tankegang? De havde også været en del af familie, venner og et arbejdsliv.

På plejehjemmet, hvor jeg engang var ansat, inviterede vi beboernes familie til en aften med et eneste punkt på dagsordenen: "Fortæl os (personalet) lidt om jeres pårørende, som I husker dem, før de blev ramt af demens". Det gjorde de. Efter den aften begyndte vi at tale med beboerne om "gamle dage". Informationerne fra nævnte pårørendeaften blev efterfølgende et stykke værktøj for personalet. Og de pårørende var glade for at blive inddraget i omsorgen for deres familiemedlemmer.

Jeg tænker, at når der i de kommende år bliver flere og flere af os, der måske rammes af demens, vil et forslag være at lade de ansatte på vores plejehjem blive klædt på med relevante kurser omhandlende pleje og omsorg for demente. Måske er det en, vi kender, en af mine eller dine nærmeste, der lægger spegepølsen i strømpeskuffen, og strømperne i køleskabet - allerede i morgen?

Der ligger en kæmpe opgave forude for vores politikere. Der er nok at tage fat på.

Læserbrev: Tag pårørende til demente med på råd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce