Læserbrev: Tag ud i virkeligheden, borgmester Bundsgaard


Læserbrev: Tag ud i virkeligheden, borgmester Bundsgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Claus Thomasbjerg, fhv. byrådsmedlem i Aarhus, Hasselhøj 2B, Hasselager
Billede
Læserbrev. 

"Det er ingen katastrofe". Citatet kommer fra borgmester Jacob Bundsgaard om de kommende planlagte besparelser i Aarhus Kommune. Udtalelsen kan forekomme en smule arrogant, når man gennemgår sparekataloget og kan læse om de forringelser som blandt andet hjemløse, mennesker med handicap, børn og ældre igen kommer til at opleve.

For besparelserne kan ikke ses isoleret. De skal ses i sammenhæng med de meget store besparelser, som velfærdsområderne har været igennem de sidste 10 år. Stykke for stykke er der skåret ind til benet og i benet, og nu skal vi til det igen på trods af, at Danmark er inde i et økonomisk opsving.

Borgmesterens udtalelse giver indtrykket af, at det bare er 'business as usual', som flugter meget godt med de skønmalerier, der beskriver konsekvenserne af spareforslagene. Men smukke facader kan ikke dække over virkeligheden. Og det vil klæde borgmesteren at tage ud i virkeligheden, uden pressen i hælene, og besøge nogle af de steder og tale med de mennesker, der bliver ramt igen. Det kunne være Mødestedet, Kirkens Korshær, Birkebakken, en SFO, en børnehave og hjemmeplejen, der blot er nogle af de områder, der står overfor nye besparelser. Man kunne jo håbe, at disse besøg vil give anledning til, at borgmesteren revurderer sit syn på besparelserne.

For der er andre muligheder og en anden vej at gå. Der er faktisk en mulig for at hæve skatten en smule, som vil aflyse besparelserne. Skattestigninger må aldrig være et mål i sig selv, men med udsigterne til yderligere forringelser af velfærden er et stærk argument for nødvendigheden af dette.

Borgmesteren siger, at det vil koste alt for meget for Aarhus Kommune at hæve skatten på grund af den økonomiske straf en skattestigning vil koste. Det kan borgmesteren have en pointe i, men set over en fireårig periode er der penge at hente for kommunen. Interessant nok har borgmesteren, som KL-formand en stor andel i, at straffen til statskassen er blevet større. Således underskrev borgmesteren en aftale med regeringen inden sommerferien, som gør kommunale skattestigninger mindre attraktivt. Det er meget belejligt for borgmesteren, som dermed med større autoritet forsøger at lukke munden på de partier og faglige organisationer, der ønsker at hæve skatten til gavn for velfærden.

Borgmesteren siger også, at han vil være solidarisk med de andre kommuner, fordi alle andre kommuner skal være med til at finansiere "bøden", når én kommune hæver skatten. Men hvad med alle de andre kommuner, som har hævet deres skat, fordi der ikke var andre udveje? Og hvad med solidariteten med de århusianske borgere og især de børn, ældre og socialt udsatte, der igen vil opleve mindre støtte og hjælp? Man kan med rette spørge, om du er borgmester i Aarhus eller KL-formand først, Jacob Bundsgaard?

Det kan i høj grad undre, at borgmesteren ønsker at være konkurrencedygtig på skatteprocenten. Kommuneskatten i Aarhus er den næstlaveste i Jylland og konkurrerer med de nordsjællandske kommuner om at ligge lavest. Det mener jeg ikke, kan være en målsætning for en by og en kommune, der igen står overfor at gøre tilværelsen mere udfordrende for dem, som har mest brug for støtte.

Om Aarhus er en god by at leve i skal ikke primært måles på andelen af event, nye boliger og prestigeprojekter, men på, hvordan vi sikrer gode muligheder og vilkår for alle de mennesker, der bor i Aarhus.

Læserbrev: Tag ud i virkeligheden, borgmester Bundsgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce