Læserbrev: Trivsel og velvære ved demens


Læserbrev: Trivsel og velvære ved demens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Christian Christensen, sosu-ass., hortonom, Rude Havvej 167, Odder
Billede
Læserbrev. 

Tak til Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov Kommune, for dine gode tanker omkring mennesker, der lever med demens, og din opfordring i læserbrevet tirsdag den 3. juli.

Det er opløftende læsning med en humanistisk synsvinkel, en synsvinkel, som alt for ofte og i alt for lang tid har været overtrumfet af en medicinsk vinkel, hvor fokus er på sygdommen og alt for lidt på det enkelte menneske.

Hvordan kan jeg skrive det? Er lægerne, sygeplejerskerne, sosu'erne og alle andre omsorgspersoner ikke gode, ordentlige mennesker, som gør deres arbejde godt og yder deres allerbedste? Jo! Dette er ikke et angreb på nogen personer eller professioner. Det er et forsøg på at gøre opmærksom på, at den nuværende medicinske forståelsesramme begrænser vores synsvinkel. Når fokus er på sygdommen som nu, så ser vi ikke hele mennesket, som lever med demens. Og med "vi" mener jeg, dig og mig og os allesammen - stort set. Vi tænker forfald, tab, mangler, sorg, medicin, pleje, belastninger og ikke mindst ønsket om en kur, når vi hører ordet demens. Og vi ser, hvad vi tænker. For det er der jo, det hele, og mere til.

Men samtidig er der en masse, vi overser. De bevarede evner - og der er flere, end vi tror og får øje på. Behandlinger og pleje, som ender med at forværre tilstanden i stedet for at understøtte og opbygge. De skadelige virkninger af medicin. Også medicin, som gives for somatiske lidelser, kan give problemer hos mennesker med demens. Mange ældre er overmedicinerede, og især hos skrøbelige ældre er dette et stort problem.

Og først og sidst overser vi, hvor stigmatiserende det er at få en demensdiagnose, fordi stigmatiseringen er en del af det dominerende samfundsmæssige syn på demens. Der er i den grad brug for, at vi får et nyt syn på demens, et syn, som er inkluderende, ser de bevarede evner, støtter personen, og hvor man forsøger at sætte sig i personens sted.

Det er i sandhed en stor opgave, ja, men hvis vi er villige til at løfte i fællesskab, vil den ende med at berige ikke blot den, der lever med demens, men også dig og mig.

Begynd med at skrotte ordet "dement"! Fortsæt med livshistorien, som Inger-Lise Skytte nævner i sit læserbrev den 6. juli. Og lad os så fokusere på og lægge energi og ressourcer i det, der kan give trivsel og velvære til mennesker, der lever med demens.

Demens er en alvorlig sygdom, men det er sukkersyge og kræft også. For alle er trivsel og velvære en mulighed, som vi kan være med til at gøre til en realitet.

Læserbrev: Trivsel og velvære ved demens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce