Mobilfrie søndage?


Mobilfrie søndage?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Allan Aslai-Sørensen, Brendstrupvej 64, Christiansbjerg, Aarhus N
Billede
Læserbrev. 

Hvorfor nu det? Det er vist heller ikke realistisk, vel?

De fleste 50+ kan huske vinteren 1973, hvor vi havde bilfrie søndage grundet energikrisen. På disse søndage var det muligt at kælke på vejene, og folk hilste på forunderligvis på hinanden, på trods af at de ikke kendte hinanden. (Lidt på samme måde som da Crocodile Dundee første gang kom til New York).

Hvad vil der mon ske, hvis vi tænkte os, at nettet var lukket ned en søndag? Ville det øge stressen hos de unge eller mindske den? Der tales jo så meget om, at de unge bliver stresset af karakterræset og præstationspresset i forbindelse med deres uddannelse. Det er sikkert rigtigt, men jeg tror også, at de sociale medier som Facebook, Twitter, Instagram, m.m. er en medvirkende årsag.

Når jeg tænker tilbage til midten af 70'erne, hvor jeg tog min uddannelse, havde vi 35 timers ugentlig undervisning, ca. 20 timers hjemmearbejde og fem ugers sommerferie. Jeg husker ikke, at vi var specielt stressede, men naturligvis under et voksende pres, når eksamenstiden nærmede sig. Det var dengang, vi gik fra regnestok og til lommeregnere, og hvor de første "mobil"-telefoner, store som et rugbrød, gjorde deres indtog.

Nu er vi godt 40 år senere derhenne, hvor smartphones er totalt dominerende. Når jeg indimellem bevæger mig ind i en bybus, er det som et sidde sammen med en masse "zombier". De fleste sidder med hørertelefoner og lytter sikkert til musik, mens de lige tjekker Facebook. Er der mon en af de mange venner, der har nyt at berette, eller er der noget, der skal svares på? Jeg forventer naturligvis ikke at få en samtale i gang i bussen, men det undrer mig, at alle tilsyneladende kommer af, hvor de har planlagt det.

Eller en tur på Strøget, hvor jeg ofte vender mig om, fordi jeg tror, der bliver talt til mig, og blot finder ud af, at den bagved taler med en eller anden ud i den blå luft.

Jeg tror, vi alle har prøvet at sidde i et selskab, hvor en del er mere beskæftiget med at holde øje med mobilen eller vise et eller andet på Youtube end at lytte til, hvad der bliver sagt til dem. Er det ikke dårlig stil, bør vi ikke være til stede, være nærværende? Der er da ikke noget mere træls end at tale med en, som har sine tanker et helt andet sted.

Det kan let komme til at lyde som nostalgi, og at bare tingene var som engang, var alting bedre. Det er ikke min hensigt, da jeg ved, at den nye teknologi er kommet for at blive, kan være et godt værktøj og en anden måde at være sammen socialt på. Blot det ikke tager overhånd og erstatter face to face-samtaler.

Det er mit indtryk, at det ligefrem for nogle kan blive en form for ludomani at "være på" flere hundrede gange i døgnet, dag og nat. For nogle er det vel ligefrem en ond cirkel, som det er svært at komme ud af (lidt som hamsteren i hjulet).

Men tilbage til de unge, som er stressede. Jeg tror, at periodevis afholdenhed fra de elektroniske medier vil hjælpe gevaldigt på at sænke stressniveauet (specielt i eksamenstiden). Det vil sikkert også munde ud i bedre karakterer, da det fulde fokus så kan rettes mod det pensum, de skal op i.

En helt dugfrisk undersøgelse fra et universitet i Texas påviser endvidere, at det påvirker hjernen at have mobilen i nærheden. Der blev testet 800 personer, som var daglige brugere af en smartphone. Nogle blev bedt om at lægge deres mobil i lommen eller på bordet, og andre skulle lægge den ind i et andet lokale.

Alle skulle dog sætte den på lydløs og blev så stillet en række komplicerede opgaver, som krævede deres fulde koncentration. Resultatet var, at de, som havde mobilen i et andet lokale, scorede væsentligt bedre.

Konklusionen er altså, at mobilen kan være både en tidsrøver, en stressfaktor og en årsag til svigtende koncentration. Så skal du præstere maksimalt, må mobilen på standby i en tid.

Og vi andre, som prøver at kloge os, kan måske se frem til mobilfrie zoner i stil med de røgfrie?

Mobilfrie søndage?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce