Hvem holder du mest i hånden?


Hvem holder du mest i hånden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Daniel Bach Nielsen , dabni@stiften.dk
grafik, stiften, leder, Vi mener, dagens leder, Stiften, Århus Stiftstidende, leder, grafik, stiften.dk
Leder. 

"Hvem bliver holdt mest i hånden... Dit barn eller din telefon..." - sådan står der skrevet med håndførte sorte bogstaver på et stykke lilla karton, der er hængt op på et køleskab i Børnegården Bifrost i Hjortshøj.

Spørgsmålstegnet er udeladt i det analoge opslag, og det kan der være en rigtig god grund til. Vi kender nemlig godt svaret, og det falder for manges vedkommende ikke ud til håndens fordel. Det er mest mobilen. Og det er et problem. For det er ikke nok at give vores børn tøj på kroppen, tag over hovedet og mad på tallerkenen. Det er en god begyndelse, men det er ikke nok.

Har du talt med dit barn i dag? Sådan lød spørgsmålet på de klistermærker med drengen med den røde kasket og røde smækbukser, som for efterhånden en del år siden var en del af den kampagne, som havde præcis samme budskab som de krøllede bogstaver på køleskabet i Bifrost.

Børn - som voksne - har brug for nærvær, øjenkontakt, hudkontakt, at nogen bekymrer og interesserer sig for dem. Kogt ned til én sætning, så handler livet om: At være noget for nogen. Ikke mindst for børnene. Det betyder ikke, børn skal curles eller overøses med opmærksomhed og beundres fra morgen til aften. Voksne har dog et helt særligt ansvar over for børn. Børn skal tydeligt fornemme, at de betyder noget, modtage en hvis portion opmærksomhed og mærke nærvær. Og her er vores fravær bundet op på et stigende forbrug af mobilen en alvorlig trussel.

Når vi holder i hånd sker der nogle ret fantastiske ting. Vi både giver, og vi modtager. Vi fortæller uden ord, at vi holder af, at vi hører til og at vi hjælper hinanden.

Når vi holder i hånd sker der nogle ret fantastiske ting. Vi både giver, og vi modtager. Vi fortæller uden ord, at vi holder af, at vi hører til og at vi hjælper hinanden. Og vi deler det med verden. Med andre ord er der en del til fælles med de sociale markører, som styrer store dele af vores digitale liv på sociale medier, hvor det er telefonen, vi har i hånden. Men ligheden til trods er forskellen mærkbar. At holde i hånd holder hele vejen.

Sangeren Allan Olsen har været meget i vælten med sit seneste album "Hudsult". Muskler og hjerne har brug for at blive aktiveret og stimuleret, og det samme gælder for det, som man nemt glemmer er kroppens største organ, huden. Albummets titel indkapsler således et kæmpe underskud af menneskeligt nærvær og konkret fysisk kontakt, som blandt andet vores brug af mobilen i den digitale tidsalder også bærer en stor del af ansvaret for.

Opslaget i børnehuset tusindfryd - delt på sociale medier - tjener således et særdeles godt og aktuelt formål. Det maner til eftertanke - og handling. Stil dig selv spørgsmålet: Hvem holder du mest i hånden?

Uanset hvad du svarer, så udnyt sommeren til at være en smule mere til stede og mærk efter, om nærværet og samværet med børnene - og andre for den sags skyld - ikke skulle være den forebyggende øvelse, der gør gode påmindelser i børnehaven lidt mindre tankevækkende? Spørgsmålstegn!

Hvem holder du mest i hånden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce