Var obstruktionen af Svith overhovedet lovlig?


Var obstruktionen af Svith overhovedet lovlig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


redaktionschef Jens W. Møller
Billede
Leder. 

Midt blandt os går 22 mennesker, som næppe er ret optaget af den kommende jul, og hvad vi andre ellers ser frem til. De har garanteret haft hele deres fokus på datoen 5. december. Med kolossal forventning. Og er uden tvivl dybt frustrerede over, at datoen ikke længere holder stik, men at det først bliver efter nytår, at der er afgørende nyt om deres sag.

De 22 er eller har været ansat i Aarhus Kommunes tekniske afdelinger. Men de blev fyret eller udsat for sanktioner, før Stiften afslørede skandalechefen og skandaledirektøren i blandt andet skandaløst dårlig ledelse, utilstedeligt kammerateri med hinanden og nærmeste HR-chef og tillidsfolk - og måske også for skandalechefens vedkommende korruption.

Cheferne er i dag fyret, og takket være et langvarigt pres fra Stiften har byrådet indvilget i at lade Kammeradvokaten se nærmere på de 22 personalesager, som et byrådsflertal længe fandt var behandlet "helt efter bogen", da både tillidsmænd og HR-afdelingen havde sagt god for fyringerne eller sanktionerne.

Det er selvfølgelig godt gammeldags træls for de 22, at undersøgelserne af deres måske uberettigede fyringer eller sanktioner trækker ud. Men det bør være en trøst for dem - og alle os andre, som har mistanke om råddenskab i sagerne - at forsinkelsen ikke skyldes almindeligt smøl. Kammeradvokaten har tilsyneladende sat sig for at grave helt til bunds i sagerne og vil nu kigge dybere i mails og tage de implicerede parter ind til nye samtaler. Hvilket bringer håb om, at vi langt om længe kan få sat et endeligt punktum i en del af skandalesagen. Det trænger vi til i en tid, hvor der stadig kommer nye tilståelser.

Det er godt nok længe siden, Stiftens Morten Svith selv afslørede det. Men vi har ikke før nu hørt det kommenteret fra bystyret. Så det glæder os, at stadsdirektør Niels Højberg i ugebrevet Mandag Morgen nu blankt erkender, at kommunens folk -betalt af skatteyderne! - havde forsøgt at lægge hindringer i vejen for Sviths afsløringer. Han blev bevidst og beregnende mødt med væven, søforklaringer og omsvøb, når han spurgte ind til facts og bad om dokumenter om skandalechefens og andre impliceredes parters gøren og laden i sagen.

I dag siger Højberg, at det ikke var i orden, og at kommunen skylder Morten Svith tak for hans indsats for at afsløre forhold, som kommunen ikke var klar over. Samt at kommunen fremover vil være mere imødekommende, når kritiske journalister beder om oplysninger og dokumenter. Samt at Svith fortjener Cavling-prisen for sin indsats.

Det sidste kan vi ikke være uenige om. Det havde bare klædt bystyret selv at indstille ham.

Det næstsidste - at kommunen vil være mere imødekommende - glæder vi os til at se. Det manglede bare. Det var på høje tid.

Men når det er sagt, så vil vi tillade os at mene, at selve obstruktionen af Morten Sviths undersøgelser kalder på endnu en undersøgelse: Var det overhovedet lovligt at lægge ham hindringer i vejen? Har nogen ligefrem løjet over for ham? Er de personer stadig ansat i kommunen? Og hvilken konsekvens har stadsdirektøren tænkt sig, at det skal have for dem? Imødekommende svar udbedes. Uden omsvøb, tak.

 
 

Var obstruktionen af Svith overhovedet lovlig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce