Gør det selv: Den smukkeste terrasse af egetræ

En sjældent flot terrasse af ubehandlet egetræ - findes det smukkere?

Gør det selv: Den smukkeste terrasse af egetræ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - vi har en terrasse i eg, som vi har givet træolie (Lærke træolie natur), men vi har netop givet den en rensning med kompressor. Vi har også vasket/renset den med noget afrenser fra Borup. Så nu vil vi gerne spørge dig, hvad vi skal give terrassen, om den overhovedet skal have noget, ud over sæbevand?

Allan Holm, Svendborg

! Hej Allan - det er dejligt, men også usædvanligt at se en terrasse i egetræ. De foretrukne træsorter er trykimprægneret (eventuelt varmebehandlet) fyr, lærk eller en mørk og eksotisk træsort a la merbau, mahogni etc.

Men din terrasse af eg er jo hamrende flot og et fint valg - plankerne ligger velopdragne og uden mindste tendens til at kaste eller vride sig, og den rustikke overflade er intet mindre end smuk - du har virkeligt skudt papegøjen.

Jeg går ud fra, at det lyse grå-gyldne og vejrbidte look er det, som du faktisk ønsker, og spørgsmålet er så, hvad du skal gøre for at fastholde det?

Hvis sommervejret fortsætter som hidtil - sol-sol-sol og ikke så meget som en byge i horisonten - vil du ikke få problemer. Men det holder jo nok ikke, og når vi når efterår og vinter, vil egeplankerne helt sikkert blive mørke og skimlede - det er velsagtens derfor, du lige har højtryksrenset og behandlet med Borups afrenser.

Og her er det så, at jeg finder anledning til at spørge - lidt spidst: Var det så galt? Er det for meget at forlange, at du bruger en lørdag hvert forår på at holde din terrasse i god stand - når resultatet er så smukt?

Det synes jeg ikke, og mit forslag er derfor det simple, at du fortsætter det gode arbejde - og glemmer alt om et smart quick-fix: Der findes et virvar af produkter derude, som hver især hævder at være den helt rigtige behandling til havemøbler, terrasser og så videre, så træet vil fremstå som nyt år efter år, og uden at du skal gøre noget som helst - og det er efter min bedste mening fup.

At lægge et bræt udenfor og med bredsiden opad - i sol, regn, sne og slud - dækket med alger, skidt og møg og nedfaldne blade det halve af året - det er organiseret mishandling. Den naturlige nedbrydningsproces går i gang dagen efter, at terrassen er bygget, og det stakkels træværk vil få et forholdvis kort liv - og det findes der ingen magisk olie, som kan ændre væsentligt på.

Men nogle træsorter ældes med ynde - den mest kendte er teak, men det koster jo spidsen, og så meget teaktræ har vi slet ikke i hele verden. Så er der de eksotiske og meget hårde og fede træsorter, der er så populære som terrassebrædder i disse år. De vrider og vender sig og er vanskelige at styre, men bliver faktisk ganske flotte og ensartet grå, hvis man lader være med at pøse dem til i smarte olier.

Og så er der de to lokale træsorter: lærk og eg. Lærk er overvurderet. Som lodret beklædning (beskyttet af et udhæng) er det fint nok omend lidt ustyrligt, men som vandrette planker på en terrasse bliver det sort og skimlet, og det bliver kun værre, hvis man giver det olie.

Egetræ bliver også gråt og tiltagende mørkt - og jeg tør vædde på, at din terrasse ikke var ret køn, da vinteren endelig var ovre, og forårssolen tittede frem - men det blev den igen, da du gav den tæsk med højtryksrenser og lidt mild kemi. Bliv ved med det. Og sæbe? Det gør hverken fra eller til, når det er udendørs - regnen vil vaske sæben væk, og så er du lige vidt.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

PS: Hvis jeg skulle foreslå dig en behandling, som muligvis kan fastholde det flotte sølv-grå-gyldne look, så skulle det være det svenske produkt, jeg omtalte i sidste uge: SiOO-X.

Jeg har stadig ingen personlige erfaringer med produktet, men det forekommer mig at være interessant, fordi det i princippet bare en slags kisel-imprægnering af de øverste millimeter af træet. Ingen smart kemi, ingen opløsningsmidler, ingen fungicider - bare kiselsyre, som langsomt krystalliserer i den yderste del af træet. Derved bliver overfladen (ifølge reklamerne) hård, slidstærk og afvisende - og den bliver grå.

Forleden så jeg en stor og blæret 60-70 fods super-sejlbåd med et mægtigt teakdæk nede i havnen. Dækket var unaturligt lyst og pletfrit, og min første tanke var, at sådan er det, når man er trillionær og har råd til professionel besætning: Mandskabet står op med solen for at skrubbe dækket, så det er kridende hvidt, når ejeren op ad formiddagen sætter sig ved morgenbordet under parasollen i cockpittet. Jeg vil sgu også være millionær i mit næste liv - så vil jeg spise jordbær og drikke champagne til hver morgen, medens jeg kommanderer rundt med besætningen.

Nå, men det viste sig, at ejerne selv styrede skuden, og dækket var heller ikke af kunststof (som ellers er blevet moderne, fordi vi skal spare på naturens ressourcer), men derimod teakbehandlet med SiOO-X - fik jeg at vide.

- Sehr schön? Nej, det synes jeg nu ikke, men jeg forsøgte høfligt at holde masken med et falsk og bekræftende smil. Faktisk lignede det über-perfekte dæk en kunstig efterligning af et rigtigt teakdæk - en hysterisk perfekt kopi af den ægte vare, som om der var trukket et gråt filter hen over det levende træ.

Men smag og behag er jo forskellig, og jeg synes måske, at det kunne være et forsøg værd at prøve SiOO-X af på en enkelt af dine terrasseplanker. Og du skal gøre det nu, fordi produktet skal have lang tid til at reagere og hærde, og så kunne det jo være spændende at se resultatet til næste forår. Jeg hører meget gerne om det!

Gør det selv: Den smukkeste terrasse af egetræ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce