Gør det selv: Det er jo bare silikatmaling!

Tegning: Gert Ejton

Gør det selv: Det er jo bare silikatmaling!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mysterium om ny svensk overfladebehandling.

? Kære Kjeld Bjerre - jeg læste din artikel i søndags om "vidundermidlet" SiOO-X. Indledningsvis blev jeg lidt stødt over, at du tilsyneladende tager afstand fra "den spøjse brug af store og små bogstaver", som naturligvis har "noget med kemien" at gøre.

Kemi er jo verdens vigtigste fag. Der er kemi i alt - også i dig og mig! Og da man for cirka 200 år siden blev klar over, at al kemi er baseret på veldefinerede grundstoffer, men at de har det med at gå sammen i kemiske forbindelser - og det er dér, det sjove begynder - så blev der brug for et klart og enkelt sprog at beskrive dette i.

Indtil fysikerne (IKKE kemikerne!) begyndte at spalte atomer, var der 90 grundstoffer i verden - nu er der flere, men de ekstra er ikke interessante i dagligdagen. 90 er desværre alligevel for mange, da formelsproget - af hensyn til enkelheden - tog udgangspunkt i det kendte latinske alfabet, som i engelsk udgave kun har 26 bogstaver. Så man indførte den simple regel, at et grundstofsymbol ALTID begynder med et stort bogstav, men mange grundstofsymboler har to bogstaver, og så er det næste lille.

Det er vigtigt at skelne, fordi 12 af grundstofsymbolerne - og herunder nogle af de vigtigste - kun har ét bogstav. Det gør således en stor forskel, om du kommer i nærheden af CO - en kemisk forbindelse mellem kulstof og ilt, den giftige gas kulilte - eller Co, som er metallet kobolt. Det er ikke "spøjst", men enkelt og nyttigt at vide!

Selvfølgelig kan det kemiske fagsprog blive indviklet - det kan dansk også, når man skifter ABC'en ud med en tekst af Kierkegaard. Men lad være med at stå af på de allerenkleste regler - de er nyttige at kunne. Si er grundstofbetegnelsen for silicium, O for ilt, og SiOO kunne antyde et indhold af SiO2, som er kvarts, og dermed den allermest udbredte kemiske forbindelse i jordoverfladen - og i øvrigt grundlaget for silikat, der blandt andet indgår i nogle typer maling.

Det tilføjede X har ikke noget med kemi at gøre - men antyder, at malingen indeholder "noget mere". Du vånder dig derpå over, at det ikke er til at finde noget om den svenske malings sammensætning. Det passer ikke - det tog mig ikke mange minutter at gøre netop dette.

Nå ja, det kniber på dansk, selv om firmaet C. Flauenskjold lover både et sikkerhedsdatablad og et produktblad på deres hjemmeside. Men de vil først give adgang til disse undersider, når man er logget ind - og altså i færd med at købe malingen. Det opgav jeg. Derimod vedhæfter jeg et svensk sikkerhedsdatablad, som var let at finde.

Der er angivet kiselsyre som hovedingrediens. Det kan nu ikke være helt rigtigt, det må være et salt af denne, altså et silikat - på grund af den næstfølgende komponent. Dernæst kaliumcarbonat (på dansk også kendt som potaske, godt hævemiddel til småkager) - hvis vigtigste funktion i denne sammenhæng er at være en base. Endelig en smule "naturlige växtämnen", som de ikke vil ud med den nøjere art af - birkesaft måske?

Under alle omstændigheder: Malingen er en ugiftig silikatmaling. Du skriver, at malingen er et tokomponent-produkt. Det er helt klart ikke rigtigt - men der er to produkter, der skal bruges efter hinanden - en grundmaling, som de anbefaler at give to gange, og så en overfladeforsegling. Det var grundmalingen, som jeg fandt et datablad på.

Ja, nu må man så til en engelsk hjemmeside for at få mere at vide, og et stykke nede i forklaringen står der, at overfladeforseglingen også indeholder "silane". Igen er vi i siliciumafdelingen, men silan er faktisk en gas med sammensætningen SiH4 - og en vigtig bestanddel i sumpgas. Den er selvantændelig. Det er klart ikke selve silangassen, der menes, men en af de højere silaner, der alle består udelukkende af silicium og brint. Nogle af disse kan nemlig - i reaktion med ilt - danne en polymer, der grundlæggende er det samme som kvarts. Og det kunne godt være en interessant egenskab ved en overfladeforsegling!

Således på sporet fandt jeg også et dansk link til et konkurrerende produkt: Sylan. På deres hjemmeside prales der lidt mere af gode egenskaber, blandt andet god indtrængning i træets fine porer. Det kan også godt være rigtigt, da alle silanerne er ret små molekyler.

Virker det så - SiOO-X? Tjah, her kan lidt teoretisk kemividen ikke hjælpe - der må praksis til. Men interessant lyder det faktisk. Og kemien hjalp da langt på vej!

Med venlig hilsen Morten Jødal, lektor, ph.d.

Suldrup

! Hej Jødal - jeg takker for belæringen og tager ad notam, at SiOO-X altså er en slags silikatmaling, men (må man vel formode) uden pigment og specielt formuleret, så det kan trænge ind i og beskytte overflader af træ over lang tid.

Og det giver faktisk ret god mening i mit ukemiske hoved. Binderen i silikatmaling er jo også det, vi kender som vandglas og diverse typer imprægnering til beton, tegl etc., OG i hærdet form er der tale om et fuld mineralsk produkt, som mest af alt minder om lettere uklart glas. Det er således meget hårdt og slidstærkt, og det er kendt for at modstå både barsk klima og sur regn. Det eneste, som undrer mig, er så, hvordan man får det til at binde og danne en tæt og beskyttende overflade på et underlag, som er organisk og bevæger sig?

Nå, men det er måske lige det, som svenskerne har fundet ud af - jeg vil som før nævnt selv afprøve midlet, så vi kan få at se, om det holder, hvad reklamerne lover.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

PS: Når jeg fandt virksomhedens måde at skrive produktets navn på "spøjs", var det ikke for at fornærme alverdens kemikere, men fordi jeg som sprog-menneske hader tidens tendens til at finde på navne, som er notorisk "stavet forkert" eller bare underligt, fordi reklamefolkene synes, at det er smart og skaber ekstra opmærksomhed: Traditionelt er første bogstav stort, og herefter følger et antal små bogstaver, som tilmed gerne skal kunne udtales af de fleste - uden at brække tungen! Alt andet er skabagtige manerer ...

Gør det selv: Det er jo bare silikatmaling!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce