Gør-det-selv: Havestol af teak?

Hvis man behandler havemøbler af teak med olie, er man nogenlunde sikker på, at de efter få år er mørke og decideret grimme - hvis man gør ingenting, bliver de ensartet grå - hvis man vasker dem i klorin, grundrens eller brun sæbe hvert forår, holder de sig fint lysegrå som et smukt skibsdæk.

Gør-det-selv: Havestol af teak?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld. For to år siden købte vi denne stol (se foto). Den har hvert år fået hårdttræsolie, men bliver gradvist mørkere og har nu jordslåede pletter. Den opbevares indendørs om vinteren. Købt som teaktræ. Kan den blive pæn igen?

Hilsen Annette Jacobsen

! Hej Anette. Det kan du tro, men jeg vil straks tilføje: Det afhænger af, hvad du forstår ved "pæn". Din stol er flot og rent faktisk af teak - det kan jeg se med et halvt øje, og jeg kan også se, at der er tale om såkaldt plantage-teak. Men det skal du ikke være ked af, for det betyder bare, at det er "lovlig" teak, og der er ikke fældet nogen jungle til ære for din stol: Træerne er plantet og drevet frem i store plantager i troperne, hvor de står på række og geled og i øvrigt vokser sig tilpas store på ganske få år - de sprøjter nærmest op af jorden.

Selv om træerne er ekstremt hurtigtvoksende, er plantageteak faktisk glimrende og ganske holdbart, måske ikke helt som "rigtig" Burma-teak, men godt og langt billigere og altså lovligt.

Når din stol er blevet mørkere for hvert år og nu er begyndt at få sorte pletter, skyldes det faktisk den olie, som du i bedste mening har behandlet den med. Olie er nemlig god næring til skimmelsvampe, og derfor blander man gift (fungicid) i olien, så mikroorganismerne dør. Men der er strikse regler for, hvilke typer og hvor meget fungicid man må putte i olien (eventuelt malingen), og derfor forsvinder virkningen efter nogen tid, og så er olien pludselig guf for eksempelvis skimmel.

Efter min mening er det derfor en fejl at behandle teakmøbler med olie. I stedet skal du lade stolen stå rå og ubehandlet og eventuelt vaske den af hvert forår med lidt klorin og i øvrigt opbevare den tørt over vinteren.

Så vil stolen blive ensartet lysegrå, og det kan du så bryde dig om eller lade være, men det er altså sådan, det er med teaktræ: Hvis du forsøger at holde det som nyt med olie, bliver det med sikkerhed først mørkt og siden sort og tudegrimt - lader du det stå ubehandlet, men rengør det med klorin eller et svagt basisk middel hvert forår, holder stolen sig fint lysegrå som et traditionelt skibsdæk.

Når du nu skal rense din stol, så den bliver fin igen, vil jeg foreslå, at du enten smører den ind i en fed og klistret opløsning af brun sæbe - dæk af med plastic og lad det stå og sovse natten over. Herefter er den hærdede olie formentlig opløst eller blødgjort, så du kan skrubbe hele herligheden af med vand og børste, og jeg vil tro, at al den mørke skimmel ryger med af. Hvis der stadig er lidt tilbage, skal du slibe stolen med sandpapir korn 100-120, bare med håndkraft, for teak er utroligt let at slibe i.

Hvis du starter med at slibe, vil du dog opleve, at papiret hele tiden "pakker" med en fedtet blanding af skidt, skimmel og olie, så uanset hvad er det en god ide at starte med at skrubbe stolen i brun sæbe - eventuelt en god gang grundrens - så overfladen er ren og tør, når du begynder at slibe.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv: Havestol af teak?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce