Gør det selv: Hvad i himlens navn er det?

Hvem har dog fundet på denne fint udførte, men spøjse konstruktion?

Gør det selv: Hvad i himlens navn er det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hej Kjeld Bjerre - mon du er stødt på noget, der kunne forklare anvendelsen af den drejebænklignende konstruktion på vedlagte foto? Den er forsynet med stålholder, der hverken kan drejes eller højdejusteres. Fortsætteren har en vandring på cirka 10 mm, men uden skala. Tværslæden har en vandring på cirka 10 mm - også uden skala. Fortsætterslædens bundplade kan svinges, men uden graddeling. Det ser ikke ud til at der kan monteres en pinol. At spænde emnet op i en borepatron, som ikke er beregnet til tværgående kræfter, er ikke godt. Det er besværligt at bevæge spindlen, der er forsynet med fingerskruer og ikke håndtag.

Jo mere jeg tænker over det, kunne den ligne en værkstedsopgave. Måske har en læser set noget tilsvarende - det kunne være interessant at høre. Indtil da må jeg undres og more mig over din muntre og robuste tilgang til teknikkens mysterier.

Mange hilsener Richard Schubert

! Hej Richard - jeg undres på samme vis: Hvad foregår der lige her? Måske apparatet er tænkt til en helt speciel lille drejeopgave - jeg kan bare ikke lige se, hvilken opgave det skulle være.

Men så tænker jeg noget andet: Boremaskinen er jo tydeligvis af ældre dato - det var sådan, de så ud i begyndelsen af 1970'erne, da jeg var ung - og dengang var det højeste mode at lave "kombi-værktøj" af alle mulige slags. Det kunne være en rundsav, som også kunne bruges som stiksav og slibemaskine - eller en boremaskine med et antal "forsats-værktøjer", så hobbymanden kunne trylle i værkstedet uden at blive helt ruineret. Fidusen var, at det dengang var motoren og gearkassen, som kostede kassen, og derfor gav det mening at bruge samme motor til at trække eksempelvis rundsav og stiksav - og fra den tid findes der utallige små drejebænke, hvor man bruger boremaskinen som trækkraft.

Jeg giver dig ret i, at maskinen på billedet i dag er mest egnet til at kalde smilet frem, men når man kigger nøjere efter, er den jo faktisk meget fint udført. Det er ikke noget billigt skrammel - den er bare misforstået - skudt ved siden af. Den har garanteret ikke været billig i sin tid, og jeg vil tro, at man i dag kan købe en komplet og ret glimrende lille kinesisk drejebænk for de samme penge. Sådan én har jeg faktisk - den vejer omring 100 kilo og kan alt muligt smart, men den dur ikke - tandremmen er nemlig slidt op, og jeg kan ikke skaffe en ny - en skide tandrem!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør det selv: Hvad i himlens navn er det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce