Gør det selv: Kaustisk soda - igen

Kan vi ikke være enige om, at de små vækster minder om udpint mos? Kaustisk soda vil uden tvivl klemme de sidste tegn på liv ud af dem. Privatfoto

Gør det selv: Kaustisk soda - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Kære Kjeld Bjerre - jeg husker at du, for vel et par år siden, gav et råd om, hvordan begroninger, som vist på billedet, kan fjernes. Som jeg husker det, var det en væske, som man selv kunne blande. Du gav ingen garanti for, at det ville virke, men nævnte, at det var værd at prøve.

Det er så det eksperiment, som jeg godt vil lave nu, og jeg vil ikke holde resultatet for mig selv, da jeg ved, at andre kæmper med samme problem. Desværre gemte jeg ikke din artikel, da det ikke var aktuelt for mig på det tidspunkt. Du er naturligvis velkommen til blot at henvise til dato og sted i avisen, hvor det er skrevet, så jeg selv kan finde det. Jeg skal nok under alle omstændigheder holde dig underrettet om resultatet af eksperimentet.

Med venlig hilsen

Hugo Weesgaard

! Hej Hugo - jeg kan desværre ikke finde frem til den artikel, som det handler om. Men jeg er ret sikker på, at mit forslag har drejet sig om kaustisk soda - det kan man nemlig købe i form af et krystallinsk pulver, som man selv rører op med vand til den ønskede koncentration. Resultatet er en kraftig, men i øvrigt uskyldig, base - og det er billigt i brug.

Og dertil ganske effektivt, når man ønsker at dræbe alskens grønne vækster på murværk, sten, beton, fliser etc. - eller for at sige det lidt mere præcist: på mineralske underlag.

Her skal det nemlig lige indsparkes, at så snart underlaget er organisk, er det en helt anden historie - så er kaustisk soda (eller enhver anden kraftig base - fx brun sæbe) alt andet end uskyldig. Det er jo ikke for ingenting, at man bruger kaustisk soda til afsyring - altså til fjernelse af gammel maling: Det er, fordi sodaen simpelthen opløser malingen.

Men altså: Det, som jeg ser på dit foto, minder om en form for mos - magert og udpint, men ikke desto mindre: mos. Og det vil - sammen med alger og eventuel skimmel - dø, hvis du børster eller sprøjter væggen med kaustisk soda. Og bagefter kan du skrubbe, spule og eksempelvis højtryksrense for at fjerne resterne. Herefter er du klar til at male.

Der findes også kommercielle produkter til facaderens - du finder dem ved hjælp af Google. Fælles for dem er dog, at de er langt dyrere end en bøtte kaustisk soda til få kroner, så det ville jeg først forsøge mig med.

Men hvad nu, hvis facaden ikke er malet med et mineralsk produkt: kalk, cementmaling (ren) eller silikatmaling (ren)?

Så har du for det første lært endnu et argument for, at man aldrig nogensinde skal male en muret facade med noget andet end mineralsk maling - men når nu skaden er sket, er der ikke andet at gøre end at spørge producenten, hvilken form for afrensning hans maling kan tåle. For jeg tør næsten at garantere for, at den ikke kan tåle kaustisk soda.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

PS: Vi glæder os til at høre og se, hvordan det går.

Gør det selv: Kaustisk soda - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce