Gør-det-selv-Kjeld: Det dur vist ikke


Gør-det-selv-Kjeld: Det dur vist ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - jeg har lavet en pergola af lærketræ, som har et tag af 30 mm lærkebrædder med en hældning på cirka 45 grader. Plankerne er 25-30 cm brede og lagt som 2-på-1. Problemet er, at taget ikke er tæt. Kan jeg tage det øverste bræt af og fuge i kanten med en eller anden slags fugemasse?

Med venlig hilsen Jens Jørgensen

! Kære Jens - det må da vist være én-på-to - eller hvad? Og jeg går ud fra, at plankerne ligger "lodret" - sådan at forstå, at vandet altså løber på langs af brædderne.

Men uanset, så er det ikke lige en konstruktion, som jeg ville anbefale - jeg tror ikke, at det på længere sigt vil kunne holde sig tæt. Men sådan er det jo så let at være klog bagefter.

1-på-2 er ikke ret godt til noget som helst, hvis du spørger mig. Det er hurtigt, og det er nemt, og det kan til nød bruges på en lodret væg, hvis man hverken stiller store krav til udseende eller funktion. Sagen er, at brædderne aldrig vil danne et tæt flade, fordi de vil arbejde i takt med skiftende fugtighed og derfor vil vride sig og blive løse - og hvis man skruer dem fast i et forsøg på at holde styr på de blafrende brædder, så revner de. Og problemet bliver kun værre, jo bredere brædderne er - dine er 25-30 cm, og det betyder, at de arbejder måske en hel centimeter i bredden og derfor er ganske håbløse at holde styr på.

Jeg forstår godt din tanke med at løsne alle de øverste brædder og derefter lægge dem på igen med en fugemasse - så vandet ikke løber indunder, men bliver imellem dæk-brædderne. Og principielt bør det jo kunne virke. Men jeg tror ikke, at det vil holde ret længe - der er store kræfter i så brede og tykke planker, og jeg tror, at de snart vil rive sig løse igen. Selv om du bruger en god fugemasse (MS-polymer), tror jeg ikke på, at den kan holde brædderne, når de skiftevis bliver våde og tørrer igen i solen - de vil kaste sig, og der er ikke noget, der kan holde dem.

Men der sker jo ikke noget ved at prøve - og så skal du huske følgende: Det nederste lag brædder skal ligge med splintsiden opad (kernesiden nedad), så de "huler" - dækbrædderne skal derimod have kernesiden udad, så de "skyder ryg".

Og så må brædderne kun gøres fast med én række skruer i midten af hvert bræt - altså ikke noget med at sætte en skrue i hver side af den brede planke, for så vil den med sikkerhed rive sig løs, når den arbejder i bredden.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Det dur vist ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce