Gør det selv: Svensk vidundermiddel?


Gør det selv: Svensk vidundermiddel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld. Lige en forespørgsel: Vi er ved at lægge en ny terrasse på 70 kvadratmeter i træ. Havde planlagt lærk for at få en sølvgrå er-lige-skyllet-ind-på-stranden-farve. Det er vi blevet frarådet i XL Byg. Det egner sig ikke til vandrette flader, og nu har vi bestilt trykimprægneret i stedet. Vi påtænker at behandle dem med Siro, som vi har læst om i Gør det selv-bladet. Er det noget, du har hørt om eller har erfaring med? Der er jo nok ingen fortrydelsesret i forhold til en grå transparent træbeskyttelse.

På forhånd tak, Lise

! Hej Lise. For nu at holde os til sandheden: Jeg havde indtil for et par timer siden aldrig hørt om SiOO-X, som produktet hedder. Og jeg vil tro, at den spøjse brug af store og små bogstaver har noget med kemien at gøre. Bortset derfra blev jeg mere og mere skråt forbandet i takt med, at jeg skøjtede rundt på internettet for - indledningsvis - at opklare det helt grundlæggende: Hvad er der i dunken (dunkene - det er et to-komponent-system)?

Når jeg blev surere og surere, skyldtes det, at teksterne var på engelsk og især svensk - SiOO-X er nemlig svensk, og på trods af, at det forhandles vidt og bredt i Danmark, har jeg ikke fundet én eneste omtale af, hvad produktet indeholder. Derimod tonsvis af helt urealistisk rosende omtale af, hvor vidunderligt det virker, hvor længe det holder, og hvor smukt og naturligt det ser ud - og miljørigtigt, glem ikke det.

Er det ikke underligt, at i takt med, at verden fyldes med flere og flere journalister og andre kommunikatører til høje lønninger, bliver informationen ringere og ringere: Der er ikke det lille firma, som ikke har en kommunikationsafdeling med en cand.com eller en afdanket tv-stjerne i spidsen - resultatet er konsekvent og altid, at firmaets "information" er kemisk renset for relevante oplysninger.

Vi forbrugere betragtes som viljeløse tåber, som endelig ikke skal belemres med unyttig viden om, hvordan verden og især firmaets produkter er skruet sammen - så kunne vi jo tænke selv, og man kan næsten ikke forestille sig noget værre end en tænkende forbruger.

Nå, men det fremgår altså, at SiOO-X er grænseløst vidunderligt. Det indeholder absolut ingen giftige eller på nogen måde problematiske stoffer - det beskytter på næsten magisk vis træværket imod snavs, alger, skimmel etc. Det holder træet lyst og smukt (lysegråt - vejrbidt) - det hærder overfladen, så du opnår øget slidstyrke på især bløde træsorter som fyr og gran - det holder i op til 12 år - behandlingen virker på alle træsorter inklusive mit gamle teakdæk.

Wauw - hvis det passer, har den svenske virksomhed i sandhed skudt papegøjen. Som sagt flyder nettet med vidtløftig pral og helt kritikløs besyngelse af det fænomenale produkt, men det er nærmest umuligt at skaffe oplysning om, hvad det indeholder, og hvordan det virker - men begravet i datablade og en enkelt artikel på virksomhedens svenske hjemmeside fik jeg dog en antydning af en forklaring:

SiOO-X indeholder kiselsyre, og hist og pist omtales en åbenbart unik brug af noget, som de kalder silicium-teknik - men en professor med indsigt i de sager bruger i stedet udtrykket kisel-teknik, så det vil jeg holde mig til.

Og det, der sker, er åbenbart ret enkelt - nemlig at kiselsyren reagerer med vand og luftens ilt, hvorved der (over tid - nogle uger) sker en "forkisling" i træets overflade. Og det lyder interessant - som træmand ved jeg nemlig, at noget af det mest vidunderlige OG forbandede, som man kan løbe ind i, er træ med stort indhold af kisel - det finder man i en del eksotiske træsorter og i særlig grad i godt gammeldags teaktræ af høj kvalitet. Du kender det på, at selv om træet ligger tørt og under tag, dannes der over tid et hvidligt lag på overfladen - og din høvl bliver sløv i rekordfart. Det opleves vitterligt, som om træet indeholder et fint slibepulver.

Først var jeg dybt skeptisk, men nu er jeg blevet nysgerrig - kan man med uskyldige midler skabe en kunstig forkisling i den yderste millimeter eller to af træets overflade? Det lyder spændende, og jeg vil straks skaffe en dunkfuld SiOO-X hjem, så vi kan komme i gang med eksperimenterne.

Hvis du har praktiske erfaringer med produktet - og måske ligefrem en tilpas kemisk indsigt til at forklare (på jævnt dansk, tak), hvad der foregår i det svenske vidundermiddel - må du meget gerne droppe en mail, så vi alle kan blive lidt klogere. Bare fordi SiOO-X er svensk, er det jo ikke noget egentligt bevis på, at det er fup og pral.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør det selv: Svensk vidundermiddel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce