Gør det selv: Vi laver det sgu selv ...

1: Man saver noget ?trykket? 3x3 ud i passende stykker og indstiller sin ?panto-router? - og ?

Gør det selv: Vi laver det sgu selv ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

... køkken til haven!

Jeg har fået en idé - måske ligefrem en god idé. I flere år har Fruen fedtet for, at jeg skulle lave et udekøkken. Og den var jeg i princippet med på, hvis man altså lige ser bort fra selve udtrykket: udeKØKKEN.

Det skaber straks billeder oppe i mit lille hoved - noget med et komplet køkken af Ikea-elementer - med indbygningsovn, opvaskemaskine, fin bordplade, og hvad har vi - og der skal vel også være forgyldt vandhane og strøm - emhætte, mikroovn og røremaskine?

Hvis det skal være sådan en slags udekøkken, hvor man altså flytter hele køkkenet med alt til faget hørende udenfor - det bliver over mit lig, og her er jeg heldigvis enig med Fruen.

For det første har vi slet ikke plads på terrassen til sådan et kæmpe monstrum, og for det andet går vores tilbøjeligheder mere i retning af det primitive: Udekøkken, ja - men det må gerne være sådan lidt spejderagtigt.

2: ? pludselig har man et komplet understel med tapper her og der og alle vegne. Men ?
2: ? pludselig har man et komplet understel med tapper her og der og alle vegne. Men ?

Bord, grill og hylde

Og det var lige her, at jeg fik den gode idée, når jeg selv skal sige det. Som sagt er der ikke så meget plads på den terrasse, hvor vi typisk sidder og spiser om sommeren. Ikke at vi har noget at klage over, men det irriterer mig faktisk allerede, at vi har en grill på hjul til at stå og blafre - en lille Weber til gas på dåser - og da faldt det mig ind, at den kunne vi jo slippe af med, hvis jeg laver et lille udekøkken med indbygget grill.

Ikke en kæmpe grill af den slags, der er moderne - de ligner jo forvoksede industrikøkkener af rustfrit stål og med masser af knapper og (åbenbart) en masse funktioner, som jeg ikke har nogen anelse om, hvad går ud på.

Mine personlige ambitioner ved grillen rækker ikke længere end til at grille en bøf eller stege en steg - og så kunne jeg også godt tænke mig, at man kunne lave en pandekage - måske en pizza?

Så jeg fiskede tommestokken frem og besluttede, at vores nye spejderkøkken skal være 180 centimeter langt og 60 centimeter dybt (som et almindeligt køkkenbord). I den ene ende skal der så være en grill, og i den anden ende skal der være køkkenbord, hvor man laver, hvad man nu laver, når man laver mad - og under bordet skal der være én lang hylde til ... øh, blandt andet skal der være plads til en gasflaske, og så skal der vel stå potter og pander - og skærebræt og så videre.

Og det hele skal stå på hjul, så man kan rykke lidt rundt på arrangementet og eksempelvis trille det under tag for vinteren.

3: ? vi er kun en lille udvalgt skare, som har en panto-router - og så må man jo i gang med blyant og ?
3: ? vi er kun en lille udvalgt skare, som har en panto-router - og så må man jo i gang med blyant og ?

Trykket fyr

Jeg tænkte lidt frem og tilbage, om jeg skulle grave dybt i garagen og måske finde lidt udsøgte træsorter frem, men blev enig med mig selv om, at det ville være rent blær.

I stedet besluttede jeg at lave bordet i helt almindelige og tilgængelige materialer, som enhver kan købe billigt i ethvert byggemarked: 3x3 trykimprægneret til stellet, rundstok til hylden og almindelig regular til bordpladen.

Det viste sig nu ikke at være helt så let endda - jeg ville jo gerne have høvlet 3x3 (70 mm), og de måtte meget gerne være lige - sådan nogenlunde HELT lige. Og sagen er, at trykimprægneret fyr bliver opbevaret udenfor i alt slags vejr - det er ikke "pindet op", og det er bundtet i pladrende våd tilstand. Og det værste er næsten, at når der bliver taget hul på bundterne, forsvinder de pæneste og mest lige 3x3'ere først, og de skæve ligger tilbage - og i takt med at de udsættes for vind og vejr og begynder at tørre, bliver de endnu mere vinde og skæve. Og nærmest ubrugelige til noget som helst.

Så man skal altså se sig godt for, og først i det tredje byggemarked fandt jeg fire acceptable 3x3'ere på 360 centimeter - hvilket er lige nok.

4: ? og skabeloner - husk det: Skabeloner - ikke fordi det giver et særligt præcist mål, men ?
4: ? og skabeloner - husk det: Skabeloner - ikke fordi det giver et særligt præcist mål, men ?

Kosteskafter

Regular er relativt billigt konstruktionstræ, som egentlig ikke er egnet som bordplade, men i et fornuftigt byggemarked har de så store mængder i forskellige mål stående ude i hallen, at du altid kan finde nogle få og virkelig flotte planker imellem alt det billige skrammel. Du roder selvfølgelig hele stakken igennem og vælger de 2-3-4 pæneste og mest regulære planker - det vil sige, at de er helt rette på alle leder, at de har ingen eller kun små knaster, og at årerne er helt lige og tætte.

Og så er der rundstokkene - jeg havde regnet ud, at jeg skulle bruge 30-35 stykker a en lille halv meter - altså 16-18 meter - men gud fader bevares: 32,50 kroner pr. meter - det bliver uden mig.

Jeg overvejede at tjekke prisen på kosteskafter, men det viste sig, at den billigste løsning faktisk var at købe 16 komplette koste (med skafter) på tilbud i Jem & Fix - og så smide kostene ud ...

Men det syntes jeg trods alt var for åndssvagt, så jeg udskød problemet og besluttede i stedet for at lave mine egne "rundstokke" af noget flækket forskalling, som jeg har liggende.

5: ? fordi du får helt ens mål og derved opnår helt ens tapper - fik du den?
5: ? fordi du får helt ens mål og derved opnår helt ens tapper - fik du den?

Brug skabelon

Som du kan se af billederne er selve stellet tappet sammen, limet og sikret med en håndfuld 100-mm skruer. Man burde kunne springe skruerne over, men det er altså smart, når man til slut skal banke det hele sammen.

Men - tapper, hvordan laver man dem, hvis man hverken er rutineret eller har den store maskinpark? Så bruger man bare sømbeslag ...

Nej, det gør du godt nok ikke - sømbeslag er for tøsedrenge og klytsmede og medfører automatisk udsmidning af Værkstøjskassens gode selskab - så er det sagt.

Nej, du ta'r dig sammen og lærer dig selv at lave tapper - det er ikke halvt så svært, som mange går og tror, og med lidt snilde og held har du tappet hele dit understel sammen på en lørdag formiddag. Og som sidegevinst tør jeg endda love dig, at du vil opleve en ny selvfølelse: Far har fan'me gjort det med håndkraft og rigtige tapper!

Du skal starte med at købe dig en ordentlig fukssvans - med slebne, men ikke alt for store tænder - og så skal du have ét godt og skarpt stemmejern, som er 2-4 mm smallere end tappen. Og nu det vigtigste: Du skal tage dig tid til at lave et par skabeloner - se foto - så du ikke skal måle dig frem, men kan tegne tapperne præcist og hurtigt.

Når du måler og vinkler, ligger der nemlig allerede en unøjagtighed her - og den forstærkes, når du saver og stemmer ud. Når du bruger skabelon, kommer selve målet sig ikke så nøje - det vigtige er, at tapperne bliver helt ens og passer sammen.

Når du får lidt øvelse, ta'r det i omegnen af 10 minutter at hakke en tap ud - det er bare med at komme i gang.

6: Herefter kan man bruge båndsav, rundsav eller fuksvans - hvad man nu har - og ?
6: Herefter kan man bruge båndsav, rundsav eller fuksvans - hvad man nu har - og ?

Afkortersav

Med båndsav, rundsav, fræser, langhulsbor eller eksempelvis min "panto-router" kan man på forskellig vis lave tapper eller dele af tapper - hurtigt og enkelt - men det gider vi ikke at snakke om her, for hvis du har sådan et maskineri, ved du selv, hvordan man gør.

Og som sagt: Hvis man er lidt øvet med fukssvans og stemmejern, er der såmænd ikke det store at spare ved at bruge maskiner.

Én maskine er dog en kæmpe fordel at råde over - en afkortersav, så du kan save de enkelte dele ud i hysterisk nøjagtige mål OG vinkelret. Når de forskellige dele er helt og aldeles målfaste, kan du nemlig måle ind fra enderne, når du tegner tapperne op - det lyder muligvis lidt kryptisk, men nogle gange skal man bare klappe hælene sammen og gøre, som Mester siger!

7: ? og hullerne hakker du ud med et lynende skarpt stemmejern - herregud, det ta?r 10 minutter, og så ?
7: ? og hullerne hakker du ud med et lynende skarpt stemmejern - herregud, det ta?r 10 minutter, og så ?

Selvgjort rundstok

Til slut et par ord om de skide rundstokke: Jeg nægtede som sagt at betale for færdige rundstokke, fordi det ville løbe om i gud ved hvor mange hundrede kroner - måske du kan finde nogle, som er billigere, eller måske du har penge nok, så står det dig frit for at vælge den lette løsning.

Jeg valgte i stedet at save kvadratiske pinde ud, og derefter lavede jeg dem runde i enderne på panto-sjoveren - og til slut rundede jeg kanterne, så resultatet blev en slags semi-runde kæppe, som passede i 25-mm huller - som jeg så borede en hel masse af i de nederste vanger. Resultatet er flot, men det ville helt sikkert være lettere med kosteskafter - og hvem fa'en har lige en panto-router?

Det har jeg så, fordi jeg for nogle år siden syntes, at det var sjovt at bygge sådan en karl, men der er nok ikke så mange, der er lige så tossede ...

I næste uge skruer vi stellet sammen, laver bordplade og begynder at lægge planer for, hvordan grillen skal bygges ned i bordet - jeg har fundet frem til et teknisk vidunder, som hedder intet mindre end Napoleon TravelQ.

Det er en lille, beskeden og lidt spejderagtig grill, men så vidt jeg kan vurdere af høj kvalitet - jeg tror på, at det bliver flot.

8: ? mangler vi bare at bore en masser huller i den nederste vange - og at save nogle rundstakke ud - så ?
8: ? mangler vi bare at bore en masser huller i den nederste vange - og at save nogle rundstakke ud - så ?
9: ? er vi klar til at banke det hele sammen og lime - men det bliver først i næste uge!
9: ? er vi klar til at banke det hele sammen og lime - men det bliver først i næste uge!

Gør det selv: Vi laver det sgu selv ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce