Kan man selv sy en presenning?

1: Dug til sprayhoods, markiser etc. - kunststof, tætvævet, imprægneret og garanteret vandtæt - og ?

Kan man selv sy en presenning?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sydrengs bekendelser.

Jeg havde egentlig ikke de helt store forventninger, men det nye udekøkken er faktisk en succes i den forstand, at Fruen har taget det til sig med åbenlys glæde. Begejstringen har været så stor, at jeg, der ellers altid har været husets ukronede grilleri-konge, nærmest er blevet kuppet. hun har simpelthen sat sig på tronen og i utvetydige vendinger frabedt sig mine gode råd: Hvor der før stod en grill, har vi nu et udekøkken, og her er hun den uindskrænkede autoritet - er det forstået?

- Men du må meget gerne lave en presenning eller noget - så det hele ikke bliver ødelagt, når det begynder at regne i næste uge.

Her kunne man jo så indvende, at når vi i bred almindelighed lever efter traditionelle kønsroller, så må det da være hende, der skal trylle ved symaskinen. Men næh-nej: Fruen har helt uomtvisteligt talløse talenter, men hun har for allerede mange år siden gjort klart, at håndarbejde og især symaskiner ikke er et af dem.

- Men du er jo så dygtig, og du har et mægtigt skrummel af en symaskine ude på værkstedet - DIT værksted - hvis du ellers kan finde den i alt det rod ...

2: ? dyrt! Så man skal helst klippe rigtigt i første hug, så det er en god ide med en smule omtanke og ?
2: ? dyrt! Så man skal helst klippe rigtigt i første hug, så det er en god ide med en smule omtanke og ?

En gros

Emnet var tydeligvis uddebatteret. Det var i en håndevending blevet min ægteskabelige pligt at lave en "hat" til hendes udekøkken. Og jeg måtte hellere få fingeren ud, for solen har nu skinnet i næsten en hel måned, så der kan næsten kun være en masse regn lige rundt om hjørnet - eller hvad?

Jeg overvejede en simpel løsning - noget med armeret plastic eller måske en rigtig presenning af pvc. Den kan da blive helt tæt. Meeeen - det ville også se lidt billigt ud - primitivt på den kedelige måde. Det ville ligesom ikke være helt på højde med køkkenet. Men hvad så? Hvordan laver man en "lækker" presenning - og hvad laver man den af?

Jeg gjorde, som man gør nu om dage. Jeg googlede simpelthen fænomenet "presenningsmateriale", og straks fandt jeg en hjemmeside fra firmaet Hecht Johansen, som viste sig at være nærmest verdensmestre i alle typer "metervarer" til markiser, sprayhoods, bompresenninger og hvad har vi. Og til overflod viste det sig, at Hecht Johansen holder til lige i nærheden.

Og da jeg et kvarter senere bankede på døren, viste de sig tilmed at være rigtigt flinke. Det er nemlig ikke en butik, hvor man bare kan vade ind fra gaden, men et firma, som sælger "en gros" til andre firmaer, som sælger "en detail" til dig og mig. Men de inviterede mig venligt indenfor i de hellige haller, så jeg kunne se på varerne, og de forklarede mig stolper op og ned om de hundredevis af kvaliter, farver og designs. Det var vitterligt en stor hal med 12-15 meter til loftet, og den er proppet med store ruller i alverdens kulører. Der er så meget at vælge imellem, at man bliver rundforvirret på et højere plan.

3: ? en skabelon. En centimeter fra eller til betyder faktisk meget for resultatet - og ?
3: ? en skabelon. En centimeter fra eller til betyder faktisk meget for resultatet - og ?

Yachtmaster

Blandt andet har de en meget flot dug af naturfarvet hør - den er imprægneret, så den er vandtæt, og den lignede et godt bud på en blæret presenning til et fint udekøkken. Helt i tråd med tidens økologiske toneklang kunne man sige.

Men hørdugen er dyr, og af de utallige muligheder valgte jeg en lidt mere beskeden: Yachtmaster 354 - en lidt lettere udgave af Yachtmaster Premium, som man typisk bruger til sprayhoods, hvor der er krav om stor styrke og absolut vandtæthed.

Når jeg valgte netop 354, er det, fordi jeg omgås med planer om at lave et par små presenninger til båden. På den måde kan jeg bruge Fruens udekøkken til at øve mig, før det bliver alvor på båden - nej, det sagde jeg ikke!

Jeg fik lov til at købe nogle meter i bredden 120 og farven antrasit - jeg har lovet ikke at oplyse prisen, da Hecht Johansen jo ikke bestemmer, hvad samme dug koster ude i butikkerne. Du kan se samtlige de mange, mange typer dug på Hecht-Johan.dk - de har såmænd også kunstgræs, markisestof, tæpper til terrassen, kunstlæder og meget andet i den boldgade. Og du kan købe det hele i eksempelvis butikskæden Stof 2000 rundt om i landet.

4: ? før vi begynder at sy, dampstryger vi lige kanterne, så de står skarpt og præcist. Der er ?
4: ? før vi begynder at sy, dampstryger vi lige kanterne, så de står skarpt og præcist. Der er ?

Med turbo

Og så skulle der syes - nej, allerførst skulle jeg rydde op på værkstedet og gøre lidt rent. Og så skulle jeg bugsere den store Pfaff ud midt på gulvet, så der var plads til at arbejde. Den gamle kæmpe vejer omkring 100 kilo, og den udmærker sig ved kun at kunne sy ligeud, men til gengæld tramper den igennem hvad som helst - det er en gammel sejlmagermaskine, og tilsvarende kan købes billigt, fordi den kun har "undertransport" og er helt uden moderne finesser.

Den har en mægtig 380 volt motor med "glidekobling" - det vil sige, at motoren snurrer hele tiden: Når du træder på pedalen, kobler den i princippet blødt ind, men i praksis accellererer den til 180 på et sekund, og det kan en håbløs amatør som jeg slet ikke følge med til. Så jeg har koblet den til en "frekvensomformer", som står på sølle 10 herz. Det vil sige, at den kun kører med 20 procent af sin "rigtige" hastighed - og det går stadig stærkt ad helvede til.

5: ? nemlig brug for fuld koncentration og tungen lige i munden, når maskinen drøner derudad - sådan ?
5: ? nemlig brug for fuld koncentration og tungen lige i munden, når maskinen drøner derudad - sådan ?

Læg en plan

Jeg er som sagt en håbløs amatør og ved absolut intet om at sy på maskine, men den gamle Pfaff er så simpel, at selv jeg kan hitte ud af det - den kan køre frem og tilbage, og det er det. Men det gør den så ganske overbevisende.

Det svære er ikke så meget at styre maskinen og få den til at sy pænt i det givne materiale - man skal bare eksperimentere lidt i overskydende stumper stof, og pludselig kører det bare. Nej, det vanskelige er at styre en stor dynge tungt og halvstift materiale, så syningerne ender med at ligge pænt og naturligt - og helst også nogenlunde lige.

Og så er der det helt principielle: Hvordan skal syningerne egentlig ligge? Hvordan skal man folde kanterne, så de ikke bliver alt for klodsede - og hvad gør man i hjørnerne? Det kræver, at man tænker sig godt om forinden. Jeg gjorde mig endda den ulejlighed at tegne presenningen op - med mål og det hele - før jeg greb saksen og klippede i den dyrebare dug.

6: ? gammel industrimaskine kan købes billigt, men tjek lige at den fungerer, for den er dyr at reparere på.
6: ? gammel industrimaskine kan købes billigt, men tjek lige at den fungerer, for den er dyr at reparere på.

Pressefolder

Jeg besluttede, at presenningen skulle have form som et tag - altså ét stort stykke dug, men med en 5-kantet gavl i hver ende. Men sådan en hat skal jo gerne passe ret præcist - ikke for lille og ikke for stor - og det kræver, at man på forhånd øger sine mål, så der er plads til foldede kanter og overlæg. Ellers mangler der pludselig 3-4-5 centimeter i bredden eller længden, og det går jo ikke. Og man kan heller ikke bare sige "pyt - det var en prøve", for materialet koster hundredevis af kroner.

Så man skal altså tænke sig godt om på forhånd, og så gjorde jeg noget, som beviser min jublende amatørisme, men faktisk viste sig at være en god ide: Jeg bukkede på forhånd de kanter om, som skulle sys sammen - 15 mm - OG jeg strøg dem med Fruens dampstrygejern, så de stod knivskarpt. Og så lavede jeg yderligere en kridtstreg, som viste bredden på overlægget. Der er nemlig meget andet at koncentrere sig om, når først symaskinen drøner derudad.

7: Presenningen skal have facon som et tag - med rejsning, så vandet kan løbe af, når det regner, og ?
7: Presenningen skal have facon som et tag - med rejsning, så vandet kan løbe af, når det regner, og ?

Faktisk sjovt

Til gengæld gik selve sammensyningen næsten som en leg. Det er altid et problem, når man kun har "undertransport", at de to stykker materiale skrider lidt i forhold til hinanden under selve syningen. Det er vist nok et spørgsmål om den øvelse, som jeg ikke har, men man kan gøre problemet mindre ved at tænke sig om: Sy fra midten og ud imod den ene kant - så fra midten og ud imod den anden kant - alt andet lige vil det nok skride lige meget til hver side, og på den måde bliver resultatet symmetrisk - smart!

Jeg må - en anelse nølende - indrømme, at det faktisk var lidt sjovt at lave presenningen til Fruens køkken. Jeg vil imod sædvane ikke påstå, at den er skide flot og nærmest professionel, men den dur faktisk. Og jeg er sikker på, at jeg kan gøre det bedre og mere fejlfrit, når jeg snart går i gang med de små presenninger til båden. Tænk engang, at man skulle ende sine dage som sypige ...

8: ? det kræver en løs ?ås?, som løber i bordets længde. Den kunne godt være lidt højere end vist her - til ?
8: ? det kræver en løs ?ås?, som løber i bordets længde. Den kunne godt være lidt højere end vist her - til ?
9: ? gengæld skulle man tro, at syningerne er lavet af en erfaren sypige!
9: ? gengæld skulle man tro, at syningerne er lavet af en erfaren sypige!

Kan man selv sy en presenning?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce