Kombinerer kitesurfing og camping: Moderne vikinger på eventyr

Uffe Krabbe har sejlet, siden han som spæd som i kistebænken på sine forældres sejlbåd, og han har i flere år drømt om at tage på længere kitesurfing-ture. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kombinerer kitesurfing og camping: Moderne vikinger på eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bjørn Wils og Uffe Krabbe har altid dyrket naturens elementer, og de er fascinerede af at kunne bruge vindens kraft. Nu tager de på eventyr i Det Sydfynske Øhav, hvor de kombinerer kitesurfing og camping på en seks dage lang ekspedition.

Uffe Krabbe var ikke mere end tre måneder, før han sov i kistebænken på en gammel træbåd. Den kunne han ikke trille ud af, og så kunne familien, et næsten nyfødt medlem rigere, alligevel tage på ferieture på vandet.

43 år senere har han som knægt brugt sin optimistjolle som transportmiddel til kammeraterne, han har sejlet som navigatør på alverdens have i 23 år, og han har været vant til at skulle finde løsningerne selv. Som dengang han lappede toiletrør med spegepølseskind. I dag er han opsynsmand på Fænø Gods og står for færgedriften til og fra øen.

For mindre end et år siden mødte han Bjørn Wils, da han i et forum for kitesurfere efterspurgte andre "letvindstosser" at surfe med.

- Jeg er både tosset og til let vind, tænkte Bjørn Wils, og det blev begyndelsen på både et stærkt venskab og den ekspedition, som de to drager ud på fredag den 18. maj. En tur, de kalder "Kitesurf Ekspedition - Kurs mod nære kyster".

- Til hverdag er jeg businessmand. I min fritid er jeg vildmand, men jeg bliver nok mere og mere vildmand, siger Bjørn Wils med et smil.

Han har også sejlet siden barndommen og dyrker naturen og dens muligheder. I 2016 snowkitede han for eksempel Grønland på langs, 2400 kilometer. Han har også krydset en gletsjer i Patagonien og dykket ved Antarktis, men eventyret behøver ikke have omfattende logistik eller koste alverden. Eventyret ligger også lige rundt om Fyn.

- Kysterne er vores vilde natur. Vi har ikke bjergene som Norge eller de store skove som Sverige. Vores store naturkvalitet er kysterne og havet, og vi har en særlig kærlighed til Det Sydfynske Øhav, som vi har personlig tilknytning til, siger Bjørn Wils.

Selv om han har set masser af vild natur i andre dele af verden, bliver han altid lidt blød i knæene, når han kommer hjem til de danske kyster.

- Der ligger en stor luksus i at kunne bruge kysterne på den måde, vi kan i Danmark. Enten i kajak eller ved at tage på stranden og lave bål. Det er en kvalitet, man får øje for, når man er ude. Så nyder man det ekstra meget, når man er hjemme igen, siger han.

Om kitesurferne
Bjørn Lindhardt Wils, 40, kommer fra Odense og er uddannet cand.merc. fra CBS, Copenhagen Business School.Han har tidligere arbejdet i it-branchen, men er nu selvstændig med et investeringsfirma. Har altid sejlet og camperet med sine forældre og har været på flere store eventyr. I 2016 krydsede han Grønland på langs med en snowkite. Og samme år krydsede han en gletsjer i Patagonien sammen med nogle venner.

Er erfaren paraglider, har kitesurfet, snowkitet, sprunget i faldskærm mm.

Er gift og far til en søn på to år og en datter på omkring to måneder.

Uffe Krabbe, 43, er fra Sønderjylland, men hans forældre stammer fra henholdsvis Lyø og Faaborg. Har altid sejlet og er uddannet navigatør og har sejlet i 23 år. Arbejder nu som opsynsmand og færgemand på Fænø Gods.

Har kitesurfet i mere end otte år og er tidligere instruktør.

Er gift og har tre døtre fra et tidligere ægteskab.

Bjørn Wils og Uffe Krabbe kender hinanden fra kitesurfing-miljøet.
Bjørn Wils (t.v.) og Uffe Krabbe (t.h.) er meget opmærksomme på sikkerheden. De vil være iført gode våd- og tørdragter og veste, som gør, at de kan ligge længe i vandet uden at risikere underafkøling. De har også svømmefødder med, så de i fald, vinden dør ud, kan svømme i land. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bjørn Wils (t.v.) og Uffe Krabbe (t.h.) er meget opmærksomme på sikkerheden. De vil være iført gode våd- og tørdragter og veste, som gør, at de kan ligge længe i vandet uden at risikere underafkøling. De har også svømmefødder med, så de i fald, vinden dør ud, kan svømme i land. Foto: Katrine Becher Damkjær

Har designet sin egen pulk

Det var netop over et bål og nogle specialøl efter en tur på havet, Bjørn Wils og Uffe Krabbe kom til at tale om muligheden for at kombinere deres passion for kitesurfing med overnatninger i det fri.

For hvor andre laver tricks og hopper højt, handler det for de to eventyrere mere om at nyde turen.

- Jeg kan slet ikke så mange tricks. Jeg er vant til at bruge kiten som et hjælpemiddel til at komme fra A til B til C. Ligesom når jeg snowkiter, hvor jeg står på ski med en pulk bagefter og bruger vinden til at transportere mig over lange distancer, forklarer Bjørn Wils.

På et tidspunkt luftede han drømmende tanken om at kunne surfe fra ø til ø, og pudsigt nok havde Uffe Krabbe haft den samme idé.

Da han for år tilbage flyttede sammen med sin nuværende kone i en lejlighed i København, vidste han, at han ville ud på nogle længere ture. I halvandet år gik han derfor til og fra arbejdet med at designe sin egen pulk til formålet på værksteder, hvor han kunne få lov at stå med projektet. Pulken er lavet i glasfiber og designet, så den kan sejle, selv om bølgerne skulle tippe den rundt.

Han har allerede testet den, og skal den på et tidspunkt sættes i produktion, kan vægten også reduceres fra de nuværende 24 kilo til omkring otte, hvis den laves i kulfiber.

Foreløbig glæder han sig over, at han endelig har fundet en at teste den sammen med på en længere tur.

Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær

Surfer efter forholdene

På græsset lidt uden for Faaborg ligger en masse udstyr sirligt lagt frem. Soveposer, liggeunderlag, et letvægtstelt, våddragter og en lille taske med powerbanks, gps- og go pro-udstyr foruden et vandtæt kamera og en lygte til teltet. Desuden er der frysetørret mad som spaghetti carbonara og bolognese, så de to kitesurfere i princippet kan klare sig i flere dage på en øde ø.

Ruten for den seks dage lange ekspedition er ikke endeligt på plads, og det kommer den heller ikke, fordi vinden er så afgørende. Sikkert er det dog, at de kommer til at sejle i trekanten mellem Horneland, Ærø og Langeland.

Bjørn Wils og Uffe Krabbe sejler med såkaldte foilkites, der kræver en særlig teknik, og optimalt vejr er 5-8 meter vind i sekundet.

Dør vinden ud, gør farten det samme, og surferne må i værste fald have svømmefødderne frem og svømme i land.

"Don't travel hard. Travel smart," lyder Bjørn Wils' rejsemotto, og det indebærer blandt andet, at han hele tiden tager bestik af vejrsituationen og tilpasser sig naturens elementer.

- Vi går ikke ud, hvis vejret ser dårligt ud. Vi kigger meget på vejrvinduet og de optimale vindforhold, og så lægger vi en plan efter det. En del af det at rejse sikkert er at forstå terrænet, siger Bjørn Wils.

Netop sikkerhed er altid et emne, når det handler om kitesurfing. Uffe Krabbe vurderer, at én kitesurfer hvert år mister livet i Danmark, som regel fordi de bliver løftet af vinden og kastet ned på jorden. Han oplevede det selv med en kammerat, der blev taget af vinden og endte med at ligge i kunstigt koma længe. I dag har han det heldigvis fint.

De farligste situationer opstår næsten altid på land, hvor kiten hænger over surferne, som var det en paraglider. Anderledes er det ude på vandet, hvor den er foran surferen og på den måde genererer fart. For Uffe Krabbe, der skal have pulken spændt efter sig, gælder det derfor om at komme på vandet i en fart, for på grund af oppakningen bruger han en kite, der er 30 procent større, end han ellers ville vælge.

De lange liner er lavet af dyneema, et meget stærkt kunststof. Foto: Katrine Becher Damkjær
De lange liner er lavet af dyneema, et meget stærkt kunststof. Foto: Katrine Becher Damkjær

Finder ro på vandet

I princippet kan de to eventyrere risikere at blive isoleret på en enkelt ø og ikke kunne komme videre i eventyret, fordi vinden er for svag. De fleste dage er der dog et vist vindue, hvor de kan surfe, og de regner under alle omstændigheder kun med at være på vandet mellem en halv og to timer om dagen.

- Jeg har været med til nogle langdistancerace med Red Bull, men kitesurfer du mere end to timer, bliver du for slidt. Hofterne kommer til at gøre ondt. Det er der, trapezen sidder fast, og den begynder at gnave. Du bliver træt og risikerer at tage dårlige beslutninger. Det gælder om at være fuldkommen frisk og give den gas i højst to timer, forklarer Uffe Krabbe.

Han har sejlet som navigatør i 23 år, og han er vant til selv at skulle klare tingene, hvis noget går galt. Alligevel har de allieret sig med en privat redningstjeneste i tilfælde af uheld.

Det er imidlertid på vandet, han har det bedst, og sådan har det været, siden han som barn begyndte at sejle optimistjolle og brugte den som transportmiddel, når han skulle nogle steder.

- Når først du har vænnet dig til tanken om, at du er overladt til dig selv, er det fantastisk. Det giver en ro at være på vandet, siger Uffe Krabbe.

I første omgang er turen et privat mikroeventyr, men der ligger også en klar bagtanke om at kunne inspirere andre til at kombinere forskellige former for outdoor-liv. Og så kan man faktisk bruge kiten som andet end løftestang for finurlige tricks.

- Det fantastiske ved den her type rejseredskab er, at man er så tæt på naturelementet. Både vand- og vindelementet. Det gør os selvfølgelig også sårbare, for sidder du i en sejlbåd, når vinden dør ud, kan du stadig sætte vand over til kaffe. Og er det i Norge eller Grønland, slår du bare teltet op. Den mulighed har vi ikke her, men det er også med til at gøre det fascinerende, siger Bjørn Wils.

Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skruer ned for forventningerne

Derfor er det også med vilje, at de har lavet det som et mikroeventyr. Et eventyr i baghaven, hvor farten er omkring 10-15 knob i timen.

- Vi er ikke ude på at sætte rekorder. Jeg vil hellere opleve noget. Glæden ved at surfe er også at kunne kigge ned i vandet og se, hvad der foregår på havbunden. Kigge på fugle, der letter lige foran dig, eller se havørreder, der svømmer ud til siderne, når du kommer forbi. Det er hyggen og det at være ude i naturen. Du ser den fra andre vinkler, siger Uffe Krabbe.

Alligevel er forventningerne hos ekspeditions-duoen ukonkrete. Og det er helt bevidst.

- Det er vigtigt ikke at have nogle forventninger. Det er den måde, et eventyr virkelig starter på. Man gør sig en masse forberedelser, så man ikke ender i dårlige situationer, men man prøver at lade være med at have forventninger, for så bliver man næsten altid positivt overrasket, uanset hvilken vej du går. Det ligger der i et eventyr for mig, siger Bjørn Wils og lader blikket vandre ud over øhavet.

I en dis lidt ude rager Avernakø op som et symbol på det ukendte eventyr, der drager.

Bjørn Wils er ved at pakke ting i den pulk, som Uffe Krabbe selv har designet. De regner med at være afsted på ekspeditionen i seks dage. Den præcise rute afhænger af vinden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bjørn Wils er ved at pakke ting i den pulk, som Uffe Krabbe selv har designet. De regner med at være afsted på ekspeditionen i seks dage. Den præcise rute afhænger af vinden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det fantastiske ved at kitesurfe, er ifølge Bjørn Wils og Uffe Krabbe at være så tæt på naturelementer som både vind og vand. Foto: Katrine Becher Damkjær

    Uffe Krabbe har selv designet og pakket den pulk, de to eventyrere skal have deres ting i. Skulle turen blive en inspirationskilde for mange andre, har han også planer for, hvordan den kunne sættes i produktion. Foto: Katrine Becher Damkjær
Uffe Krabbe har selv designet og pakket den pulk, de to eventyrere skal have deres ting i. Skulle turen blive en inspirationskilde for mange andre, har han også planer for, hvordan den kunne sættes i produktion. Foto: Katrine Becher Damkjær

    Eventyret ligger i baghaven, mener Uffe Krabbe (t.v.) og Bjørn Wils (t.h.), der har kaldt deres tur
Eventyret ligger i baghaven, mener Uffe Krabbe (t.v.) og Bjørn Wils (t.h.), der har kaldt deres tur "Ekspedition Kitesurf - Kurs mod nære kyster". De har begge en relation til Det Sydfynske Øhav, og med sine mange småøer er det et perfekt sted til eventyret. Foto: Katrine Becher Damkjær

    Eventyret kan også ligge i baghaven. Det vil Bjørn Wils (billedet) og Uffe Krabbe bevise, når de den 18. maj drager ud på en seks dages lang ekspedition i Det Sydfynske Øhav, hvor de vil bruge deres kites som transportmiddel og overnatte i telt. Foto: Katrine Becher Damkjær
Eventyret kan også ligge i baghaven. Det vil Bjørn Wils (billedet) og Uffe Krabbe bevise, når de den 18. maj drager ud på en seks dages lang ekspedition i Det Sydfynske Øhav, hvor de vil bruge deres kites som transportmiddel og overnatte i telt. Foto: Katrine Becher Damkjær

    Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der findes forskellige typer af kites, men både Uffe Krabbe og Bjørn Wils foretrækker de såkaldte foilkites. Foto: Katrine Becher Damkjær

    Uffe Krabbe har selv designet og pakket den pulk, de to eventyrere skal have deres ting i. Skulle turen blive en inspirationskilde for mange andre, har han også planer for, hvordan den kunne sættes i produktion. Foto: Katrine Becher Damkjær
Uffe Krabbe har selv designet og pakket den pulk, de to eventyrere skal have deres ting i. Skulle turen blive en inspirationskilde for mange andre, har han også planer for, hvordan den kunne sættes i produktion. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kombinerer kitesurfing og camping: Moderne vikinger på eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce