Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden The Mallows, elsker selv skumfidus-delfinen Flipper, som man nærmest skal trække halvvejs ud af munden for at få en bid af. Den kærlighed kan man smage i hendes produkter, der har den samme sejhed som flipper-delfinen. Foto: Carsten Bundgaard

Lakridskongens lillesøster laver skumfiduser: - Jeg har lyst til selv at drive min virksomhed fra 0 til 100

Lakridskongens lillesøster laver skumfiduser: - Jeg har lyst til selv at drive min virksomhed fra 0 til 100

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ihærdighed, selvstændighed og kreativitet løber i årerne på Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden "The Mallows". Som 24-årig har hun succes med sin egen produktion og salg af håndlavede skumfiduser, ligesom hendes storebror, Johan Bülow, har det med eksklusive lakridser. Selv om sammenligningen er nærliggende, insisterer lakridskongens lillesøster på at være sin helt egen.

Hver lørdag rullede Emma Bülow sin lille hjemmebyggede trækvogn ned på Svanekes torv, foldede et bord ud og satte møjsommeligt de fine farveprøver og anden sorterings-glas fra morens glaspusteri frem på række. Måske var det charmen ved en 10-årig piges ihærdighed, måske var produkterne bare så gode, for mellem boder med stegte torsk, æbleskiver og hæklede ting og sager, solgte hun ret godt. Og det lille iværksættereventyr til torvedagene satte sig fast i Emma Bülows bevidsthed, og mens hun voksede, voksede også drømmen om en selvstændig tilværelse.

14 år efter er hun stadig selvstændig. Nu ikke med trækvogn og foldebord, men med egen produktion, to butikker og et stigende engrossalg. Lakridskongen Johan Bülows lillesøster laver skumfiduser. De er håndlavede, eksklusive, økologiske og helt hendes egne. Det samme er den drillende drøm om, at skumfidus-eventyret går så godt, at omverdenen engang vil referere til Johan Bülow som slik-dronningens storebror.

- Når jeg siger det, griner han ad mig, siger Emma Bülow, der ejer virksomheden The Mallows, og smiler af sig selv.

- Men der er mange, der spørger, hvorfor jeg ikke bruger navnet Bülow. Men et eller andet sted vil jeg bare gerne være mig selv. For det er 100 procent mit firma, og jeg vil gerne vise mit værd. Det kan godt være, at navnet havde været en genvej til omtale, men jeg tror også, at den var feset hurtigt ud igen, siger hun.

Og egentlig er det meget karakteristisk for Emma Bülow, at hun aldrig finder det laveste sted på gærdet for at hoppe over. For iværksætteri og selvstændighed kræver ansvar. Og en slikfabrik er hårdt arbejde.

Alle skumfiduserne fra The Mallows er håndlavet af Emma Bülow selv og hendes medarbejdere. Her er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard
Alle skumfiduserne fra The Mallows er håndlavet af Emma Bülow selv og hendes medarbejdere. Her er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard

Iværksætterånd

Hun kører med paller, blander 15 kilo tung sukkermasse, reparerer maskiner og pakker æsker med de seje, søde skumpuder. I kælderetagen på en erhvervsejendom i Glostrup ved Emma Bülow alt, hvad der sker fra det første sukker bliver blandet i røremaskinen til hendes mallows forlader bygningen for at blive solgt i virksomhedens to butikker eller til specialbutikker over hele landet.

Hun kender produktet 100 procent, for hun står selv iført hvid kittel og hårnet med fingrene i sukkermassen. Ligesom hun ansætter, aftaler og sælger. Det er helt og holdent hendes ansvar, og det er netop sådan, det skal være. For lige siden hun kørte sine glas-skatte til markedet, har hun drømt om at blive selvstændig. Det er en drøm, der er kommet ind med modermælken og modnet over spisebordet i barndomshjemmet på Bornholm.

- Jeg er vokset op i en familie, hvor min mor altid har været selvstændig. Når vi sad og spiste aftensmad, har vi fået at vide, hvad dagens omsætning var i butikken, eller at der var en kunde, der smadrede et dyrt glasfad. Hvis glasovnens alarm gik, fordi varmen var for høj, er vi da en sen aften blevet båret ud med vores dyner på bagsædet af bilen, fordi det bare skulle fikses. Og skulle der foldes 1000 kasser til glastingene, har vi siddet og foldet kasser, og jeg tror, det er der, min lyst til at være selvstændig kommer fra, siger Emma Bülow.

Som 16-årig flyttede hun hjemmefra, for "har man lyst til at komme ud over stepperne, må man skifte Bornholm ud med storbyen," mener hun.

Mens hun læste lidt og arbejdede meget, udviklede hun idéen til The Mallows. Og efter idéen udviklede hun opskrifterne. Med googlede opskrifter, stædighed og sukkermasse til op over begge albuer blev hendes køkken forvandlet til skumfidus-laboratorium, hvor koncept, konsistens og smag blev fintunet.

- Jeg var fuldtid på det, og jeg lavede marshmallows i virkelig mange timer af døgnet, men det varede vel en tre til fire måneder, inden jeg havde et reelt produkt. Jeg har ingen baggrund inden for levnedsmiddel. Og det er vildt teknisk at lave slik. Jeg har virkelig ærgret mig over, at jeg ikke fulgte ordentlig med i kemitimerne og vidste noget om vandmolekyler, og hvad der trækker vand ud af hvad. Men jeg har bare forsøgt, forsøgt og forsøgt, fortæller hun.

Emma Bülow og Sofie Ingemansen bærer flere liter skumfidus-masse ned til det sted hvor den skal viderforarbejdes. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow og Sofie Ingemansen bærer flere liter skumfidus-masse ned til det sted hvor den skal viderforarbejdes. Foto: Carsten Bundgaard

Selvlært slikproducent

I august 2016 havde hun ansat en veninde, lejet sig ind i den gamle kantine i kælderen i Glostrup og købt en industri-røremaskine på 60 liter. Og så skulle produktionen i gang. Men Emma Bülow var ikke færdig med at lære.

- Jeg kan huske, da vi første gang tændte den nye store røremaskine og skulle lave et stort kog. Vi havde 25 liter sukkermasse og tænkte, at sagtens kunne være der. Men da den begyndte at røre blussede massen op. Marshmallow-massen blev kæmpestor og væltede klistret ud over kanterne, men jeg ville bare se, hvad der skete, og hvordan konsistensen endte med at blive, så vi slukkede ikke maskinen. Vi gik i fire timer og gjorde rent, for der var marshmallow over alt på væggene, gulvet og på os selv. Det var rent kaos, men hurtigt fandt vi en måde, hvorpå det kunne lade sig gøre. Vi brugte et par måneder herude til at lære os selv, hvordan vi lavede produktet i så stor skala, fortæller Emma Bülow.

Hun lærer ved at gøre. Om det er at producere 60 liter marshmallow-masse, sælge produkter til Dubai, holde jobsamtaler eller dragere slik. Og mens de jævnaldrende læste på universiteter, seminarier eller tekniske skoler, sammensatte Emma Bülow sit eget læringsprogram, der blandt andet bestod af 3½ år i hendes brors virksomhed Lakrids. Et job hun fik, under forudsætning af, at hun gjorde det dobbelt så godt, som alle andre ville gøre.

- Der var rigtig mange andre, der havde søgt den stilling, og folk ville sige, jeg bare havde fået den, fordi jeg var Johans lillesøster, så han sagde "Du bliver nødt til at være dobbelt så god som alle de andre". Men jeg ville også gerne gøre det godt, og jeg ville rigtig gerne lære. Det var dengang, han var etableret, men også en virksomhed i vækst og et innovativt sted, og jeg fik lov til at lægge chokolade om lakridser, ordne indfortoldninger og oprindelsesceritfikater, når vi eksporterede lakrids, og jeg arbejdede med salg og kunder. Og det har jeg kunnet bruge vildt meget her, siger hun og fortsætter:

- For mig virker det bedst med learning by doing, og jeg lærer stadigvæk hele tiden. Jeg sad også i erhvervsøkonomi-timerne i sin tid og tænkte, at det fatter jeg ikke noget af, men når jeg pludselig kan bruge passiver og aktiver i mit eget regnskab, så giver det mening.

Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker. Hvert kog af skumfidusmasse er på 15 kilo, og de laver nogle stykker om dagen i produktionen i Glostrup. Foto: Carsten Bundgaard
Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker. Hvert kog af skumfidusmasse er på 15 kilo, og de laver nogle stykker om dagen i produktionen i Glostrup. Foto: Carsten Bundgaard

Fra 0 til 100

Et andet begreb fra erhvervsøkonomi, som Emma Bülow har taget til sig, er organisk vækst. Det kan løst oversættes til det almindeligt danske begreb sund fornuft: At man ikke bruger penge, som man ikke har.

- Vi er en lille, nystartet virksomhed, og jeg har ikke en investor i ryggen, der kan smide en masse millioner i. Vi skal hele tiden tjene penge, som vi kan bruge på nyt inventar, og så skal vi tjene lidt flere, som vi kan bruge på nye maskiner. Jeg synes, det er den fedeste måde at gøre det på, for jeg har fået tilbudt investeringer, men det er ikke det, jeg har lyst til. Jeg har lyst til selv at drive det fra 0 til 100, siger hun.

Og hun har set, at successen er en mulighed hos sin ni år ældre bror Johan Bülow.

- Min bror siger, at det er grønthandler-filosofien. At der kommer nogle indvandrere til Danmark, som åbner en grønthandel, for det er det, de har gjort før. Så kommer der noget familie, en onkel eller en fætter, og tænker, nårh, men det går da meget godt, så laver jeg også en grønthandel. I min familie er det bare slik, vi kan finde ud af at lave, siger Emma Bülow.

- Men bare fordi man har set succesen, er det jo ikke sikkert, at man kan opnå den. Det er hårdt arbejde, og måske også lidt held. Og jeg vil sige, at min motivation ikke kommer af min storebrors succes. men fordi jeg altid har haft en drøm om at strække benene og gøre det selv, siger hun.

Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker, og drysses over, så den kan bearbejdes. Foto: Carsten Bundgaard
Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker, og drysses over, så den kan bearbejdes. Foto: Carsten Bundgaard
Alle luksus skumfiduserne fra Emma Bülow The Mallows er håndlavede. Her ruller hun sukkermassen ud til den ønskede tykkelse og derefter skal den tørre. Foto: Carsten Bundgaard
Alle luksus skumfiduserne fra Emma Bülow The Mallows er håndlavede. Her ruller hun sukkermassen ud til den ønskede tykkelse og derefter skal den tørre. Foto: Carsten Bundgaard
Marshmallows i mundrette stykker og en konsistens, der er sej, og derfor bliver længere i munden, end de skumfidus-puder, man kan købe i supermarkederne. Foto: Carsten Bundgaard
Marshmallows i mundrette stykker og en konsistens, der er sej, og derfor bliver længere i munden, end de skumfidus-puder, man kan købe i supermarkederne. Foto: Carsten Bundgaard
Marshmallows i tørrerummet, næsten klar til indtagelse. Foto: Carsten Bundgaard
Marshmallows i tørrerummet, næsten klar til indtagelse. Foto: Carsten Bundgaard
Når skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard
Når skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow, der står bag The Mallows, har selv hænderne nede i produktionen og de praktiske opgaver i virksomheden. Hun laver alt fra at køre paller, klippe skumfidsuer, ansætte folk og sælge produkterne til andre landes markeder. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow, der står bag The Mallows, har selv hænderne nede i produktionen og de praktiske opgaver i virksomheden. Hun laver alt fra at køre paller, klippe skumfidsuer, ansætte folk og sælge produkterne til andre landes markeder. Foto: Carsten Bundgaard

     Sofie Ingemansen er en af de ansatte i firmaet der hjælper med at lave marshmallows. Her blander hun og Emma Bülow sukkermasse, der skal bliver til skumfiduser. Foto: Carsten Bundgaard
Sofie Ingemansen er en af de ansatte i firmaet der hjælper med at lave marshmallows. Her blander hun og Emma Bülow sukkermasse, der skal bliver til skumfiduser. Foto: Carsten Bundgaard

    Lakridspulver til en af smagsvarianterne. Ingredienserne er økologiske. Foto: Carsten Bundgaard
Lakridspulver til en af smagsvarianterne. Ingredienserne er økologiske. Foto: Carsten Bundgaard

    Lakridspulver tilføres til marshmallowmassen. Alle ingredienserne er økologiske, hvilket er med til at understrege den eksklusive kvalitet, som de håndlavede slikstykker har. Foto: Carsten Bundgaard
Lakridspulver tilføres til marshmallowmassen. Alle ingredienserne er økologiske, hvilket er med til at understrege den eksklusive kvalitet, som de håndlavede slikstykker har. Foto: Carsten Bundgaard

     Så er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard
Så er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard

    Alle skumfiduserne fra The Mallows er håndlavet af Emma Bülow selv og hendes medarbejdere. Her er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard
Alle skumfiduserne fra The Mallows er håndlavet af Emma Bülow selv og hendes medarbejdere. Her er marshmallowmassen blevet pisket igennem og er klar til at blive rullet ud. Foto: Carsten Bundgaard

    Skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard
Skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard

    Når skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard
Når skumfiduserne er færdige og klar til at blive spist eller pakket. Her er jordbær-citron varianten. The Mallows har seks forskellige faste smage i sortimentet. Foto: Carsten Bundgaard

    Og sådan ser skumfiduserne, når de smager af lakrids og er overtrukket med chokolade. Foto: Carsten Bundgaard
Og sådan ser skumfiduserne, når de smager af lakrids og er overtrukket med chokolade. Foto: Carsten Bundgaard

    Emma Bülow, begyndte i 2016 at producere luksus skumfiduser i hendes virksomhed The Mallows. Nu har hun to butikker og et engrossalg der dækekr det meste af landet. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow, begyndte i 2016 at producere luksus skumfiduser i hendes virksomhed The Mallows. Nu har hun to butikker og et engrossalg der dækekr det meste af landet. Foto: Carsten Bundgaard

    Emma Bülow trækker i den hvide kittel, inden hun går igang med dagens produktion af skumfiduser. Hun har mange kasketter på i det nystartede firma The Mallows, hvor hun selv producerer, pakker, sælger, planlægger, ansætter og udvikler. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow trækker i den hvide kittel, inden hun går igang med dagens produktion af skumfiduser. Hun har mange kasketter på i det nystartede firma The Mallows, hvor hun selv producerer, pakker, sælger, planlægger, ansætter og udvikler. Foto: Carsten Bundgaard

    Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden The Mallows, elsker selv skumfidus-delfinen Flipper, som man nærmest skal trække halvvejs ud af munden for at få en bid af. Den kærlighed kan man smage i hendes produkter, der har den samme sejhed som flipper-delfinen. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden The Mallows, elsker selv skumfidus-delfinen Flipper, som man nærmest skal trække halvvejs ud af munden for at få en bid af. Den kærlighed kan man smage i hendes produkter, der har den samme sejhed som flipper-delfinen. Foto: Carsten Bundgaard

    Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden The Mallows, elsker selv skumfidus-delfinen Flipper, som man nærmest skal trække halvvejs ud af munden for at få en bid af. Den kærlighed kan man smage i hendes produkter, der har den samme sejhed som flipper-delfinen. Foto: Carsten Bundgaard
Emma Bülow, der står bag slikvirksomheden The Mallows, elsker selv skumfidus-delfinen Flipper, som man nærmest skal trække halvvejs ud af munden for at få en bid af. Den kærlighed kan man smage i hendes produkter, der har den samme sejhed som flipper-delfinen. Foto: Carsten Bundgaard

    Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker. Foto: Carsten Bundgaard
Den klistrede masse hældes ud på bordet, bordet er dækket med druesukker. Foto: Carsten Bundgaard

    Massen rulles ud til den ønskede tykkelse og derefter skal den tørre. Inden den kan klippes i mundrette stykker og overtrækkes med chokolade eller drysses med smagsfuldt pulver. Foto: Carsten Bundgaard
Massen rulles ud til den ønskede tykkelse og derefter skal den tørre. Inden den kan klippes i mundrette stykker og overtrækkes med chokolade eller drysses med smagsfuldt pulver. Foto: Carsten Bundgaard

Lakridskongens lillesøster laver skumfiduser: - Jeg har lyst til selv at drive min virksomhed fra 0 til 100

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er mange, som spørger, hvorfor jeg ikke bruger navnet Bülow. Men et eller andet sted vil jeg bare gerne være mig selv. For det er 100 procent mit firma, og jeg vil gerne vise mit værd.
Emma Bülow, ejer af The Mallows